Anksioznost

Da li Vam se nekada desilo da ste uznemireni bez nekog konkretnog razloga? Da konstantno strepite, a ni sami ne znate zbog čega? Da imate osećaj da će se nešto loše desiti i to iščekujete danima?

To stanje naziva se anksioznost.

Često ga, pored unutrašnjeg nemira, prate intenzivni telesni simptomi poput plitkog disanja, vrtoglavice, trnjenja ruku, znojenja, iregularnog srčanog rada, stezanja u grudima, bolova u stomaku, dijareje. Osoba je zabrinuta za razne stvari, ne može da se opusti, nemirna je, sklona nesanici. Na lekarskim pregledima, ne mogu se dijagnostikovati nikakve fizičke bolesti.Uzrok anksioznosti mogu biti unutrašnji nesvesni konflikti, ali i stres i traume koje ste preživeli. Anksioznost se najčešće javlja kao signal da osoba više ne može da suzbija emocije koje je do tada potiskivala.

Iako Vam se možda čini da ste jedini, ovo je veoma čest problem sa kojim se ljudi suočavaju i zbog kojeg traže pomoć stručnjaka. Statistika pokazuje da jedna od deset osoba pati zbog anksioznosti, a češće se javlja kod žena nego kod muškaraca. Može se javiti u bilo kom životnom dobu. Zbog intenzivnih telesnih manifestacija, ljudima je veoma neprijatno kada su anksiozni. Uznemirenost prate misli o gubljenju kontrole, a dodatna briga je to da li će drugi primetiti da ste nervozni, ubrzano dišete i ne možete da zadržite pažnju ni na čemu osim na svojim intenzivnim unutrašnjim reakcijama.

Najbolji način da prevaziđemo anksioznost je da prestanemo da joj se opiremo. Da prihvatimo ono što se dešava i izađemo iz kruga opsesivnih misli. Iako je veoma neprijatno, poenta je u tome da shvatimo da je to što nam se dešava samo strah, a strah je bezopasan. Osim prihvatanja svoje anksioznosti, dobro je da se pozabavite i uzrocima ovakvog stanja. Šta se dešava trenutno u Vašem životu? Šta se dešavalo u prethodnom periodu? Da li neko u Vašoj porodici pati od anksioznosti? Nekada je potreban dug vremenski period da anksioznost prihvatimo i često ne možemo da shvatimo zbog čega na ovaj način reagujemo. Teško nam je da usadimo u svoj način razmišljanja to da nam se neće desiti ništa i da je to samo strah. Pomoć stručnjaka je svakako dobrodošla, a u mnogim situacijama neizbežna, jer osoba postaje manje funkcionalna i smanjen joj je kvalitet života. Niste manje vredno ljudsko biće ukoliko osećate anksioznost, to je normalna ljudska reakcija na često nenormalne okolnosti u okruženju. Ne ustručavajte se da potražite pomoć i sagledate svoju brigu iz drugog ugla.

 

Prethodni tekst->Poremećaji ishrane

 


 

Autor teksta je Svetlana Prokić, diplomirani psiholog i geštalt psihoterapeut pod supervizijom. 

Živi i radi u Novom Sadu. Osnivač centra za psihološku podršku i edukaciju – „Psihobalans“. Još tekstova možete čitati na www.svetlanaprokic.wordpress.com.

Ukoliko imate neka pitanja, slobodno joj se obratite na psihobalans.ns@gmail.com

Moje ime je Milica Milošević. Sebe smatram ambicioznom, istrajnom, inovativnom, maštovitom, humanom, ,,zaljubljenom’’ u kozmeziku. Iz tog razloga sam se upustila u svet bloga, kako bih sve više istraživala u toj oblasti, podelila svoje dosadašnje znanje i iskustvo sa drugima i nadograđivala sebe u toj sferi. Iz te ljubavi nastaje Lips and Heels

2 Comments

Ostavite komentar