APLIKACIJE ZA PREPOZNAVANJE PESAMA

Sigurno ste mnogo puta čuli negde pesmu koja Vam se jako dopala, a ne znate ko je izvođač kao ni ime pesme. U današnje vreme taj problem je rešen ponovo zahvaljujući pametnim uređajima i naravno ljudima koji su napravili aplikacije koje nam to omogućavaju. Postoje dve aplikacije koje ja najviše koristim, jer su se pokazale kao najbolje – Shazam i SoundHound.

 

Shazam je jako dobra aplikacija čija baza podataka sadrži informacije o velikom broju pesama i izvođača. Najčešće koristim ovu aplikaciju, jer sadrži najmanje reklama. Pored ovoga Shazam nudi mogućnost kreiranja naloga gde će beležiti sve pretrage koje ste vršili, a isto tako ga možete povezati i sa Vašim Facebook nalogom.

 

Slika 1 – Početni ekran aplikacije Shazam

 

 

Nova verzija Shazama nudi razne novitete, npr. možete podesiti opciju u podešavanjima da se krene sa identifikacijom pesme odmah nakon pokretanja aplikacije. Ono što mi se takođe jako sviđa dopada kod ove aplikacije jeste da nakon određivanja imena izvođača i pesme dobijaju se i druge informacije poput teksta pesme i zvaničnog videja sa YouTube-a i opcija za deljenje na društvenim mrežama.

Za sve Vas koji niste koristili aplikaciju identifikacija pesme se vrši tako što dodirnete veliko okruglo dugme na sredini u kome se nalazi veliko stilizovano slovo S. Približite telefon zvučniku uređaja sa koga čujete pesmu koju želite da identifikujete i sačekajte par sekundi. Ukoliko pesma postoji u bazi podataka dobićete sve informacije o njoj.

SoundHound je druga aplikacija koja se koristi u iste svrhe. Međutim, ono što je specifično za nju jeste da je odlična za prepoznavanje kompozicija klasične muzike. Ja obožavam klasičnu muziku i mnoga dela poznajem, ali ne mogu znati sve pa sam malo istraživao koja bi mi aplikacija pomogla u takvim situacijama.

 

 

Slika 2 – Početni ekran aplikacije SoundHound

 

 

SoundHound takođe veoma dobro prepoznaje pesme koje i Shazam prepoznaje. Ukoliko imate viška prostora na telefonu onda instalirajte obe. Mana ove aplikacije je što su detalji pesme poput YouTube videja ili teksta pesma malo loše stilizovani i uklopljeni u interfejs aplikacije. Pored ovoga puna je reklama koje „iskaču“ sa svih strana, ali nisu napadne. Ovde takođe možete napraviti Vaš profil kako biste imali dostupnu istoriju pesama i može se napraviti uz pomoć mejla ili Facebook profila. Ono što je zanimljivo kod ove aplikacije jeste da u sebi imate ugrađen neki svoj plejer koji možete koristiti da preslušate pesme npr. sa liste top 50. Međutim, mana je što se taj plejer ne gasi. Jednostavno se ne vidi dugme za gašenje. Ukoliko Vam nije potreban nemojte ga ni startovati. Proces početka identifikacije pesme je isti kao i kod aplikacije Shazam, dodirnete veliko okruglo narandžasto dugme i približite Vaš telefon uređaju sa koga dolazi pesma.

 

Ukoliko se pitate na koji način rade ove aplikacije kratko ćemo proći i kroz to. Naime, svaka pesma ima svoju otisak, kao i što ljudi imaju otisak prstiju. Kod pesama, odnosno zvuka otisak se formira od vremena (dužine) trajanja i frekvencije zvuka izražene u decibalima. Konkretno taj otisak zvuka se naziva spektrogram. On podseća na koordinatni sistem u kome je Y osa frekvencija, dok je X osa vreme trajanja. Spektrogram je vizuelni prikaz zvuka i najčešće se koristi u razvoju muzice, sonara, radara, seizmologiji (proučavanje zemljotresa) i slično. Instrument koji proizvodi spektrogram naziva se spektograf. Na sledećoj slici pogledajte kako izgleda jedan spektrogram.

 

Slika 3 – Prikaz spektrograma

 

 

Ovim dolazimo do kraja priče o aplikacijama za raspoznavanje pesama. Da li ih koristite ili ćete početi? Kako Vam se čini se ovo? Da li su Vam pomogle u otkrivanju pesama koje su Vam privukle pažnju? Očekujem Vaše komentare.

 

 

Prethodni tekst->CANVA – KAO STOVRENA ZA WEB DIZAJNERE I MENADŽERE DRUŠTVENIH MREŽA 

 

fb stranica->Edukuj se lako

 


 

Autor:

Moje ime je Miloš. Još od osnovne škole sam počeo da se zanimam za tehniku i računare. Kada sam kupio svoj prvi računar krenuo sam da izučavam razne stvari i do danas skupio bogato iskustvo u korišćenju računara, softvera pametih uređaja. Pored ovoga krenuo sam da se usavršavam i trenutno se obučavam da postanem Web developer.


Cilj mi je da podelim znanje koje imam, jer volim da pomažem drugima i da im olakšam život. Smatram da se korišćenjem modernih tehnologija to može postići, ali mnoge ljude to plaši. Stoga čitajte moje tekstove i edukujte se lako, a ja ću Vam pokazati kako.

 

Moje ime je Milica Milošević. Sebe smatram ambicioznom, istrajnom, inovativnom, maštovitom, humanom, ,,zaljubljenom’’ u kozmeziku. Iz tog razloga sam se upustila u svet bloga, kako bih sve više istraživala u toj oblasti, podelila svoje dosadašnje znanje i iskustvo sa drugima i nadograđivala sebe u toj sferi. Iz te ljubavi nastaje Lips and Heels

1 Comment

Ostavite komentar