Aplikacije za tabelarni prikaz i obradu podataka

Sigurno ste svi čuli za proizvod Excel firme Microsoft. On se koristi za tabelarni prikaz i obradu podataka. Mnogi se dive njegovoj funkcionalnosti (uključujući i mene), dok se drugi „plaše“ njegove kompleksnosti i nisu sigurni kako da ga koriste. Svakako ne smemo zanemariti ni činjenicu da je to jedan skup proizvod ukoliko želimo samo da vodimo evidenciju o npr. kućnom budžetu.

Na sreću svih nas, Excel i slični proizvodi zaista nisu teški za upotrebu i postoje besplatne verzije istih programa, kao što su Google Sheet ili LibreOffice (ovo je konkurent Microsoft Office paketu, potpuno je besplan i dostupan na srpskom jeziku).

Krajnji korisnici Excel i slične proizvode upotrebljavaju za mnogo toga, a često i u pogrešne svrhe (postoje bolja rešenja za neke druge vidove čuvanja i obrade podataka). Međutim, po nekom pravilu Excel se koristi za:

  • Izradu statističkih analiza;
  • Obradu i prikaz podataka u tzv. rotacionim (pivot) tabelama;
  • Izračunavanje prosečne plate ili ocene;
  • Izradu grafikona;
  • Prikaz prodaje u određenim vremenskim intervalima;
  • Čuvanje podataka i dr.

Situacije u kojima Excel nije dobro rešenje jeste kada manipulišete zaista velikom količinom podataka, kada filtrirate podatke po najrazličitijim kriterijumima, kada radite kompleksne analize podataka, želite da pravite najrazličije izveštaje, ukoliko imate potrebu da više ljudi u isto vreme unosi i obrađuje podatke. Za ovakve stvari postoje druga bolja rešenja i o kojima ćemo govoriti u narednom periodu. Ovo svakako ne znači da Excel nije dobar program, naprotiv odličan je i funkcioniše najbolje kada se koristi u prave svrhe. Čak ako ga koristite i za veliku količinu podataka on će dobro raditi, ali vremenom će postati usporen, gasiće se neočekivano i moguće je da ćete u nekom momentu i izgubiti deo podataka. Zato je važno da ga koristite pravilno kako biste maksimalno iskoristili njegov potencijal. Na sledećoj fotografiji možete videti kako izgleda Google Sheet (vrlo je sličan Microsoft Excel-u i Libre Calc-u):

 

 

Slika 1 – Prikaz Google Sheet-a

 

Sada ćemo se pozabaviti pojedinostima ovog softvera i šta je to što je zajedničko njegovim konkurentima. Kao što možete videti svi oni izgledaju gotovo identično, odnosno sastoje se od kolona (obeležene slovima abecede) i redova (obeleženi rednim brojevima). Obeležja slovima i brojevima se koriste za navigaciju kroz dokument pa se tako u primeru na prethodnoj slici podatak unosi u polje (ćeliju) pod nazivom A1. Ovo je najsličnije igri potapanje brodova gde se stvari pozicioniraju kao u koordinatnom sistemu. Pored ovoga, svaki pojedinačan dokument (u ovom slučaju nazvao sam ga Primer) je u stvari radna sveska (workbook) koja se sastoji od listova (sheet). U donjem levom uglu možete videti da imam 2 lista koje sam nazvao Sheet1 i Sheet2. Ova imena naravno možete menjati i staviti nešto poput Rashodi i Prihodi ili da svaki list na primer predstavlja mesec u godini.

U gornjem levom uglu ispod opcija File, Edit i dr. ređaju se alati za rad sa poljima (ćelijama) gde se mogu određivati tip polja (tekst, broj, procenat, valuta i sl), zatim font, veličina fonta, boja i drugo, nakon toga imamo opcije za boju pozadine ćelija i njihove ivice, potom dolaze opcije za orijentaciju teksta u ćelijama, linkove, filtere, komentare formule i slično. Naravno ovu opcije možete primeniti i na više ćelija odjednom tako što ćete kliknuti na ćeliju levim tasterom miša, zadržite i vučete preko kolona ili redova. Kada označite željene ćelije pustite miša i primenite podešavanja koja želite. Redove i kolone možete smanjivati ili povećavati tako što mišem stanete između dve kolone ili reda, držite levi taster miša i vučete u željenom pravcu.

Red koji počinje sa oznakom fx prikazuje vrednost ćelije, a služi i za unos formula. Svaka formula se započinje znakom jednakosti (=). Formule mogu biti ugrađene ili napravljene od strane korisnika. Ugrađene formule se mogu videti ukoliko kliknete na simbol Suma (∑) i izaberete opciju More functions. Nakon ovoga bićete preusmereni na web stranicu gde možete pronaći detaljne informacije o formulama (tip, ime, primer upotrebe i opis). Ukoliko se odlučite da sami napišete formulu to činite tako što u nekoliko ćelija unesete vrednost, a onda u posebnoj ćeliji unosite znak jednakosti i unosite vašu formulu (sabiranje, oduzimanje, množenje, deljenje i drugo). Na sledećem primeru (slika 2) možete videti da sam ja uneo broj 5 u ćeliju A1 i broj 4 u ćeliju B1 (desno u odnosu na A1), dok sam u C1 (desno u odnosu na B1) postavio formulu sledeće sadržine =A1*B1 i pritisnuo Enter (return) taster na tastaturi.

 

 

Slika 2 – Primer korisničke formule

 

 

Jedna od pogodnosti ovakvih programa jeste jednostavniji izbor vrednosti koje ulaze u formulu klikom miša. To praktično znači da sam mogao da unosem brojeve 5 i 4 u odgovarajuća polja, a onda u C1 polju ukucao znak jednakosti pa kliknuo na broj 5, zatim ukucao zvezdicu (*) i nakon toga kliknuo na broj 4, a onda na Enter da bih dobio isti rezultat. Još jedna beneficija se ogleda u tome da se formule mogu lako prenositi na sledeće ćelije bez ponovnog kucanja. To znači da ukoliko želite istu formulu koja se nalazi u polju C1 da prenesete na primer na C2 i C3 dovoljno je da dođete mišem na donji desni ugao polja C1, kliknete na kvadratić, zadržite i povučete dole na sledeća dva polja i ista formula će se preslikati. Na ovaj način greške se ređe prave, a rad je brži i jednostavniji.

Ovo je samo deo onoga što Excel i slični proizvodi mogu raditi. Ja ću Vam u prilogu ovog članka ostaviti jedan fajl u kome ću napraviti na jednom listu primer fakture za fiktivno preduzeće Primer d.o.o. (ovaj primer može biti koristan nekom mikro preduzeću, a za velika preduzeća preporuka je da koriste neki napredniji sistem za izradu faktura), dok će na drugom listu biti primer za obradu proseka učenika. Savetujem Vam da preuzmete fajl i da pogledate kakve sam formule koristio, kao i sve drugo što budem uključio u taj primer. Probajte sami da napravite isti primer ili da izmenite postojeći. Ukoliko Vam se dopada ovakav vid programa pogledajte razna uputstva na internetu kako da ih koristite. Naravno uvek se možete i meni lično obratiti za pomoć ili dodatnu informaciju putem komentara ili Facebook stranice.

Sledeći put ćemo govoriti o drugoj vrsti programa koji se koriste za obradu veće količine podataka. Do tada vežbajte ovo što sam Vam pokazao.

 

Primer fajla preuzeti sa sledeće adrese: http://www.filedropper.com/primer

(dovoljno je samo da se klikne na dugme Download This File i prekuca kod sa slike)


Prethodni tekst—>Obrada fotografija- 2.deo

 

Reč autora:

Moje ime je Miloš. Još od osnovne škole sam počeo da se zanimam za tehniku i računare. Kada sam kupio svoj prvi računar krenuo sam da izučavam razne stvari i do danas skupio bogato iskustvo u korišćenju računara, softvera i pametih uređaja. Pored ovoga krenuo sam da se usavršavam i trenutno se obučavam da postanem Web developer. Cilj mi je da podelim znanje koje imam, jer volim da pomažem drugima i da im olakšam život. Smatram da se korišćenjem modernih tehnologija to može postići, ali mnoge ljude to plaši. Stoga čitajte moje tekstove i edukujte se lako, a ja ću Vam pokazati kako.

 

fb stranica: Edukuj se lako

Moje ime je Milica Milošević. Sebe smatram ambicioznom, istrajnom, inovativnom, maštovitom, humanom, ,,zaljubljenom’’ u kozmeziku. Iz tog razloga sam se upustila u svet bloga, kako bih sve više istraživala u toj oblasti, podelila svoje dosadašnje znanje i iskustvo sa drugima i nadograđivala sebe u toj sferi. Iz te ljubavi nastaje Lips and Heels

3 Comments

Ostavite komentar