Beč – jedna od prvih destinacija srpskih turista

Posle velikih svetskih metropola koje smo Vam predstavili danas je na red došao Beč. Pored Bukurešta, Beč je jedan od prvih gradova za koje su srpski turisti odluče kada reše da putuju. Baš zbog toga ali i njegove bogate istorije danas Vas upoznajemo malo bolje sa Bečom.

Beč je glavni grad i ujedno jedna od saveznih država Austrije. Sa oko 1.730.000 stanovnika (2,4 miliona na širem području grada) Beč je 10. najveći grad Evropske unije, daleko najveći grad Austrije i njeno političko, ekonomsko i kulturno središte.

 

Šenbrun

Šenbrun ( Schloss Schönbrunn) je palata u Beču, i jedan od najvažnijih kulturnih spomenika u Austriji, a od 1960-ih takođe jedna od glavnih turističkih atrakcija u Beču. U 19. veku jedno ime je tesno povezano s Šenbrunom, bio je to car Franc Jozef I. On je u njoj proveo najveći deo svog života. Za vreme njegove vladavine, Šenbrunska palata se smatrala za kompletno umetničko delo. Kompleks palate uključuje i neke lažne rimske ruševine i voćnjak narandži, pojam luksuza u evropskim palatama te vrste. UNESKO je uvrstio Šenbrunsku palatu na listu Svetske baštine 1996. godine

 

 

Dvorsko pozorište

Dvorsko pozorište ili Burgteatar je najeminentnije austrijsko i jedno od najznačajnijih i najcenjenijih pozorišta nemačkog govornog područja. Nalazi se u samom centru Beča, na bečkom Ringu naspram gradske Skupštine i nedaleko od austrijskog Parlamenta i glavnog Univerziteta. Prvobitna stara scena pozorišta nalazila se na Mihaelovom trgu od 1748. godine sve do svečanog otvaranja novog zdanja. Ovim je bečki Burgteatar drugo najstarije pozorište u Evropi, nakon Francuskog.

 

 

Bečka državna opera

Bečka državna opera je najvažnija operska ustanova u Beču i jedna od najpoznatijih operskih kuća na svetu. Nalazi se u samom centru grada, na delu bečkog Ringa koji je upravo po njoj i dobio naziv. Gradnja zdanja Državne opere počela je 1861. godine po nacrtima dvojice bečkih arhitekata, Augusta Sikarda fon Sikardsburga i Eduarda van der Nila, u stilu neorenesanse. Opera je svečano otvorena 15. maja 1869. godine izvođenjem Mocartove opere Don Đovani.

 

 

 

Hofburg

Hofburg je kompleks imperijalnih palata u samom centru Beča i zvanična rezidencija predsednika Republike Austrije. Od 1438. do 1583. i od 1612. do 1806. godine zdanje Hofburga bilo je rezidencija kraljeva i imperatora Svetog rimskog carstva, te potom imperatora Austrougarske do 1918. godine.

 

 

 

 

Belvedere

Belvedere je naziv za kompleks baroknih palata u Beču, podignutih za austrijskog princa Eugena Savojskog u bečkom trećem becirku, koji se isto zove Landštrase. Kompleks se nalazi jugoistočno od starog gradskog središta , a u direktnom susedstvu jeste palata Švarcenberg. Palate Gornji Belvedere i Donji Belvedere, uz pripadajući park, tvore jedan od nalepših baroknih ansambla na svetu. Danas je kompleks Belvedere pretvoren u muzej, u kojem deluje Austrijska galerija Belvedere.

 

 

 

Ako još niste bili u Beču, nadamo se da smo Vas malo zaintrigirali. Beč ima još veliki broj atrakcija, ali kad bi ih sve naveli ne bi bilo kraja.

Srećan put i lep provod žele Vam Lips&Heels i Destinacije i događaji.

 

Pročitajte i: Doček Nove godine. Prag ili Beč?

 


 

Autor teksta:

Moje ime je Milica Milošević. Sebe smatram ambicioznom, istrajnom, inovativnom, maštovitom, humanom, ,,zaljubljenom’’ u kozmeziku. Iz tog razloga sam se upustila u svet bloga, kako bih sve više istraživala u toj oblasti, podelila svoje dosadašnje znanje i iskustvo sa drugima i nadograđivala sebe u toj sferi. Iz te ljubavi nastaje Lips and Heels

2 Comments

Ostavite komentar