Destinacije koje vredi obići. Vaši predlozi

Tanja Tajci Petrović koja studira turizam deli sa vama njene utiske.

Uvek su me fascinirali dvorci, bogate riznice umetnosti, hodnici kojima su šetali kraljevi, carevi, sultani, odaje u kojima se kriju brojne tajne….kada sam videla dvorac Peles, znala sam da je moje naredno putovanje u Rumuniju.

Dvorac u renesansnom stilu, kralja Karla I, na vrhu proplanka, u zelenilu plenio je svojom lepotom, poželela sam da opet šetam u masi turista koji ga svakodnevno posećuju. 

 

 

 

 

 

15050287_10208782615456855_2060991240_n

 

Tu je i čuveni Vlad Cepes-Drakula, inspiracija za roman pisca Bram Stokera i prelepa Transilvanija koja me je ugostila tri puta, gde sam iznova upoznavala divnu Rumuniju. Sigisoara, rodno mesto grofa Drakule ima najočuvanije gradsko jezgro i nalazi se pod zaštitom Uneska.

 

15049794_10208782648857690_1222137733_n

 

Grad Brasov, koji me dosta podseća na Novi Sad, sa divnim trgovima, obiljem restorana i poslastičarnicama da okrepe putnika namernika. Citadela, brojne kule i vidikovci sa kojih ćete istinski uživati u pogledu na grad i najveću crkvu u regionu-Crna crkva.

 

14914503_10208782660417979_635404297_n

 

 

Bukurešt koji nosi naziv ” mali Pariz ” – najveći utisak je ostavila Palata Parlamenta, najveća zgrada u Evropi, a druga u svetu posle Pentagona. Može se slikati jedan deo jer ne moze da stane u objektiv aparata ili telefona veličina ovog zdanja. Ulica fontana sa preko 40 vodoskoka, duž celog bulevara krasi Bukurešt, vodi vas ka parkovima i botaničkim baštama. Zbog obilja kulture, istorije samog grada, preko 200 crkava…preporučujem hop on/ hop off sa slućalicama i mapama koji će vam približiti ovaj “Pariz Istoka “.

 

Tatjana Stanišić

 

Ustajem rano i poklanjam sebi prelepo jutro. Ostavila sam sat u apartmanu i poklanjam sebi dan ne razmišljajući o vremenu. Prepuštam se čistom postojanju umesto delanju. Obožavam Zlatibor. Zlatibor spaja nespojivo-grad i selo, buku i tišinu, plavuše i crnke, devojke u patikama i one na štiklama…ali ipak mu niko nije oduzeo titulu gde se najbolje jede i spava. Zlatibor je ćudesna i moćna planina. Ko prvi put proba komplet lepinju, pršutu i kajmak, oseti ljubav na prvi zalogaj prema Zlatiboru .Kad na svojoj koži osetite ružu vetrova, otkricete jednu od tajni koju krije Zlatibor. Mala umetnost Zlatibora ogleda se u radovima iz Sirogojna, divnim džemperima, kapama, čarapama, zemljanog lonca iz Zlakuse u uzdama konja okicenog kićanjkama što vuče fijaker i vraća vas u stara i divna vremena. Živi tako Zlatibor sa svim restoranima, kafićima, picerijama, mirisom roštilja i turistima koji šetaju, sa jezerom u centru, pedolinama, klupicama…Ovde se živi i diše punim plućima, pije voda sa Kraljeve česme. Zlatibor je planina koja leči, obnavlja i regeneriše , vraća crvenu boju licu, isceljuje duh i telo i poziva na duge šetnje utabanim stazama zdravlja.

 

14971868_1260421567363415_496939731_n

 

Krenite stazama jednog bora…neka i to bude avantura nova. Vetar vam kosu mrsi, bor opušta..dok se polako penjete ka spomeniku i lagano nastavljate put ka Cigoti..sa koje puca pogled dokle god vam oči vide i um doseže. Odavde možete videti Taru, Durmitor i ceo Zlatibor. Ovde se spajaju zemlja i nebo, deca trče za svojim zmajevima, ovde se pletu venčići od belih rada, ovde se spajaju srca mlada. Ovde se spajaju kontinentalna i mediteranska klima koja mi je zdravlje dala…zato Zlatiboru dugujem veliko hvala.  Zlatibor je planina gde se slivaju budućnost i prošlost i tradicija i savremenost. Kad pišem o Zlatiboru kao da pišem o životu, jer ceo život izgleda kao planina sa svim usponima i padovima. Zlatibor je meni udahnuo novi život, Zlatibor je mene oporavio. Planina koja je meni na delu pokazala i dokazala kako je jaka moć zakona privlačenja. Onda kada niko nije verovao u moje ozdravljenje i moć koju posedujem u sebi…moja vera je uspela. Govorili su:,,Moraš se podvrgnuti operaciji, neće ti biti bolje, ma to je samo klima”, a ja uporno tvrdoglava verovala, nadala se i govorila im kroz smeh:”Uspeću ja, videćete”. Pozela sam jako,najjace,otpustila i radila vizuelizaciju svakog jutra i večeri. Zamišljala kao da sve to već imam. Bila zdrava, bez ogromne guše, hormoni u normali. Trčim srećna, vesela, sa lakoćom u hodu nepreglednim poljima Zlatibora.

 

14962880_1260421120696793_1682884828_n

 

Uzvikujem ,,Ja sam srćna, vesela, zdrava”. Došao je i taj trenutak odlaska na ovoj magičnoj planini. Institut i planina su me uzeli u svoje skute. Meditirala sam, opuštala se, zahvaljivala se na svemu što imam i posedujem. Ima nešto u tim čarobnim rečima-izvini, oprosti, volim te i hvala. Moja jutra su njime počinjala. Zahvaljivala sam se na svemu, videla sebe zdravu. I onda posle nedelju dana boravka na ovoj magičnoj, savršenoj planini u rukama drzim labaratorijske analize koje mi govore da su mi rezultati savršeni. Ja sam zdrava, štitna žlezda savršeno funkcioniše. Hvala Univerzumu, hvala Zlatiboru, hvala Dzozefu Marfiju i njegovoj knjizi:,,Moć podsvest” koja me je probudila i koja je bila prva stepenica u samospoznaji sebe, hvala svima u svemu, hvala mom budjenju i učenju da zakon privlačenja savršeno funkcioniše.Dajem sreću, sreća mi se vraća. Zračim zdravo-zdravlje privlačim. Ono što dajete,to Vam se vraća. Guša se smanjila, operacije neće biti. Zdrava sam, oporavljena, sveza. Verujte u sebe u svoju moć jer je ona ogromna. Verujte u moć ove planine i sa Zlatibora ćete otići oplemenjeni, ozdravljeni, promenjeni, sa nekom iglicom bora u kosi, šišarkama u rukama, sa ukusom borovog meda, kajmaka, pršute, drvenom kašikom i pozdravom čoveka žbuna.

 

15057876_1260420460696859_1690513782_n

 

Listam stranice omiljene knjige i doživljavam jedan od retkih trenutaka potpune uskladjenosti. Retki i neprocenjivi trenuci odmora, relaksacije, zdravlja. Želim da živim smisleno, ne želim da živim životom koji nije dragocen. Za mene su baš to neprocenjivi trenuci kad proživljavam svaki sekund, živim život, upoznajem njegovu bit i iz života uklanjam sve ono što nije vredno življenja. Želim da mi svaki dan bude ovakav…jer ja nisam promatrač već sam ja kreator svoje sudbine.

 

15050064_1260420604030178_1361380097_n

 

 

 

Destinacije i događaji stranica prepočuje Lefkadu.

 

15032554_1368369066507348_1122217467_n

 

 

Putovanja vraćaju snagu i ljubav u vaš život.

Lefkada je Grčko ostrvo koje pripada grupi Jonskih ostrva. U upravnoj podeli Grčke, Lefkada, zajedno sa nekoliko manjih ostrva čini okrug Lefkadu. Najvažnije i najveće mesto je istoimeni grad Lefkada.

Ostrvo je prepuno preleph plaža i malih, mirnih uvala do kojih se može doći brodićima. Lefkada u prevodu znači ,,Belo ostrvo” , a zapravo je jedno od najzelenijih.

To bi bilo sve od nas. Nadam se da vam se post dopao. Ukoliko želite i vi da podelite sa nama utiske o mestima koja ste posetili, pišite na stranici.

 

Do narednog posta,

 

cosmetics-is-my-passion

 

 

Moje ime je Milica Milošević. Sebe smatram ambicioznom, istrajnom, inovativnom, maštovitom, humanom, ,,zaljubljenom’’ u kozmeziku. Iz tog razloga sam se upustila u svet bloga, kako bih sve više istraživala u toj oblasti, podelila svoje dosadašnje znanje i iskustvo sa drugima i nadograđivala sebe u toj sferi. Iz te ljubavi nastaje Lips and Heels

5 Comments

 • Miljana November 12, 2016 at 12:40 pm

  Lefkada je definitivno jedno od po meni najlepsih mesta za odmor. Super post.

  Reply
 • Nemanja Gicic November 12, 2016 at 12:43 pm

  Ja sam definitivno za posetiti Drakulin zamak. Dosta prijatelja je bilo i svi imaju super utiske…planiram da sledece godine i ja posetim konacno 🙂

  Reply
 • Četvrti HillsUP: Ritam slobode - Lips & Heels July 13, 2017 at 10:10 am

  […] Zlatiborski HillsUp festival ove godine biće održan od 13. do 15. jula. Program je kao i ranijih godina raznovrstan i predstaviće publici najaktuelnije stvari na regionalnoj rok, hip-hop i elektro sceni. […]

  Reply

Ostavite komentar