Imate ideju?

Imate ideju za biznis. Šta sada?

Potrebno je da uradite analizu izvodljivosti, kako biste utvrdili da li je ta ideja održiva. Kako se to radi? Analiza izvodljivosti sazdana je iz sledeća četiri segmenta:

  1. Anliza proizvoda ili usluge
  2. Analiza tržište
  3. Analiza organizacije
  4. Finansijska analiza

 

Kada prođete kroz ova četiri segmenta videćete da li je vaša ideja zaista održiva ili, ukoliko nije, gde „škripi“, odnosno koji segment vam je slaba tačka, kako biste mogli dodatno da poradite na njemu.

Uzmimo za primer otvaranje diskonta pića. Na koja pitanja treba da odgovorimo?

  1. Šta nudimo? Koje je naše ciljano tržište? Šta nas izdvaja od ostalih? Zašto bi se kupac opredelio baš za naš diskont pića?
  2. Ko su nam direktni, a ko indirektni konkurenti? Šta su njihove karakteristike? Šta je ono što kupcu treba ponuditi?
  3. Ko stoji iza našeg tima? Kakve stručnjake imamo za sprovođenje ideje? Imaju li stručnog i preduzetničkog iskustva?
  4. Koliko sredstava nam je potrebno za lokal, opremu, robu, ljudske resurse? Koliko vremena je potrebno da prođe da bismo prihodima pokrivali rashode? Koliko je vremena potrebno da prođe da bismo povratili uloženo? Nakon koliko vremena ćemo početi zapravo da zarađujemo?

 

Kakvi treba da budu odgovori na prethodna pitanja ukoliko je ideja održiva? Prva tri segmenta podrazumevaju da smo ideju razradili i da imamo plan za njenu realizaciju, četvrti segment govori o finansijskoj „potkovanosti“ za sprovođenje ideje u delo.

Savet: Stavite ideju na papir. Svakodnevno je razrađujte. Osmislite kreativne načine za realizaciju, jer će vam u tom slučaju biti potrebna manja finansijska sredstva za početak sprovođenja vaše jedinstvene ideje.

 

————————————————————————————————————-

Prethodni tekst-> Ko je preduzetnik?

O autoru:

Jelena Dmitrović je diplomirani filozof, master preduzetnik. Spoj širine i kreativnosti s ljubavlju usmeren ka preduzetništvu.

Za konsultantske usluge možete je kontaktirati na: business_consultant@yahoo.com

Moje ime je Milica Milošević. Sebe smatram ambicioznom, istrajnom, inovativnom, maštovitom, humanom, ,,zaljubljenom’’ u kozmeziku. Iz tog razloga sam se upustila u svet bloga, kako bih sve više istraživala u toj oblasti, podelila svoje dosadašnje znanje i iskustvo sa drugima i nadograđivala sebe u toj sferi. Iz te ljubavi nastaje Lips and Heels

2 Comments

Ostavite komentar