Rim je glavni grad Italije i južnoitalijanske regije Lacio, grad bogate istorije poznat i pod imenom Večni grad. Rim je centar bogate antičke kulture, od koje je ostalo mnogo spomenika do današnjih dana, a jedan od najvećih je svakako Koloseum. Grad se nalazi u donjem toku reke Tiber, u neposrednoj blizini Sredozemnog mora i jedan je od najvećih centara Mediterana. U sklopu gradskog područja Rima nalazi se i Vatikan, crkvena država i sedište rimokatoličke crkve i Pape. Danas Vam predstavljamo neke od zamenitosti Rima.

 

Panteon

U mnogim religijama u slavu bogova podizali su se hramovi. Hramovi koji su bili posvećeni svim bogovima nose naziv Panteon. Panteoni su tipični za politeizam. U savremenom dobu, panteon označava mesto gde se sahranjuju zaslužne ličnosti. Od VII veka rimski Panteon se koristi kao crkva i najstarija je struktura sa kupolom u Rimu. Rimski Panteon je kružnog oblika. Na ulazu se nalaze tri reda ogromnih korintskih stubovaBetonska kupola ima otvor na vrhu, okulus. Kupola Panteona u Rimu drži rekord kao najveća samostojeća kupola. Visina od poda do otvora na vrhu kupole i unutrašnji prečnik iznose po 43,3 metra.  

 

Koloseum

Koloseum, izvorno nazvan „Flavijev amfiteatar“, je građevina koja je korišćena u drevnom Rimu kao mesto za javne spektakle. Ovi spektakli su varirali od duela gladijatora do simulacije istorijskih bitaka i egzekucija. Koloseum je najveći amfiteatar na svetu i prema određenim procenama mogao je da primi između 50 i 80 hiljada ljudi. Koloseum ima trospratnu fasadu. Prizemlje je urađeno u dorskom stilu. Prvi sprat u jonskom. Drugi u korintskom. Tačno je poštovan red nastajanja ovih stilova u Grčkoj.

 

 

rim1

       

Fontana di Trevi

Fontana di Trevi je jedna od najpoznatijih skulptura iz perioda baroka u Rimu. Ime je dobila po regionu Trevi. Visoka je 25.9 metara i široka 19.8 metara. Arhitekta fontane je bio Nikola Salvi. Malo ljudi zna da je sama Fontana napravljena od istog materijala kao i Koloseum. Legenda kaže da kada bacite novčić da će te se vratiti u Rim. Jedna od zaniimljivih činjenica je da se novac skuplja u toku noći i daje u humanitarne svrhe. 

       

Sikstinska kapela

Sikstinska kapela je najpoznatija kapela u Apostolskoj palati, zvaničnoj rezidenciji papa u Vatikanu. Čuvena je po svojoj arhitekturi i fresko dekoraciji koju su radili najveći majstori renesanse: Mikelanđelo, Rafael, Bernini i Botičeli. Pod patronatom pape Julija II, Mikelanđelo je oslikao 1100 m² tavanice Sikstinske kapele. Danas se ona smatra Mikelanđelovim najznačajnijim slikarskim dostignućem. Kapela je dobila ime po papi Sikstu IV, koji je restaurirao staru Veliku kapelu između 1477. i 1480. Tokom ove restauracije Pjetro Peruđino, Sandro Botičeli i Domeniko Girlandajo su naslikali niz fresaka koje opisuju Mojsijev i Hristov život.    

 

Rim2

   

Vatikanski muzeji

Vatikanski muzeji su galerije i kompleti umetničkih dela u vlasništvu Rimokatoličke crkve dostupni javnosti u samom vatikanskom gradu. Muzeji prikazuju radove iz ogromne kolekcije izgrađene od strane papa tokom vekova, uključujući neke od najpoznatijih klasičnih skulptura i najvažnijih remek dela renesansne umetnosti u svetu. Ovaj kompleks muzeja sastoji se iz različitih zgrada tematskih muzeja, crkvenih zgrada, galerija, monumenata i bašti. Kompleksu takođe pripada i Biblioteka Vatikana, jedna od najvećih i najznačajnijih biblioteka na svetu.

 

rim3 

 

Bazilika Sv.Petra

Bazilika Svetog Petra je glavna zgrada Vatikana koja se nalazi na desnoj obali reke Tibar. Najvažnije je religiozno zdanje katolicizma, kako po veličini (220 metra dugačka i 136,6 metara visoka), tako i po značaju. Bazilika Svetog Petra nije katedrala već je papina crkva u kojoj se održavaju najvažnije ceremonijalne liturgije. U samoj unutrašnjosti bazilike sahranjen je Sveti apostol Petar, prvi papa, prema istraživanjima arheologa i epigrafiste Margarite Gvarduči obavljenim 1965. godine. Ova crkva izgrađena u stilu klasične renesanse, na mestu prethodne ranohršćanske bazilike. Prema tradiciji i istorijskim izvorima, prvo zdanje podignuto je na mestu mučeništva i grobu Svetog Petra, jednog od dvanaest apostola i prema katoličkoj tradiciji prvog rimskog biskupa, a time i prvog u nizu papa.

    

Srećan put i lep provod žele Vam Lips&Heels i Destinacije i događaji

Author: Ivan NastićEmail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Apsolvnet sam Ekonomskog fakulteta u Beogradu. Obožavam fotografiju, tako da se želja za putovanjem sama nameće.