Zdravlje

Celijačnu bolest (gluten senzitivnu enetropatiju) karakteriše pojava karakterstičnih tegoba nakon uzimanja hrane koja sadrži gluten.  Gluten je protein žitarica (nalazi se u pšenici, ječmu i raži).

Proizvodnja savremenih slatkiša obavlja se u skladu sa zakonski propisanim sadržajem dodataka, odnosno aditiva (emulgatora, konzervanasa, boja i aroma). Dakle, skoro svaka čokolada ili drugi slatkiš, pored nutritivnih, sadrži i neke neželjene sastojke.

Da li se prepoznajete u rečenicama “od sledećeg meseca krećem da vežbam” ili “ja bih vežbala ali nemam dovoljno vremena” ili čak “ne volim da vežbam”. Ja sam nekada mislila da treba da vežbam samo da bih bolje izgledala i da je to dosadno mučenje zarad dobrog fizičkog izgleda.

Napisali ste spisak želja za predstojeću godinu i sebi i drugima poželeli puno zdravlja. Međutim, da li se na tom spisku ciljeva nalazi barem jedna zdrava navika, ili makar odluka da eliminišete jednu lošu? Da li ste spremni da izađete iz zone komfora i učinite nešto dobro za svoje telo i duh?