Zdravlje

Šta bi trebalo znati o ovim napastima? Krpelji su paraziti koji se nalaze na zelenim površinama u prirodi. Hrane se krvlju životinja i ljudi. Period njihove aktivnosti je od ranog proleća do kasne jeseni. Nisu svi krpelji potencijalno opasni jer nisu svi zaraženi uzročnikom Lajmske bolesti. Lajmsku bolest izaziva krpelj vrste Ixodes ricinus inficiran bakterijom Borelia burgdorferi. Ne postoji mogućnost prenosa infekcije sa zaražene osobe na zdravu.

Leto nam se polako bliži, dani su sve topliji i za kratko vreme će biti potrebno da obučemo lagane letnje krpice, pa i kupaći kostim. Oni koji su vežbali i umereno se hranili cele godine nemaju mnogo briga, ali ako ne spadate u tu kategoriju, još uvek nije kasno. Do sezone kupaćih kostima još može da se skine nekoliko kilograma i da se malo oblikuje i „zategne“ telo. Naravno to ne mogu krucijalne promene fizičkog izgleda, ali svakako da možete biti zadovoljniji svojim odrazom u ogledalu i što je još važnije da se dobro osetite u svojoj koži. Da se podsetimo-i najmanja promena je bolja nego nikakva ☺

Nedavno, u Indiji, podsetila sam se šta je zdrav i ukusan doručak. Hranljivo, sito a opet ukusno, što je najbolje, bez griže savesti. Ovo nisu samo nedostižna egzotična jela prepuna začina već jednostavni predlozi koji se lako mogu pripremati svakog jutra.

Iako je u prvim danima ovog proleća bilo malo sunčanih sati za ovo doba godine, priroda se polako budi, biljke cvetaju i listaju. Lepo vreme nas mami napolju i pozitivno utiče na naše raspoloženje. Međutim, ukoliko ste osoba sklona alergijama niste tako radosni sa prvim danima proleća jer buđenje prirode, nažalost, za Vas, može značiti početak izvesnih zdravstvenih tegoba.