Da li svaki put prihvatite poziv za izlazak kada vas pozovu prijatelji, iako ste planirali da ranije legnete na spavanje?  Da li i kada ste prepuni posla prihvatate da uradite i deo koji koleginica iz nekog „opravdanog“ razloga ne postiže da uradi? A vi imate posla preko glave. Da li vam se čini da ste stalno na usluzi drugima?

 

Postoji mnogo razloga zašto nije lako izgovoriti tu kratku i jednostavnu reč, ali ono što je provereno jeste da ukoliko stalno ispunjavamo tuđe želje, vremenom postajemo napeti, iscrpljeni i nezadovoljni, a da ni sami nismo svesni zašto je to tako.

 

Zašto je teško postaviti granice?

Mnogi ljudi veruju da ukoliko odbiju da nekome učine uslugu ili ispune neki zahtev, nisu dovoljno dobri, nisu vredni ili su čak sebični. Tu i vaspitanje i roditeljski model uz koga smo odrastali igra veliku ulogu. Ali činjenica je da nam to uverenje može doneti samo negativne posledice. Za početak, to oduzima mnogo energije, a svakako da nećemo imati ni dovoljno vremena za sebe i za stvari koje su nama važne.  Takođe, to je često praćeno i osećajem krivice pa i strahom od odbacivanja, koji se aktivira ukoliko ne uspemo da ispunimo zahteve drugih.

 

Ovde nije reč o hitnim i zaista važnim situacijama kada je normalno da nekom pomognete, već  o onim kada vas neko nešto konstantno traži od vas i ne pita da li ste slobodni da to uradite ili kada vas uslovljava da nešto uradite. Uglavnom je vaš osećaj najmerodavniji, pa ukoliko se ne osećate prijatno dok nekom činite uslugu možda je vreme da kažete ne.

 

Evo nekih jednostavnih predloga:

Žao mi je, sprečan/a sam.  Važno je da ovo izgovorite odlučno i da imate na umu da nije potrebno da se pravdate i dajete razloge zbog kojih ne možete da ispunite nešto.

 

Treba mi malo vremena da razmislim. Ovakvom rečenicom ostavljate sebi prostora da zaista procenite da li je zaista važno to što se od vas traži ali i da li je to zaista ono što želite.

 

Mogu li učiniti nešto drugo? Ukoliko želite da pomognete ali nemate dovoljno vremena, možete ponuditi delimičnu pomoć ili arternativu koja je vama prihvatljiva, a ipak korisna.

 

Sigurno vam u početku neće biti lako i možda ćete se suočiti sa navaljivanjem pa čak i sa ljutnjom osobe koju ste odbili, naročito ako je navikla da ispunjavate njene zahteve.  

 

Drugi nas doživljavaju baš onako kako mi sebe doživljavamo i predstavljamo. Zato, budite važni sebi, cenite sebe i svoje vreme i uspostavite kontrolu nad svojim životom. Za početak, dovoljno je da naučite da kažete ne onda kada je to potrebno.

 

Author: Nataša OparnicaWebsite: http://goo.gl/VCzhCJEmail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Formalno master psiholog i psihoterapeut pod supervizijom, neformalno zaljubljenik u prirodu, jogu i razne lepe stvari. U stalnoj potrazi za pravim balansom i inspiracijom.