Primetili ste da ljudi uvek imaju svoje mišljenje o različitim temama, međutim kad im tražite savet da vam daju sugestiju za vama životno važne odluke, reći će vam da verujete svojoj intuiciji jer je ona uvek u pravu. Iako ni sami niste svesni da vam je zapravo dat najbolji mogući savet, krećete sa dodatnim preispitivanjem sebe, uključujete razum i logiku, a onda shvatite da je ipak pametnije bilo da poslušate intuiciju, jer odluka koju ste doneli nakon višednevnih razmišljanja nije bila ispravna.

 

Da ne biste imali ovakve dileme, važno je da najpre spoznate šta je intuicija i kakvu moć ona ima, ali i zašto te moći nikako ne smete da se odričete.

 

Intuicija u svojoj pravoj definiciji predstavlja spoznavanje istine i donošenje “pravih”odluka apsolutno nezavisno od iskustva ili logičkog zaključivanja. Iako se mora priznati da suvim racionalistima slušanje unutrašnjeg glasa spada u domen ezoterične izmišljotine, ali sve i da je to tako, zapitajmo ih zašto duša šalje poruke kroz znojenje dlanova, leptiriće u stomaku, stegu u duši? Zar ovi osećaji ne bi trebalo da sugerišu da duša šalje unutrašnje “žmarce” koji simbolizuju neke poruke? Upravo ti logički neobjašnjivi događaji predstavljaju produkt delovanja neurotransmitera dopamina koji ima funkciju u upozoravanju na one suptilne stvari koje ne možemo svesno da registrujemo.

 

Na primer, otišli ste na posao i odjednom vas podsvest prodrma da razmislite da možda niste isključili šporet ili zatvorili prozor u sobi. Kako vaša svest poprimi ovu informaciju, kreće euforija sa prepispitivanjem sebe da li ste ili niste nešto uradili, i u većini slučajeva sve i da terate sebe da mislite da je sve u redu, podsvest vas bocka da preispitate odluku i prihvatite mogućnost da definitivno nešto nije u redu, jer i nije! Na ovom mestu moram naglasiti da urođene podsvesne poruke, ne treba mešati sa svesno indukovanim osećajima histerije, nervoze ili adrenalinskog skoka, koji su proizvod vaših misli.

 

Na primer, ako su vam u glavi misli kako ćete pasti sa stepeništa jer su skroz zaleđene, to nije podsvest i nemojte joj davati pogrešnu funkciju. Bitno je istaći da podsvest nema funkciju da vas opterećuje i podstiče da razvijate u glavi film kako vam se kuća zapalila ili su vam ukrali auto, već da vas natera da razmislite šta ste sve radili i da shvatite da nešto nije kako treba biti.

 

Dakle, funkcija podsvesti je da vam apeluje da nešto nije u redu i da preispitate sebe, ali i da, ukoliko vam svest zakaže i ne možete da se setite svojih postupaka, ponudi kroz osećaje odgovore sugestije šta nije u redu.

 

Primera radi, podsvest vam pošalje alarm da nešto nije u redu i vi ne znate šta. Da biste utvrdili šta je slušajte emocije. Razmišljajte šta ste danas sve radili, sa kim ste se sreli, da li treba nešto da uradite što ste zaboravili, da li ste nešto rekli da nikako ne smete, a prekršili ste pravilo… Gledano na ovaj način, dobija se samo jedan zaključak da uvek, ali uvek slušate poruke koje dobijate kroz “unutrašnji glas” jer su one bez izuzetka uvek bitne.

 

Kako biste u potpunosti znali da raspoznate poruke koje dobijate, važno je da razvijate svoju sposobnost intuicije. To u praktičnom smislu znači da pre svega verujete da vaš nesvesni deo ličnosti na različite načine može da utiče na vaš misaoni proces, percepciju, odluke i razmišljanja. Pored toga bitno je da svoje emocije evidentirate u različitim situacijama i da tačno znate u kojim situacijama vam se pojavljuju kakvi osećaji. Dakle, vežbajte! Najbolje bi bilo da se prisetite različitih događaja i da kroz njih oživite osećajte koje ste imali, i da na taj način tačno znate kako koje situacije na vas deluju, odnosno da razumete šta vam instinkt govori.

 

Sledeći bitan korak je da ne razmišljate previše! Iako zvuči kao svakodnevna fraza, verujte da je u potpunosti ispravna, jer poruke koje vam podsvest pošalje, u prvih par sekundi kad vam se pojavi prilika da nešto odlučite ili izaberete, su najispravnije. Pa zamislite situaciju da vatrogasci satima razmišljaju na koji način da saniraju požar, da li mislite da bi bili efikasni u svom delovanju? Naravno da ne! Oni razmišljaju u deliću sekunde i uvek ispravno reguju.

 

Iz svega navedenog može se izvući zakljućak da sledeći put kad budete u dilemi i ne znate šta da odlučite, ponašajte se kao vatrogasci, budite u razmišljanju hitri i ekspresni, donosite odluke nezavisno od logike i ne dajte svesti baš previše slobode da analizira, vaga i razmatra. Uvek verujte svojoj podsvesti, jer vam je to nezamenljiva emocionalna navigacija, urođena moć i čudesna alatka za uspeh.

 

Author: Aleksandra IkonovWebsite: http://goo.gl/3qSx7gEmail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Svestrana ličnost. Zvanično: biolog, MSc profesor i doktorand. Nezvanično: zaljubljenik u život, kafu, hranu, hedonizam, pozitivizam i pisanje. Dobitnik raznih domaćih i međunarodnih nagrada u oblasti pisanja, obrazovanja, kreativnosti i tolerancije. Životni moto: Ko u čuda veruje, taj čuda i stvara.