Naš magazin vas već neko vreme vodi na "Put oko sveta". Do sada smo Vas vodili u neke od svetskih metropola kao što su Berlin, Rim, Pariz, Las Vegas, a danas Vas uz pomoć sajta Lonley Planet upoznajemo sa najzanimljivijim mestima koja bi trebala da posetite tokom 2018-te.

 

Belfast ( Severna Irska )

Belfast  je grad u Ujedinjenom Kraljevstvu u Severnoj Irskoj. Grad je smešten na ušću reke Lagan i nalazi se na mestu idealnom za trgovinu koja je proslavila Belfast. Okružuju ga brda Kastlre i Antrim. Grad leži na granici okruga Antrim i Daun. Prema proceni iz 2007. u gradu je živelo 274.586 stanovnika. Najveći je grad u Severnoj Irskoj i u provinciji Alster, a drugi je po veličini grad na Irskom ostrvu posle Dablina. Postao je značajnije naselje u XVII veku kada su ga naselili Englezi i Škoti. Belfast je cvetao i kao trgovački i industrijski centar u XVIII, XIX, XX veku, a zahvaljujući naprednoj industriji platna, konopaca, duvana i brodogradnji postao je najjači industrijsi centar u Irskoj.

 

Belfast

 

 

Aljaska ( SAD )

Aljaska, savezna je država SAD od 1959. godine i nalazi se u krajnjem severozapadnom delu SAD. Najveća je po površini, 1.518.775 km², sa brojem stanovnika oko 500.000. Prekrivena je planinama sa aktivnim vulkanima i lednicima. Tu se nalazi i najviši vrh Severne Amerike (Maunt Makinli) visok 6.149 m. Klima Aljaske je hladna i subpolarna, a u primorju umerena kontinentalna i vlažna. Najveća reka je Jukon, a država ima i mnogobrojna jezera. Ime „Aljaska“ dobila je u vreme ruskog koloniolijalizma, kada se pominjala kao poluostrvo. Razvilo se iz reči alaxsxaq, što znači doslovno „objekat prema kome je akcija mora usmerena.

 

 aljaska

 

Julski Alpi ( Slovenija )

Julijski Alpi su gorski masiv koji se prostire u Sloveniji i Italiji. Ime nose po rimskom vladaru Gaju Juliju Cezaru. Najviši vrh je i najviši vrh Slovenije - Triglav (2.864 m) a drugi po visini je italijanski Montaž (2.753 m).Julijski Alpi zauzimaju površinu od 4.400 km² i u Sloveniji graniče sa dolinama reke Save i Soče.

 

 Alpi

 

Langdok-Rusijon ( Francuska )

Langdok-Rusijon je bivši region u Francuskoj koji se sastojao od pet departmana. Region je objedinjavao departmane koji su nastali iz starih istorijskih provincija Langdok i Rusijon. Region se na jugu graniči sa Španijom i Sredozemnim morem. Region je geografski veoma raznovrstan: u njemu se nalaze Pirineji, a protiče i reka Rona. Dve najvažnije ekonomske grane u regionu su turizam i poljoprivreda.
 
 
long
 
 
 
Baija ( Brazil )
 
Baija  je jedna od država u Brazilu, locirana na severoistoku, uz Atlantski okean. Ime je dobila po arhaičnoj portugalskoj reči koja znači zaliv. Prvobitni naziv je bio a baía de Todos os Santos, odnosno Zaliv Svih Svetih, jer je zaliv otkriven 1. novembra 1501, na katolički praznik Svi Sveti. Baija je danas glavni proizvođač i izvoznik kakaoa u Brazilu. Kao glavna destinacija afričkih robova, Baija nosi najizražajniji pečat Afričke kulture u Brazilu. Ovo podrazumijeva, religiju Candomblé, nastalu od afričke Joruba religije, borilačku veštinu kapoera, razne muzičke pravce nastale od afričke muzike kao što su samba, afoxé, aše i na kraju i kuhinju koja je čvrsto vezana za kulinarstvo zapadne Afrike.
 
 
bahai
 
 
Nadamo se da će neko od ovih mesta da se nađe na vašoj listi putovanja. Ukolikose nađe naš magazin je idelano mesto da ispričate vaše iskustvo.
 
 
Slike preuzete sa sajta: https://goo.gl/Jw7L6A
 
 
 
Author: Ivan NastićEmail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Apsolvnet sam Ekonomskog fakulteta u Beogradu. Obožavam fotografiju, tako da se želja za putovanjem sama nameće.