Atina  je glavni grad Grčke i prefekture Atika i jedan od najpoznatijih gradova Evrope, kao i najveći grad Grčke. Savremena Atina je veliki i kosmopolitski grad dok je antička Atina bio moćni grad-država i poznati obrazovni i filozofski centar. Atina se vodi kao jedan od najstarijih svetskih gradova a ime je dobio po boginji zaštitnici Atini. Danas Vas upoznajemo sa Atinom.

 

Atina kao grad, dosta podseća na Beograd. Ulice su uske, većina zgrada je nsikogradnja, sa svega 4,5 sprata. Ulice su noću slabo osvetljene, tako da to nekada možete biti i malo neprijatno.

 

atina

 

Pre nego što krenete savetujem Vam da napravite spisak mesta koja želite posetiti i preko interneta nađete metro linije koje Vas vode do tamo. Metro u Atini se deli na 3 linije ( zelenu, crvenu, plavu), i vrlo brzo stižete sa jedne na drugu lokaciju. Cena jedne vožnje košta o.80 evra ali Vam je moja preporuka da kupite nedelju kartu koja košta 10 evra ali Vam obezbeđuje neograničenu vožjnu i metroom tako i autobusom. Znajte da metro ne radi od ponoći pa do 5 ujutru.

 

Bili smo smešteni u hotelu Apollo i imate moju preporuku za ovaj hotel. Svaka soba je opremljena sa zasebnim kupatilom, televizorom i wi-fi. Naša soba je imala direktan pogled na Akropolj, što je samo upotpunilo naš boravak u ovom hotelu.

 

Prva stvar koja se nalzila na mojoj listi bio je čuveni Akropolj - svetilište posvećeno boginji Atini. Svetilištu se pristupa sa zapada, jedinog mogućeg pristupa, preko Bolove kapije. U samom svetilištu, sreću se majstorska djela klasične grčke arhitekture, sagrađena uglavnom u 5. vijeku p. n. e., u doba Perikla. Partenon, kao pečat stare grčke civilizacije, je najupečatljiviji od svih.

 

Pantetnon

 

Partenon je izgrađen između 447. i 438. godine prije nove ere, kao dio velikog Periklovog građevinskog poduhvata, ovaj takozvani Periklov Partenon. Iako Partenon u belom mermeru oštećen tokom vekova i uništen ili nestao veći deo skulptura koje su ga ukrašavale, njegova osnovna struktura je ostala netaknuta. Između Partenona i Propilaja, duž južnog zida i iskopani u stjenovitom tlu, nalaze se temelji dvije građevine iz 5. vijeka p. n. e., Brauronijon, oltar u čast Artemidi Brauronije i Kalkoteka, građevina u kojoj su se nalazili zavjetni darovi u bronzi. Istočno od Partenona, nalazi se mali kružni hram iz 27. p. n. e., posvećen Avgustu i Rimu. U blizini Partenona nalazi se vidikovac sa koga se pruža prele pogled na planinu Likabet.

 

Likabet

 

Sledeće mesto koje sam želo da posetim bili su Sunion i Posejdonov hram. Sunion predstavlja najjužniju tačku Atike, i od Atine je udaljene nekih 65km (oko 90 minuta vožnje). Za ovo mesto se veruje da ima najlepši zalazak sunca u celoj Grčkoj. Nažalost, Sunion smo posetili tokom podneva, tako da nismo mogli da vidimo spektakularan zalazak Sunca. 

 Sunion

 

Pored zalazska Sunca, Sunion je poznat i po Posejdonovom hramu. Hram je izgrađen za vreme Peloponskih ratova, oko 440 godine p.n.e. Pogled na hram i ceo kompleks je zaista bajkovit. Hram se nalazi na 60m visokoj litici i što je imepresivno sa čak 3 strane je okružen more.

 

Posejdnovo hram

 

Kako sam veliki obožavalac sporta uopšteno, znao sam da se na mojoj listi moraju naći stadioni, dva najveća tima u Atini, Olimpijakosa i Panatenaikosa. Olimpijakosov staion se nalazi u Pireju i najbrži način da dođete do njega jesto metroom. Od glavnog trga vožnja trajge svega 10-ak minuta. Nažalost stadion zbog renoviranja nije bio dozvoljen za posete, ali zvanična prodavnica stadiona je radila, što sam iskorsitio da kupim neku sitnicu. Cene su savim koretkne, možete naći majce i za 15-ak evra. 

 

stadion

 

Kako smo se nalazi u Pireju, nismo hteli da odemo iz Atine a da se ne upoznamo malo bolje sa ovim gradom. Pirej grad je u Grčkoj i upravno središte okruga Pirej, u okviru Periferije Atike. Naselje je sastavni deo tzv. „Velike Atine“, sa njom fizički spojeno, a udaljeno svega 9 kilometara od njenog središta. Pirej je poznat kao glavna luka Grčke i grada Atine. Po broju putnika (19 miliona godišnje, najviše turista) to je najupošljenija putnička luka u celoj Evropi. Grad je i značajno upravno i kulturno-obrazovno središte.

 

Ukoliko volite muzeje onda je Novi Akropoljski muzej idealno mesto za Vas. Na prvom nivou, a kroz stakleni pod vide se temelji i iskopine, smeštene su manje skulpture, antička keramika, vaze.Na drugom novou dominiraju karijatide, originali koji su specijalnom tehnikom spušteni sa Akropolja. Svakako najinteresantniji nivo je treći novi koji u potpunosti sadrži rekonstrukciju reljefa Partenona.

 

akmuyej

 

O Atini bi mogao da vam pišem još nekoliko sati, ali ostatak Atine ostavljam vama da otkrijete. Nadam se da Vam se tekst dopao, a za sva pitanja u vezi Atine stojim Vam na raspolaganju.

 

Author: Ivan NastićEmail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Apsolvnet sam Ekonomskog fakulteta u Beogradu. Obožavam fotografiju, tako da se želja za putovanjem sama nameće.