Polako nam se bliže praznici i kao i uvek, u vazduhu polako kreće osećaj one dečje euforije, a samim tim i planiranje odmora tokom tih lepih dana. Naš sajt se i ovaj put pridružuje tim iščekivanjima, a ovim člankom pokušava raščivijati sve Vaše dileme, one ˝slatke muke˝ koje Vas očekuju.
 
Zašto otputovati bilo gde, kada ovde imamo sve što nam treba? Srbija nam pruža i više nego dovoljno zimske čarolije, samo ukoliko se potrudimo da je pronađemo. Ovaj put bavićemo se baš njima, ne tako poznatim i popularnim, a predivnim, povoljnim i posebnim mestima koja će Vaš odmor učiniti sasvim drugačijim i lepim iskustvom. 
 
 
Zlatar
 
Planina smeštena na jugozapadu Srbije, u blizini Prijepolja i Priboja, smeštena između četiri reke (Lim, Uvac, Mileševka, Bistrica), s najvišim vrhom nadmorske visine 1627 metara (Golo Brdo), nudi apsolutni multimedijalni doživljaj, a u isto vreme autohtoni duh koji će Vas naterati da joj se iznova vraćate. Ova planina nudi sve, a traži vrlo malo, samo Vašu pažnju!
 
Zlatar je izvanredna destinacija za miran, prekrasan odmor za čitavu porodicu, ono što Zlatar daje jesu priroda, nedirnuta i čista, nepregledna prostranstva i Srbiju kakvu ne poznajete. Umerena klima (čak i zimi), hrana poznata i van granica Srbije, brojna etno-sela upotpunjuju planinski odmor i sva Vaša čula. 
 
zlatar11
 
Po utiscima mnogih probaćete najbolji zlatarski sir, posetiti manastir Mileševu, srednjovekovna svetinja neprocenjive vrednosti u kojoj se čuva freska Belog Anđela, crkve-brvnare u Kućanima i Radijevićima, obići velike borove i brezove šume ili odmoriti dušu i telo u brojnim apartmanima, hotelima ˝Panorama˝ ili ˝Zlatnik˝, pronaći mir u etno-selu Vilovi, Vraneša, Štitkovo... 
 
Okolina Zlatara nudi božanstvene lepote kanjona reke Uvac, gde ćete sresti čuvenog beloglavog supa, retku ptičju vrstu karakterističnu samo za ovo podneblje. Ukoliko ste u mogućnosti, svratite do prelepe Nove Varoši i Čajetine u blizini, upoznajući tradicionalno srpsko gostoprimstvo, neverovatnu kuhinju i sve prirodne lepote ovih prelepih varošica. Ako odete na Zlatar, ne zaboravite ni Zlatarsko, Sjeničko i Radoinjsko jezero i uživajte u vožnji čamcem i dahu istinske Srbije. 
 
 
zlatar22
 
Ova planina sama po sebi je lek, ali nudi i značajni Zavod za prevenciju, lečenje i rehabilitaciju kardiovaskularnih oboljenja i arterijskog krvnog pritiska. 
 
 
Rtanj 
 
Ispunjena legendama i misterijom, pogled na Rtanj s horizonta uliva strahopoštovanje i divljenje, ali Rtanj je mnogo više od toga - i to zimi. Ova prekrasna planina nalazi se u istočnoj Srbiji, nadomak Boljevca a s nadmorskom visinom od 1565 m (najviši vrh Šiljak) uzdiže se i svakim pogledom ostavlja bez daha, a nakon boravka u zimskoj periodu s nje ćete otići prepuni lepih utisaka. 
 
Na Rtnju se možete obreti u popularnom odmaralištu ili pak odabrati vrlo kvalitetne privatne smeštaje. S druge strane, etno centar ˝Balašević˝ svojom uslugom pokazaće Vam da niste pogrešili ukoliko nas poslušate. Spa, wellness centar, sportska rekreacija i vrhunski restorani samo su neke od brojnih zadovoljstava koje ovaj motel nudi. Ukoliko Vas put odvede u podnožje i Soko Banju, iznenadićete se da jedna od najlepših banja u Srbiji nudi vrlo bogat sadržaj čak i u zimskom periodu. 
 
 rtanj1
 
S obzirom da celo mesto broji tek oko 500 stanovnika, ova planina zaista nudi neprocenjivi mir i pravo značenje reči okrepljenje. Nakon posete Rtnju bogatom blagotvornim izvorima vode, biljaka, pašnjacima i šumama, u novu godinu uplovićete sa novom, čarobnom energijom ništa manje čarobne planine. Ukoliko se odlučite da na istoku naše lepe zemlje provede i praznike, nikako ne propustite probati autohtonu, zdravu hranu i naravno domaću, kuvanu rakiju koja se služi na badnje veče, tokom paljenja badnjaka. 
 
Za one najhrabrije u zimskom periodu nimalo lako, ali zlata vredno uspinjanje do vrha Šiljak pružiće izazov, nezaboravnu avanturu i pogled koji nećete zaboraviti. Po legendi upravo ispod tog vrha krije se piramida. Okno zatvorenog rudnika Rtanj takođe čeka na radoznale posetioce. A da ovo nije bilo kakav rudnik i da se u njemu krije puno istorije i brojne ljudske sudbine, rećiće Vam svaki meštanin ove veličanstvene planine. Ukoliko imate prilike, poseta Felix Romulijani ne sme se propustiti. 
 rtanj2
 
A vredi otići i na drugu, severnu stranu gde ćete na putu prema Boru sresti impozantan Lazarev kanjon, i ništa manje fascinantnu i misterioznu Zlotska pećina. Ljubitelji prirode, istorije, kulture i narodnih predanja otićiće s Rtnja punog duha, a nadasve najlepših utisaka ovog odmora, u punom smislu te reči. 
 
 
Stara planina
 
 
Smeštena na međi Srbije i Bugarske, Stara Planina nije čest izbor za zimsku idilu naših turista, što jeste prva i velika greška istih. Stara Planina jeste idila, odišući spokojem i zimovanjem koje će ispuniti sva Vaša čula. Stara Planina deo je sistema Balkanskih planina koje se pružaju od Crnog mora na istoku, pa sve do Vrške čuke na zapadu, a najviši vrh nalazi se na teritoriji Bugarske (Botev, 2376m), dok je u Srbiji to Midžor sa 2169 metara nadmorske visine. Predstavlja deo velikog planinskog venca Karpatsko-balkanski planinski luk.
Obilje šumskih predela, idealna mesta za skijanje ili uspon do najvišeg vrha i zalaska sunca na skoro 1800 metara, pak ova bajkovita planina biće Vaš pravi izbor. Stara Planina očuvala je duh tradicije i nekih nestalih vremena do dana današnjeg, pa će Vam putovanje kroz ovaj prelepi vremeplov otvoriti sasvim nove vidike. Obiđite starinska sela u podnožju i osetićete miris i ukus srpskog domaćinstva, a uspon do Babinog zuba i pogled na Midžor s druge strane uveriće Vas u sakrivene i nedovoljno istaknute lepote Srbije i koliko je zimovanje u našoj zemlji pun pogodak. 
 
 startaplaninna
 
Etno-kompleks ˝Srna˝ koji nudi aspolutno sve potrebno za lepo i kvalitetno zimovanje jeste mesto na koje ćete se svaki put vraćati pri boravku na Staroj planini, 
 
Potoci i izvori veoma su česti na ovom planinskom masivu a čista izvorska voda koja tu protiče osvežiće Vas tokom dugih šetnji i uspinjanja ka brojnim i fascinantnim vrhovima. A tu je i veštačko jezero u podnožju jednog od najlepših dela ovog masiva - Jabučkog ravništa. Šopur, izvor ispod drveta, česma blizu hotela ˝Stara planina˝, samo su neki od njih. Na Staroj planini preletećete u drugo vreme, druge običaje, druge navike i sasvim drugi vek. Videćete brojne putokaze, stare drvene brvnare i sanke, konje u slobodnom galopu na nepreglednim poljima, osetićete ono što zasigurno dugo, ili nikada niste.
 
 stp1
Izvor: goo.gl/uf2dB
 
Stara planina, bogata brojnim ski-stazama savršena je za skijaše i sve koji obožavaju aktivnosti na snegu, a s druge strane iskustvo koje se mora probati jeste i vožnja gondolom, prvom u Srbiji. Posmatranje snežnih divova iz najrealnijeg ugla ostaviće Vas bez reči, sa jedinom željom da što duže uživate u doživljaju koji se ne pruža često i ne svakome.
 
 
Javor
 
Njeno ime mnogi možda i ne poznaju, ali u njenu lepotu uveriće se svako ko je poseti. Planina Javor pruža priliku za pravo porodično putovanje i boravak na mestu na kom će svako pronaći svoj kutak. Smeštena je u jugozapadnom delu Srbije, nalazi se na putu Ivanjica-Sjenica, na tromeđi opština Ivanjica, Sjenica i Nova Varoš. Vasilin vrh (1.519m) najviša je tačka Javora, a u podnožju protiče i reka Uvac.
 
Obrasla je bukovom šumom, dok se s južne strane pružaju prelepi četinari, koji ovom mestu daju poseban izgled i pravu zimsku čar. Pašnjaci, izvori i potoci obiluju ovim mestom, dok su šume veoma bogate raznovrsnim šumskim plodovima. Umerena klima ove planina stvorila je idealne uslove za odmor i život na njoj, a to dokazuju bistre, čiste reke, bogate ribljim fondom, među kojima se izdvaja najbrojnija potočna pastrmka. 
 Javooor
 
 
Pored izuzetne lepote, Javor je veoma značajan i u istorijskim arhivima kao stecište brojnih bojeva i ratova, a jedan od razloga tome je što se do 1912. godine ovde nalazila srpsko-turska granica. Izuzetno vredni viđenja i posete su Karađorđevi šančevi, odnosno mesto na kojima je naš junak gradio jaka utvrđenja i šančeve. Na uzvišenju iznad bivše carinarnice možete videti i spomenik velikom junaku Javorskog rata (vođen 1876-1878), majoru Mihailu Iliću, kao i pokloniti se senima srpskih vojnika izginulih na Kalipolju.
 
Zbog svog značaja i izgleda opevana u brojnim narodnim pesmama, ovo jeste planina na kojoj ćete se osetiti kao svoji na svome, mesto koje će Vam pružiti odmor kakav zaslužujete. 
 
 javor2
 
 
Brojne ski-staze, selo Kušići koje pruža brojne usluge seoskog turizma i smeštaja, istovremeno odavajući utisak starinskog srpskog sela, hotel istog imena i vrhunske ponude, samo je deo onoga što nudi jedna od najlekovitijih planina koja svojom klimom i prirodom leči i pomaže kod tegoba i bolesti raznih vrsta – anemije, astme, svih drugih respiratornih bolesti, a celodnevne šetnje kroz šume obilate brezom, hrastom, smrčom, bukvom, javorom, topolom podižu imunitet, poboljšavaju celokupno stanje organizma i otklanjaju stres. Zimujte na Javoru, Vaše telo i Vaša porodica biće Vam zahvalni na tome. 
 
Nadamo se da smo Vas ovim člankom ubedili da promenite odluku ili učvrstili istu, jer naša zemlja je mnogo, mnogo više što znamo i slušamo o njoj. Neotkrivena, velika prostranstva čekaju na Vas i raduju se svakom novom gostu, kome će pažnju uzvratiti na najlepši mogući način. Zimovanje u Srbiji jeste iskustvo koje će Vas naterati da proširite svoje poglede i useliti osećaj u Vama, onaj osećaj da se svake nove zime vraćate sebi, vraćate svojoj zemlji i iznova zaljubljujete u njene čari. 
 
Pratite nas i dalje, očekuje Vas još iznenađenja i lepih tekstova u prednovogodišnjoj euforiji. Želimo Vam lep dan!
 
Author: Miloš JovićWebsite: http://goo.gl/NQm1CPEmail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Od najradnijeg doba posedujem ljubav prema lepoj reči, pisanju i pripovedanju. Veliki sam istraživač istorije, a s druge strane, konstantno radim na sebi i poznajem teme iz umetnosti, društva i sporta. Osnivač sam i urednik jednog od najčitanijih sportskih portala u zemlji već nekoliko godina, kao i autor bloga posvećenog mladima.