Venecija grad je, pristanište i čuveno turističko mesto u severoistočnoj Italiji, na Jadranskom moru, sa 270.589 stanovnika. Venecija je upravno središte pokrajine Veneto i istoimenog okruga Venecija. Venecija je u središnjem dobu srednjeg veka bila najvažniji grad na svetu i najveće trgovište Evrope između njenog Zapada i Istoka. Grad je i poznat kao dugogodišnja prestonica nadasve čuvene Mletačke republike.

 

Crkva Sv. Marka

Crkva Svetog Marka  je najpoznatija crkva u Veneciji. Crkva je fasadom okrenuta ka Trgu Svetog Marka, dok se ostatak građevine nalazi u sklopu kompleksa Duždove palate.

 
 crvka svetog marka
 
 
Izgradnja crkve je započela kada su mletački trgovci 828. godine ukrali mošti Svetog Marka iz Aleksandrije u Egiptu. Prva verzija crkve je izgorela u pobuni tokom 976. godine. I druga crkva nije dugo trajala budući da je dužd Domeniko Kontarini smatrao kako je previše skromna u odnosu na ostale crkve u gradu. Današnji izgled je dobila 1063. godine. Crkva Svetog Marka je sagrađena po uzoru na carigradsku Crkvu Svetih apostola koja do danas nije sačuvana. Prvobitna Crkva Svetog Marka bila je neukrašena, bez fresaka i skulptura. Najviše umetničkih dela, skulptura i fresaka, doneto je nakon pljačke Carigrada i Aje Sofije u četvrtom krstaškom ratu 1204. godine..
 
 
Trg Sv. Marka
 
Trg Svetog Marka  je glavni trg u Veneciji, Italija. To je i jedini trg u Veneciji, svi ostali trgovi u Veneciji se, zbog manje veličine, ne zovu piazza (trg) nego campi (polja). Za ova trg je navodno sam Napoleon rekao da je "najljepši salon Evrope".
 
 
piazza san marco 923916 960 720
 
 
Trg je nastao već u 9. veku, tada je to bio manji trg ispred stare Bazilike sv. Marka. Zbog velikog i važnog sastanka pape Aleksandra III i cara Fridrika I. Barbarosse, trg je 1177. godine značajno uvećan i dobio je današnje konture. Zvonik na trgu je odlični orijentir, a Trg sv.Marka je središnje mjesto za okupljanje u Veneciji, trg je vrlo popularan među turistima, fotografima, i venecijanskim golubovima.
 
Trg sv. Marka je najniža tačka u Veneciji i zbog tog je prvi deo grada koji poplavi za vreme visokih voda Acqua Alta.
 
 
Duždeva palata
 
Duždeva palata  je palata u gotsko-venecijanskom stilu u Veneciji. Palata se nalazi tik uz Crkvu Svetog Marka na glavnom trgu grada, Trgu Svetog Marka. Ova palata je predstavljala centar moći nekada uticajne Mletačke republike u kojoj je živeo izabrani dužd. U njoj su bile najveće institucije u Republici: Veliko veće, Veće umoljenih Mletačke republike itd.
 
Zgrada kakva je danas početa je da se gradi 1385. godine, a završena je u prvoj polovini XV veka, jer je ranija zgrada izgorela u požarima 976. i 1105. godine. Godine 976. je uništeno oko pola zgrade, a 1105. godine je izgoreo i ostatak palate. Požari su 1574. i 1577. godine oštetili neke delove zgrade i uništili mnoge vrednosti. Posle požara 1574. i 1577. angažovan je i Andrea Paladio na obnovi plate.
 
 
duzd
 
Stepeništem džinova penje se na galeriju prvog sprata, a odatle zlatnim stepeništem ulazi se u odaje palate. Duždeva palata danas predstavlja muzej, galeriju i bogate kolekcije što samo govori o burnoj istoriji Venecije. Dvorane, radne sobe, hodnici i stepeništa ukrašeni su mnogim platnima i fresko slikama. Najčešće srećemo Tintoreta, Veroneza, Ticijana, Basana i Tjepola. Slike su iz antičke i hrišćanske mitologije, a mnoge prikazuju scene iz prošlosti Mletaka.
 
 
Most uzdaha
 
Most uzdaha most je u Veneciji koji povezuje Duždevu palatu sa zatvorom preko kanala Rio di Palazzo. Građen je u periodu između 1600. godine i 1603. godine po nalogu mletačkog dužda Marina Grimanija. Most je projektovao arhitekta i vajar Antonio Kontin.
 
 
italy 1357054 960 720
 
Most je povezivao olovni zatvor sa Duždevom palatom. Preko tesnog kanala postavljene su uske kamene rešetke. Rešetke su verovatno stavljene da bi se skrili osuđenici i njihovi dželati od javnosti. Preko njega su sprovođeni osuđnici do zatvorskih ćelija ili mesta pogubljenja. Most je visoko iznad vode i podeljen je kamenim zidom u prolaz i ćeliju. Najpoznatiji osuđenik koji je uspeo da pobegne iz zatvora je Đakomo Kazanova. Mostom uzdaha je 1755. godine sproveden u zatvor odakle je posle petnaest meseci uspeo da pobegne.
 
Ako još niste posetili Veneciju za Vas smo spremili jedan snimak posle koga će te odmah poželeti da odete tamo.
 
 
 
Nadam se da su Vam se dopale neke zanimiljivosti i put oko sveta sa kratkim zaustavljanjem u Veneciji. Putovanje nastavljamo sledeće nedelje a vi ako imate neku zanimljivost slobodno nam pišite.
 
Author: Ivan NastićEmail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Apsolvnet sam Ekonomskog fakulteta u Beogradu. Obožavam fotografiju, tako da se želja za putovanjem sama nameće.