Nakon male pauze nastavljamo naše puto oko sveta u potrazi za zanimljivim informacijama i događajima širom sveta. Današnja stanica - Nemačka. Willkommen!

 

1. Nemačka je najmnogoljudnija zemlja u Evropskoj Uniji (81. miliona stanovnika). Ali populacija Nemačke je u padu. U poslednjih 10 godina broj stanovnika se smanjio za oko 2 miliona.

 

2. Tokom svoje duge istorije Nemačka je ima čak 7 glavnih gradova. To su bili Ahen, Regensburg, Frankfurt, Nuremberg, Wajmar, Bon i na kraju Berlin.

 

3. Berlin je 9. puta veći od Pariza, a ujedno i ima više mostova od Venecije.

 

nmackamosti

 

4. U Nemačkoj ne postoji kazna za osobe koje pokušaju da pobegnu iz zatvora. U Nemačkoj se smatra da je želja ljudi za slobodom nešto sasvim normalno.

 

5. Hamburgeri su dobili ime po gradu Hamburg koji se nalazi u Nemačkoj. Takođe, Fanta je isto nastala u Nemačkoj.

 

6. Nakon Prvog Svetskog rata toliko je bio smanjen broj muškaraca u Nemačkoj da je svaka treća žena mogla da nađe muža. I posledice Drugog Svetskog rata su i dalje vidljive - svakog dana se deaktivira oko 15 bombi.

 

7. Prvi magazin koji je ikada pušten u štampu potiče iz Nemačke. Godine štampe bila je 1663.

 magayinenamcka

 

8. Nakon osvojene titule svetskog prvaka, fudbaler Arsenala Mezut Ozil donirao je svoj bonus od 300.000,00 evra za operaciju 23. dece u Brazilu.

 

9. Uz Island, Dansku i Nemačka je napravila spisak imena koja roditelji mogu davati svojoj deci.

 

10. U Nemačkoj postoji legenda da ukoliko imate zubobolju sve što treba da uradite da bi ona prestala je da poljubite magarca.

 

Nadam se da su Vam se dopale neke zanimiljivosti i put oko sveta sa kratkim zaustavljanjem u Nemačkoj. Putovanje nastavljamo sledeće nedelje a vi ako imate neku zanimljivost slobodno nam pišite. Auf Wiedersehen!

 

Author: Ivan NastićEmail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Apsolvnet sam Ekonomskog fakulteta u Beogradu. Obožavam fotografiju, tako da se želja za putovanjem sama nameće.