Vićenca je gradić smešten u oblasti Veneto u severnoj Italiji. Na pola je puta između Venecije i Verone, pa je turisti najčešće posećuju kada putuju iz jednog grada u drugi. U pogledu turizma, u senci je drugih posećenijih gradova u ovoj oblati, ali je zato, zajedno sa svojom okolinom, važan industrijski centar čitave Italije.

 

Okružena je zidovima iz 13. veka. Ima dobro očuvano staro gradsko jezgro u kome se nalaze crkve i palate i koje je pod zaštitom UNESKO-a. Sačuvano je puno starih zgrada sa oronulom fasadom, koji Vićenci daju posebnu lepotu starih vremena. Ispod malih kamenih mostova protiče reka Bakiljone. Sve ovo čini Vićencu gradom prefinjene lepote.

 DSC 0237

 Andrea Paladio

 

Arhitektura Vićence je impozantna, za šta je zaslužan  arhitekta Andrea Paladio. Njegove dela su i najveće bogatstvo Vićence. On je projektovao kako državne zgrade, tako i privatne vile. Statua sa njegovim likom nalazi se sa trgu koji nosi njegovo ime. Rođen je u Padovi, ali se preselio u Vićencu i tu projektovao najvise građevima. Zato ovaj grad zovu ‘gradom Paladija’. Neka od njegovih dela su: Loggia Valmarana, Teatro Olimpico, Basilica dei SS. Felice and Fortunato…

 Palazzo Chiericati

Palazzo Chiericati

 

Loggia Valmarana

Loggia Valmarana

 

Ako tražite mirno mesto, daleko od gužve i previše turista, ovaj grad je pravo mesto za vas. Pored svoje arhitekture i prirode koja je okružuje, nepravedno je zapostavljena na turističkoj mapi, ali je zato pravi dragulj za one koji vole mirne destinacije. Danju možete da šetate tipičnim uskim italijanskim ulicama i uživate u pogledu na prelepo uređene terase pune cvećem, a uveče da uživate u nekom od simpatičnih kafića. Ako poželite, možete obići prelepu okolinu ovog mesta. 

 

Teatro Olimpico1

Teatro Olimpico

 

Smeštena na obroncima Alpa, Vićenca odiše ušuškanošću i ako volite italijanski stil, ovo je grad u kome ćete uživati.

 

Author: Jovana ErdeiWebsite: http://goo.gl/MBSuzCEmail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Želja mi je da putujem, fotografišem i pišem o tome. Najvažniji segment mog života su ljudi koje imam oko sebe, jer ga oni čine boljim.