Kao važno naselje tokom gotovo 2000 godina, istorija Londona započinje osnivanjem od strane Rimljana u doba cara Klaudija oko 43. godine nove ere kada dobija ime Londinium. London je značajan "globalni grad" i jedno od najvećih svetskih finansijskih središta. U središnjem Londonu smeštena su sedišta većine britanskih kompanija među prvih 100 prema indeksu FTSE 100 Londonske berze. Naš put oko sveta zaustavljamo na kratko i upoznajemo Vas sa Londonom

 

1. Big Ben

Big Ben je najveća sat kula na svetu sa zvonikom. Nalazi se u Londonu. Smešten je na severoistočnom kraju Vestminsterske palate. Ime „Big Ben“ je naziv zvonika koji se nalazi unutar ove kule. Ova sat kula je podignuta kao deo nove Vestminsterske palate, jer je stara izgorela u požaru u noći 22. oktobra 1834. godine. Građevinu je dizajnirao arhitekta Augustus Pugin. Big Ben je igrađen u neogotičkom stilu a njegova visina je 96,3 metara. Prvih 61 metar kule je izgrađen od opeke obložene kamenom.
 
 
bigben111
 
 
Naziv Big Ben se univerzalno odnosi na kulu. Međutim, zvanično se odnosi na naziv glavnog zvona unutar zvonika. Ovo zvono broji časove i teži tačno 13 tona. Smatra se da je naziv dobilo u čast Bendžamina Hola, koji je bio zadužen za izgradnju, ili u čast boksera Ben Kanta, veoma popularnog 1858, godine kada je zvono liveno. Zvono je u početku nosilo naziv Veliko Zvono.
 
 
2. Tower bridge
 
Tower Bridge je pokretni most preko reke Temze u Londonu. Ime je dobio po obližnjem Taueru. Izgradnja je počela 1886. godine, a most je otvoren 1894. Most je danas u vlasništvu dobrotvorne organizacije koju nadgleda Korporacija Londona.
 
 
towerbrid
 
 
Dizajn je napravio Horas Džons. Most koji je Džons dizajnirao bio je pokretni most ukupne dužine 244 m sa dve kule, svaka visoka 65 m. Razdaljina između kula je 61 m i taj centralni deo se sastoji iz dva pokretna segmenta od kojih se svaki podiže ka gore do ugla od 83°.
 
 
3. Trafalgar trg
 
Trafalgar trg je trg u londonskom Vestminsteru koji je ime je dobio po lordu Nelsonu pobedniku u bici kod Trafalgara 1805.
 
trafaglar
 
 
Trafalgar je verovatno najpoznatiji od svih londonskih trgova, to je veliki javni prostor bez parka. Prema njemu vodi sedam avenija, tako da se oko njegovog velikog asfaltiranog ovala odvija gust automobilski promet. Njegovim centrom dominira 56 metara visok Nelsonov stup - spomenik lordu Nelsonu podignut između 1839-43. , na čijem se vrhu koči 5 metara visoka Nelsonova skulptura koju je izradio skulptor Edvard Bejli.
 
 
4. Hajd park
 
Hajd park je deo najveće parkovske površine u centralnom delu Londona i nalazi se pod upravom Londonskih kraljevskih parkova. Veštačkim jezerom Serpentajn park je podeljen na dva dela. Zapadni deo je Hajd park dok su istočno od jezera Kensingtonski vrtovi koje je 1728. kraljica Karolina izdvojila kao zasebnu javnu površinu. Sam Hajd park obuhvata površinu od 142 ha, dok na Kensingtonske vrtove otpada 111 ha površine.
 
hude1
 
 
U parku su održani i brojni koncerti, a svakako najpoznatije i najspektakularnije nastupe imale su grupe Rolingstons 1969. , čijem nastupu je prisustovalo između 250.000 i 500.000 posetilaca i Kvin 1976. pred 200.000 obožavalaca.
 
 
Vestminsterska palata koja se često naziva i kao Houses of Parliament, sedište je Parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske. U Vestminsterskoj palati sednice održava gornji dom — Dom lordovai donji dom — Dom komuna. Palata se nalazi na obali reke Temze u blizini vladinih zgrada u ulici Vajthal.
 
 
Bakingemska palata  je dom britanskih monarha, kao i poznata turistička atrakcija Londona. Sagrađena je 1703. godine, a kralj Džordž III ju je 1762. pretvorio u ličnu rezidenciju. Dom britanskih monarha postaje 1837. godine, kada je na vlast došla kraljica Viktorija.
 
 
Nadam se da su Vam se dopale neke zanimiljivosti i put oko sveta sa kratkim zaustavljanjem u Londonu. Putovanje nastavljamo sledeće nedelje a vi ako imate neku zanimljivost slobodno nam pišite.
 
 
Author: Ivan NastićEmail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Apsolvnet sam Ekonomskog fakulteta u Beogradu. Obožavam fotografiju, tako da se želja za putovanjem sama nameće.