Ukoliko ste ljubitelj zimskih sportova, na sam pomen ovog događaja sve Vam je jasno. Turneja 4 skakaonice jeste takmičenje u skijaškim skokovima koje se održava svake godine. Poznata je i kao Novogodišnja turneja s obzirom na to da se takmičenja odvijaju od 29. ili 30. decembra do 6. januara. Pobednik Turneje postaje skakač koji nakon četiri takmičenja ima najviše bodova u zbiru.

 

Pored toga što ćete prisustvovati neverovatnom događaju i skokovima najboljih ski skakača, moći ćete da uživate u prirodnim lepotama samih mesta gde se ovi ski skokovi odvijaju. Pa da krenemo na naš novi put oko sveta sa zaustavljanjem u Nemačkoj i Austriji.

 

Oberstdorf (30.decembar)

Prva stanica na ovoj turneji je Oberstdorf. Oberstdorf  je grad u Nemačkoj državi Bavarska i jedno je od 28 opštinskih središta okruga Oberalgoj.
 Obersdorf(Izvor)
 
U centru Oberstdorfa nalazi se crkva čiji visok vrh služi kao orijentir u kretanju po gradu. Vrhovi Nebelhorn i Felhorn daju dramatični pogled na Alpe, a do Nebelhorna se može stići velikom žičarom. Oberstdorf je jedan od najviših trgovačkih gradova u Nemačkoj.
 

Nešto van grada je izgrađen moderan centar za umetničko klizanje koji sadrži tri zatvorena klizališta, od kojih su neka otvorena i za građane, za rekreativno klizanje.

 

Garmisch-Partenkirchen (1. januar)

Druga stanica Garmisch-Partenkirchen. Garmisch-Partenkirchen  je lokalno trgovačko, kao i administrativno središte okruga Garmisch-Partenkirchen. Gotovo 1100 godina dva grada su bila zasebne zajednice, sve dok Adolf Hitler nije godine 1935. nagovorio gradonačelnike Garmischa i Partenkirchena spoje dva sela, uoči Zimskih olimpijskih igara 1936. godine. Gradovi su ostali ujedinjeni i zovu se "Garmisch" , na veliku žalost stanovnika Partenkirchena. 

 Garmis(Izvor)

 

Garmisch Partenkirchen je takođe omiljeno izletište za turiste željne skijanja, sanjkanja i planinarenja, te ima neke od najboljih skijaških mesta u Nemačkoj.

 

Inzbruk (04. januar)

Inzbrk je treća stanica na ovoj turneji. Inzbruk  je statutarni grad na severozapadu Austrije od 126,965 stanovnika i glavni je grad austrijske savezne zemlje Tirol. Inzburk je jedan od najpopularnijih zimskih turističkih cenatara, skijališta, ali i poznato lečilište.

 insburk(Izvor)

 

Istorijski centar grada još uvek ima srednjovekovni izgled sa uskim uličicama. Najveća znamenitost ovog mesta je palata Fürstenburg sa pozlaćenim balkonskim krovom. Pored ove palata tu je i palata Hofburg. Inzburk je poznat kao središte zimskih sportova. Grad je dva puta bio domaćin zimskih olimpijskih igara: 1964. i 1976. godine.

 

Bišeshofen (6. januar)

Zadnja stanica na ovoj turneji je Bišeshofen. Bischofshofen je grad u Austriji, smešten u pokrajini Salzburg. Važno je železničko čvorište i nalazi se na auto-putu koji vodi kroz Alpe.

 bisehofen(Izvor)

 

Najveće zanmenitosti grada su romaničko-gotičke parohijske crkve sa freskama koje datiraju s početka 16. veka. 

 

Nadamo se da smo uspeli da Vas zainteresujemo za ovaj događaj. Pre svega mislimo na žensku populaciju, muškarci će uživati u ski skokovima.

 

Author: Ivan NastićEmail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Apsolvnet sam Ekonomskog fakulteta u Beogradu. Obožavam fotografiju, tako da se želja za putovanjem sama nameće.