Švedska, zvanično Kraljevina Švedska je nordijska je zemlja u Skandinaviji, u severnoj Evropi. Graniči se sa Norveškom na zapadu, Finskom na severoistoku. Na jugozapadu Eresundski most spaja Švedsku sa Danskom. Moreuz Skagerak na jugozapadu, Baltičko more i Botnijski zaliv su na istoku. Švedska ima relativno malo stanovnika, i poznata je po velikim mirnim šumama i planinskom divljinom. Glavni grad je Stokholm, koji je i najveći grad Švedske. Drugi veći gradovi su Geteborg, Malme, Upsala, Linčeping, Vesteros, Erebru, Norćeping, Helsingborg i Jenčeping. Danas Vas vodimo na put oko sveta i malo bolje upoznajemo sa zanimljivostima vezanim za Švedsku.

 

1. Švedska plaća đacima 187$ mesečno da prisustvuju časovima u srednjoj školi. Posledica ovoga je da čak 87% odraslih ima diplomu.

 

2. 89 % Šveđana priča engleski jezik. Verovali ili ne, švedski jezik je tek 2009-e godine postao zvaničan jezik u Švedskoj.

 svedski

 

3. Pravljenje reklama namenjeno deci ispod 12 godina je zabranjeno u Švedskoj.

 

4. U Švedskoj oba roditelja imaju pravo na porodiljsko odsustvo od čak 480 dana. Ovo važi i ako se dete usvoji.

 

5. Zvaničnim Twitter nalogom Švedske upravljaju građani. Naime, svaki građanin ima pravo da upravlja nalogom 7 dana. Nakon toga druga osoba preuzima nalog. 

 tviterasi

 

6. U Švedskoj svoje dete ne možete nazvati Ikea ili Elvis.

 

7. Ikea nazive svojim proizvodima daje na veoma zanimljiv način. Sofe, stolovi za kafu i police naziv dobijaju po mestima iz Švedske. Kreveti i ormani naziv dobijaju po mestima u Norveškoj. Tepisi dobijaju naziv po mestima iz Danske, dok trpezarijski stolovi i stolice naziv dobijaju po mestima iz Finske.

 Iekaa

 

8. Nakon što je izgubio svoju titulu kralja Švedske, Erik Pomerania je postao pirat.

 

9. Od 20 najčešćih prezimena jedino se prezime Lindberg ne završava sa sufiksom "son".

 

Nadam se da su Vam se dopale neke zanimiljivosti i put oko sveta sa kratkim zaustavljanjem u Švedskoj. Putovanje nastavljamo sledeće nedelje a vi ako imate neku zanimljivost slobodno nam pišite.

 

Author: Ivan NastićEmail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Apsolvnet sam Ekonomskog fakulteta u Beogradu. Obožavam fotografiju, tako da se želja za putovanjem sama nameće.