Kad osvane hladan sumoran vikend, ne idete na zimovanje a sećanje na leto je samo daleka uspomena, vreme je za malo egzotike. Da vam ogreje srce. Ne, ne mislim da svoj zimski kaput zamenite za kartu za Bahame.Imamo mi to i u Beogradu, na čak par mesta.

 

Botanička bašta Jevremovac se u sred zime, u svom parku, prepušta zimskom snu. Ali staklenici kriju tajnu tropske džungle i vrelinu pustinje. Ako im pređete prag, ugledaćete ogromno lišće banana, orhideje i svakojako vodeno bilje u jezercima u kojima se šepuri po neka zlatna ribica.

 

Puzavice, rastinje kišnih šuma stvaraju zeleni tunel kroz koji vam neće dosaditi da se provlačite, otkrivajući još jedan neobičan list, cvet koji tek sad vidite, jezerce koje vam je promaklo. Nećete naići na majmune, papagaji ne lepršaju, ali sve se to ovde lako domisli.

 

BastaIzvor

 

U severnom krilu staklene bašte, doputovaćete u vrele pustinjske predele i PAŽNJA - krećite se oprezno! Ovde skoro sve bode! Mnoštvo kaktusa, sukulenata, čak i kada deluju meko kao somot, kriju oštrice koje ne praštaju. Doduše, pravi istrživači, su vrlo oprezni, uživaće u ovim bodljikavim lepoticama.

 

Svoje putovanje, posle flore, nastavljate faunom. Na drugoj adresi. Od pre dve godine, u srcu Dedinja krije se pravi dragulj akvaristike, teraristike, po nešto za sve ljubitelje životinja.

 

AkvarijumIzvor

 

Javni akvarijum i tropikarijum Beogradaskriveno mesto, kome se vraća. Udjite u svet tropskih riba, neobičnih gmizavaca, morskih stvorenja, simpatičnih glodara. Naučite ponešto o njihovom načinu života, staništu, zanimljivostima koje ih izdvajaju. Iz blizine, neposredno, oči u oči. Popijte kafu s piranama, proćaskajte s leopard gekonom, zagrlite se s pitonima.

 

Kad ste već u blizini, što ne biste skoknuli do Afrike?

U Andre Nikolića posetite Muzej afričke umetnosti, upoznajte se s tradicionalnim načinom života naroda zapadne Afrike, muzičkim instrumentima, maskama, skulpturama u bronzi i drvetu, nakitom i raskošnim tkaninama.

 

maskaIzvor

 

Nedeljom uz stručno vođenje, redovno se održava i radionica za decu - FANTASTIČNE FORME: MASKA NARODA BAULE (11-13č), gde se mališani upoznaju s izradom i simbolikom ove maske sa Obale slonovače. Muzej u  toku zimskog raspusta sprema i besplatne kreativne radionice keramike i grafike za srednjoškolce u dva termina, obavestite se na vreme.

 

Zimski dani nisu dugi ali imaćete sasvim dovoljno vremena da odlutate na neke daleke vrele meridijane, u koje hladnoća ne zalazi a vreme je uvek lepo. Šta nam više treba kad se februar namršti?

 

Author: Jasna DrenovacWebsite: http://goo.gl/dGi7nUEmail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Pišem, jer se drugačije ne može. Slavim svaki nerođendan, uz malu izvrnutu tortu, u društvu aždaja poeta! Ozbiljno navučena na medena srca, Čehova, Harmsa, decu i pse koji ništa ne slušaju.