Istanbul je grad u Turskoj u vilajetu Istanbul poznat pod nazivma Konstantinopolj i Carigrad. Grad je smešten na Bosforskom moreuzu i nekadašnja je prestonica triju velikih carstava: Rimskog, Vizantijskog i Osmanskog. Nakon osnivanja savremene Turske Republike, Ankara je proglašena njenim glavnim gradom. Istanbul je najveći grad u Turskoj i njeno je kulturno i privredno središte, a ujedno i jedini grad na svetu koji se prostire na dva kontinenta. Naš put oko sveta zustavljamo na kratko i malo bolje Vas upoznajemo sa Istanbulom.

 

Aja Sofija
 
Aja Sofija ili Sveta Sofija je bivša pravoslavna patrijaršijska bazilika, kasnije carska džamija, a sada muzej u Istanbulu u Turskoj. Posebno poznata po masivnoj kupoli, smatra se oličjem vizanzijske arhitekture, za koju se kaže da je „promjenila istoriju arhitekture”. Ostala je najveća hrišćanska crkva na svijetu, sve do 1520. godine kada je izgrađena Seviljska katedrala. Projektovali su je Isidor Miletski i Antemije Tralski.
 
 ajasofija
 
 
Stubovi su joj od najvrednijeg mermera iz Mramornog mora, Nikeje, Južne Afrike. Četiri ogromna stuba nose Kupolu prečnika 32 metra na visini od 55 metara. Unutrašnjost crkve je ogromna, 70 H 75 metara. Na izgradnji Crkve Aja Sofije je radilo preko 10000 radnika pet godna. Aja Sofija danas predstavlja jedan od najznačajnijih spomenika svetske kulturne baštine i nalazi se na listi Uneska.
 
 
Sultan Ahmedova Džamija
 
Često se naziva još i Ahmedija ili Plava džamija. Taj naziv je dobila zbog 20 000 plavih pločica koje prekrivaju unutrašnjost kupole. Ova je jedina, od preko 500 Istanbulskih džamija, koja ima šest minareta. Sagrađena je u periodu između 1609. i 1616. godine, za vreme vladavine sultana Ahmeda I. Poput ostalih džamija, sadrži grobnicu osnivača, medresu i predvorje.
 
 bluemosqye
 
Ahmedija je danas jedna od glavnih turističkih atrakcija u Istanbulu. Ona spaja vizantijske elemente obližnje Aja Sofije sa tradicionalnom islamskom arhitekturom i smatra se najvećom džamijom klasičnog perioda Osmanskog carstva. Više od 200 vitraža zanimljivog dizajna propuštaju prirodno svetlo koje se spaja sa svetlošću sa lustera u obliku nojevih jaja i svakog ostavlja bez daha.
 
 
Palata Topkapi
 
Palata Topkapi ili Topkapi saraj bila je glavna rezidencija svih osmanskih sultana skoro 400 godina. Izgrađena je na zahtev Mehmeda II Osvajača kada je zauzeo Istanbul. Ova palata je bila glavna rezidencija sve do 1856. godine kada je sultan Abdulmedžid I naredio da glavna rezidencija bude palata Dolmabahče. Iz Topkapi palate vođeni su svi državni poslovi. Ova palata je bila samo “srce” Osmanskog carstva. Tu se, takođe, nalazio i sultanov harem. Ova palata je izuzetno raskošno ukrašena sa velikim količinama zlata. Godine 1985, Palata Topkapi je, zajedno sa ostalim spomenicima "Istorijskog jezgra Istanbula", stavljena na listu svetskih baština i pod zaštitu je UNESKA kao "najbolji primer kompleksa palate iz Osmanskog perioda".
 
 topkkapi palata
 
Palata je kompleks koji čini palata s četiri glavna dvorišta, poput odvojenih domaćinstava (Aulus) sa stotinama prostorija i mnogo manjih građevina na površini od 592.600 m². U njoj se nalaze džamije, bolnica, pekare, kovačnica i još mnogo toga. Samo najvažnije prostorije su otvorene za javnost, a ostatak strogo čuvaju predstavnici ministarstva i oružane snage turske vojske.
 
 
Cisterna Bazilika
 
Cisterna Bazilika je antička podzemna cisterna koja se nalazi između Hipodroma i Svete Sofije u Istanbulu. Snabdevala je vodom centar vizantijskog Carigrada i poznata je po svojim mermernim stubovima nosačima. Cisterna je dugačka 146m i široka 65m pri čemu zauzima površinu od 9.800m². Svod cisterne drži ukupno 336 stubova raspoređenih u 12 redova od po 28. Stubovi su visoki 8 do 8,5 m, a kapiteli su im pretežno jonski i korintski, mada ima i nekoliko dorskih. Zidovi cisterne su od vatrostalne cigle debljine 4 m sa posebnim slojem za izolaciju vode, a njen kapacitet iznosi oko 80.000 m3 vode.
 
 Cisterna bazilika
 
 
Tokom 1968. godine zapušene su pukotine i popravljeni stubovi, da bi se 1985. godine otpočelo sa restauracijom celog kompleksa. Cisterna je 09.09.1987. godine zvanično ponovo otvorena za posetioce.
 
 
Palata Dolmabahče
 
Palata Dolmabahče (tur. Dolmabahçe Sarayı) je ampirska palata koja se nalazi u Istanbulu na evropskoj obali Bosfora, koji je služio kao sedište sultana i centar je bio uprave Turske imperije 1853. sve do 1922. sa pauzom između 1889.- 1909.  Ova palata je bila približavanje turske imperije Evropi i u mnogome je podsećala na evropske dvorce. Kao uzor mu je služila palata Luvr i Bakingemska palata.
 
 Dolham
 
 
U mnogome se tu reflektuje bogata islamska dekoracija koja je doprinela drževnom bankrotu 1876. Luksuzno rešenje enterijera dvorca u velikoj meri prati tradicije ali je manje orijentalno. Upečatljiva je upotreba zlata i beleži se sa navodnih 35. tona. Ceo kompleks palata, paviljona, džamija, fontana i nadvorija je podeljen na četiri nadvorija i kompleksa harema. U ovom dvoru je 1938. umro osnivač moderne turske države Mustafa Kemal Ataturk.
 
 
Sulejmanova džamija
 
Sulejmanova džamija se nalazi u Istanbulu a dao ju je sagraditi osmanski sultan Sulejman Veličanstveni 1557. godine. Arhitekt džamije je bio Mimar Sinan, koji je započeo radove 1550, čiji se grob nalazi severno od džamije. Ova džamija se smatra arhitektonskim pandanom vizantijskoj crkvi Aji Sofiji. Ovo je po veličini druga po redu džamija u Istanbulu i jedna od najznamenitijih građevina tog grada. Ispred džamije nalazi se otvoreno dvorište sa stubovima, a sama džamija je u žarištu grupe građevina u koju spada utemeljitev grob, medresa, bolnica, kuhinje i hamami. Ovaj arhitektonski kompleks bio je novost za islamski svet i njegova harmoničnost bila je izvanredno obeležje osmanskog građevinarstva.
 sulejamova
 
 
Džamiju čini skup kupola i lukova koji vodi do glavne kupole, visoke 55 metara i široke preko 25 metara. Četiri divovska stuba u unutrašnjosti podupiru središnju kupolu i polukupolu iznad kible, a 138 prozora od obojenog stakla propušta prigušeno svetlo.
 
 
Mi smo Vam predstavil neke od atrakcija Istanbula ali postoji još dosta stvari koje želimo da oktirjete same. Ako smo uspeli da Vas zainteresujemo za ovu putovanje ostaje nam samo da Vam poželimo srećan put!
 
 
Author: Ivan NastićEmail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Apsolvnet sam Ekonomskog fakulteta u Beogradu. Obožavam fotografiju, tako da se želja za putovanjem sama nameće.