Budimpešta je glavni grad Mađarske i glavni politički, industrijski, trgovački i saobraćajni centar zemlje. Ima preko 1,7 miliona stanovnika, što je manje od vrha, dostignutog sredinom 1980-ih kada je imala 2,1 miliona. Grad Budimpešta čini posebnu „županiju“ u sklopu županijske podele Mađarske. Budimpešta zauzima obe obale Dunava spajanjem Budima i Obude na desnoj obali, sa Peštom na levoj (istočnoj) obali Dunava.  Naš put oko sveta zustavljamo na kratko i malo bolje Vas upoznajemo sa Budimpeštom.

 

 

Zgrada Mađarskog parlamenta

Zgrada mađarskog parlamenta jeste jedan od simbola Budimpešte i predstavlja jednu od najvećih trurističkih atrakcija ovog grada. Parlament je sedište Narodne skuštine Mađarske i jedna od najstarijih zakonodavnih zgrada u Evropi. Ovo je najveća zgrada u Mađarskoj a u jednom trenutku bila je najveća zgrada parlamenta na svetu (danas je treća).

 

 zgradaparlemaenta

 

Zgrada ima 690 prostorija i 18.000 kvadratnih metara površine. Na radovima je bilo angažovano 100.000 ljudi i utrošeno je 40 miliona cigala. Parlament ima 27 ulaza. Prilično impozantne cifre.

 

Budimski dvorac

Budimski dvorac  je dvorski kompleks mađarskih kraljeva u Budimpešti, čiji najstariji delovi potiču iz 1265. godine. U prošlosti je takođe bio poznat kao Kraljevska palata  i Kraljevski dvorac . U dvorcu se nalazi Mađarska nacionalna galerija, Muzej istorije Budimpešte, te zatvorena dvorišta i terasa koja ga povezuje s Ribarskim bastionom, terasa sa koje se pruža pogled preko Dunava na Peštu.

 

 budimskidvorac

 

Dvorac se sastoji od 200 metara duge serije prostorija (samo Versajska palata ima dužu seriju prostorija).

 

Lančani most

Lančani most ili Sečenjijev lančani most je viseći most koji spaja Budim i Peštu, istočni i zapadni deo Budimpešte. To je prvi stalni prelaz preko Dunava u Budimpešti. Otvoren je, posle sedam godina izgradnje, 1849. Projektanti mosta su bili Englezi Vilijem Klark i Adam Klark. Dužina mosta je 380 metra.Među anegdotama koje su vezane za most svakako najpoznatija je ona kada se javnost izrugivala lavovima na ulazu zbog toga što nemaju jezik. Skulptor je bio toliko posramljen da je skočio u Dunav. Međutim lavovi imaju jezike koje se ne vide odozdo zato što leže na kamenim blokovima visine 3 metra.
 
 
 
 lancanimost
 
 
 
 
Među anegdotama koje su vezane za most svakako najpoznatija je ona kada se javnost izrugivala lavovima na ulazu zbog toga što nemaju jezik. Skulptor je bio toliko posramljen da je skočio u Dunav. Međutim lavovi imaju jezike koje se ne vide odozdo zato što leže na kamenim blokovima visine 3 metra.
 
 
Margitsiget
 
Margitsiget je ostrvo u Budimpešti na Dunavu koje je deo XIII distrikta. Nalazi se između Budima i Pešte. Dužina ostrva je 2,5 km.
 
 
magsitret
 
 
 
 
 
Najpoznatiji objekti na ostrvu su: Spomenik „veka“ koji obeležeava sto godina od ujedinjenja Budima i Pešte, mala japanska bašta sa termalnim ribnjakom, mali zoo-vrt sa egzotičnim vodopadima, „Muzička fontana“ koja svira uz svetlosne efekte i Oktagonalni vodeni toranj visok 57 m. Muzička fontana i Vodeni toranj su pod zaštitom Uneska. 
 
 
Automobilska staza Hungaroring
Hungaroring je staza Formule 1 koja se nalazi u blizini Budimpešte. Na njoj se održava trka za Veliku nagradu Mađarske.
 
 
 
hungaornirng
 
 
 
 
Vlasnik Formule 1 Berni Eklston je želeo trku u SSSR-u, ali mu jedan mađarski prijatelj preporučio Budimpeštu. Plan je u početku bio da se napravi ulična trka slična stazi u Monaku na Nepligetu- Budimpeštanskom najvećem parku. Međutim tadašnja vlada je odlučila da staza bude van Budimpešte blizu glavnog auto-puta. Sve je bilo gotovo za osam meseci, i to je najbrže završena staza u formuli 1. Dužina staze je 4 381 metara.
 

Nadam se da su Vam se dopale neke zanimiljivosti i put oko sveta sa kratkim zaustavljanjem u Budimpešti. Putovanje nastavljamo sledeće nedelje a vi ako imate neku zanimljivost slobodno nam pišite.

 

 

Author: Ivan NastićEmail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Apsolvnet sam Ekonomskog fakulteta u Beogradu. Obožavam fotografiju, tako da se želja za putovanjem sama nameće.