Kako birate sta ćete obuci? Da li redovno obilazite tržne centre i svake sezone kupite nešto novo?  Ako nam tržni centri diktiraju modu i nosimo se kao izložbena lutka iz najnovije kolekcije znači da smo “moderni”. A da li to ujedno znači i da imamo stila?

 

Teško je ne primetiti da mnoge devojke koje srećemo po gradu izgledaju gotovo identično. Viđamo iste kapute, farmerke, patike, isti stil šminkanja, isto osenčene kose itd. Taj šablonski stil je najizraženiiji kod onih koje slove za ljubiteljke šopinga, modnih trendova, odnosno onih koji pridaju veliki značaj fizičkom izgledu. Šablonski trendovi nisu zaobišli ni muški pol, iako je to kod njih manje upečatljivo. Žena je često spremna na mnogo toga zarad mode, veći je potrošač pa joj je modna industrija oduvek više naklonjena.

 

Današnja bezuspešna potraga za haljinom za sopstveno venčanje me je navela na razmišljanje o tome šta to mi ustvari kupujemo. Okruženi smo realno nekvalitetnom garderobom koja se proizvodi u fabrikama, gde ljudi rade u jezivim uslovima po 12 i više sati za dnevnicu koja je skoro nedovoljna za preživljavanje.

 

Da se razumemo, ja ne mislim da je smrtni greh ako nekada kupimo ono što nam se sviđa i što možemo sebi da priuštimo, koji god brend da je u pitanju. Ali zaista mislim da je OUT da robujemo trendovima koje nam diktiraju jeftine kompanije a koje nažalost važe za luksuz u našoj zemlji. I jako je OUT da se oblačimo i izgledamo kao da smo upravo ispali iz iste fabrike.

 

Kako da budemo svoji i originalni?

Bilo šta da radimo, moramo prvo krenuti od sebe. Šta najviše volimo da nosimo i u čemu se najbolje osećamo. Kojim delom tela smo najzadovoljniji? Upravo to treba da nam bude vodilja pri izboru odeće koja bi pored zaštitne funkcije o kojoj ovde nije reč, trebala da nam istakne adute a prikrije nedostatke.  Ako je nešto u modi, ne znači da treba baš svi to da nosimo.  

 

Možemo da podržimo male lokalne proizvođače i dizajnere kupovinom njihovih proizvoda. Ti proizvodi se obično ne nalaze na najatraktivnijim lokacijama u centru grada i tržnim centrima (jasno vam je zašto), ali sada u eri interneta lako možemo da istražimo razne opcije za kupovinu. Time ćete direktno podržati nečiji rad, trud i talenat, a za sebe imati nešto originalnije, verovatno kvalitetnije i ne nužno skuplje.

 

Iz ličnog iskustva, mogu da kažem da su second hand prodavnice i buvljaci mesta gde zaista mogu da se pronađu dobri, često šik i vrlo kvalitetni komadi odeće.  Stvari za koje sam dobijala najviše komplimenata kada ih obučem su upravo one polovne, kupljene na buvljaku. Uz to, znamo svi i da se moda “vrti” u krug i stalno iznova vraća, te nije nemoguće i da kupimo stvar koja je modni hit sezone.

 

Takođe uz malo mašte možemo i prepraviti staru garderobu, ili je osvežiti dodavanjem nekog novog detalja. Na internetu postoji mnogo DIY ideja, od najjedostavnijih do komplikovanijih, sa detaljnim opisima o samom postupku izrade. To može biti vrlo zabavno, kreativno i opuštajuće iskustvo.

 

Šta je sa onom poznatom izrekom “odelo ne čini čoveka”? Ja mislim da je danas dobila sasvim novi smisao i da odelo može mnogo da govori o nama, samo je pitanje kakvu poruku želimo da prenesemo. I tako sam ja rešila da svoju haljinu obavezno sašijem.

 

Author: Nataša OparnicaWebsite: http://goo.gl/VCzhCJEmail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Formalno master psiholog i psihoterapeut pod supervizijom, neformalno zaljubljenik u prirodu, jogu i razne lepe stvari. U stalnoj potrazi za pravim balansom i inspiracijom.