Kako da izaberem pravog psihologa?

Ako ste doneli odluku da krenete kod psihologa, zapitali ste se kako da izaberete pravu osobu. Da li da odete u lokalni Dom zdravlja i odete kod onog koji Vam je najbliži? Ili da odete kod privatnika? Da li da idete kod onog kod kog ide Vaša majka ili prijateljica? Da li da bude muškarac ili žena? Da li je besplatno jednako dobro kao kada platite?

Nema opšteg i pravog odgovora na ova pitanja. Najbitnije od svega jeste da osoba koju izaberete generalno dopada i da odaje utisak poverenja. Slobodno pitajte psihologa koje su njegove kvalifikacije, koji fakultet je završio, da li je dodatno edukovan za terapiju. Pitajte kako će izgledati vaš rad. Kada čuje u čemu je Vaš problem, pravi stručnjak će proceniti da li može da radi sa Vama ili će Vas uputiti nekom drugom. Preporuka nije uvek relevantna. Neko ko se baš svideo Vašem prijatelju, ne znači da će i Vama biti jednako dobar. Savremena tehnologija omogućava Vam i da se viđate sa psihologom iz drugog grada, putem Skype-a. Neki su skeptični prema ovom načinu rada, ali ne bih se složila da ima puno nedostataka. Možete da sedite u udobnosti svog doma, potrebna Vam je jedino dobra internet konekcija i prostorija u kojoj Vas niko neće uznemiravati.  Ipak, ako živite u gradu u kome možete naći dobrog psihologa, kontakt uživo je zaista neprikosnoven.

Da li mi je potreban psiholog ili psihoterapeut?

U zavisnosti od toga kakav problem imate, možete se opredeliti za psihološko savetovanje ili psihoterapiju. Psihološko savetovanje je fokusirano na konkretni problem koji imate i savete kako se to obično prevazilazi. Ako se odlučite za terapiju, onda ćete u radu ulaziti mnogo dublje, tražiti uzroke Vašeg problema i postepeno ih se oslobađati. Kod terapijskog rada, obično promena na jednom polju donosi promene i na drugim životnim poljima, jer kroz terapiju menjamo svoju ličnost. Ukoliko se opredelite za psihoterapiju, najčešće ćete je pronaći u privatnoj praksi psihologa ili psihijatara. U Domovima zdravlja često nećete dobiti psihoterapiju. Pre svega zbog manjka vremena, ali i zbog toga što psiholozi nisu obavezni da završe edukaciju iz nekog terapeutskog pravca.

Kada jednom krenete na ovaj put, važno je da budete strpljivi. Da date šansu i istrajete i kada Vam se čini da pomaka nema i kada Vam je još teže. Svaki dubok rad na sebi je proces i mora da traje. Naravno, uvek imate opciju da više ne dolazite. Ukoliko Vam se osoba koju ste izabrali ne dopada, teško da će Vam pomoći. Pronađite nekog drugog, slušajte svoju intuiciju.

Na sajtovima www.licninapredak.rs i www.epsihoterapija.com imate bazu terapeuta i savetnika gde možete pronaći nekoga ko Vam odgovara.

Slobodno mi pišite ako imate dilemu da li Vam je potreban psiholog i kako da odaberete pravog za Vas.

Prethodni tekst-> Da li mi treba psiholog

 

Autor teksta je Svetlana Prokić, diplomirani psiholog i geštalt psihoterapeut pod supervizijom. 

Živi i radi u Novom Sadu. Osnivač centra za psihološku podršku i edukaciju – „Psihobalans“. Još tekstova možete čitati na www.svetlanaprokic.wordpress.com.

Ukoliko imate neka pitanja, slobodno joj se obratite na psihobalans.ns@gmail.com

Moje ime je Milica Milošević. Sebe smatram ambicioznom, istrajnom, inovativnom, maštovitom, humanom, ,,zaljubljenom’’ u kozmeziku. Iz tog razloga sam se upustila u svet bloga, kako bih sve više istraživala u toj oblasti, podelila svoje dosadašnje znanje i iskustvo sa drugima i nadograđivala sebe u toj sferi. Iz te ljubavi nastaje Lips and Heels

1 Comment

Ostavite komentar