Kako istražiti tržište?

Imate ideju….Uradili ste analizu izvodljivosti. Ideja se pokazala načelno izvodljivom. Svesni ste da treba da uradite istraživanje tržišta, ali ne znate kako.

Zamislimo da želite da šijete leptir mašne. Potrebno je da utvrdite ko su vaši kupci. Da li želite da prodajete leptir mašne buticima ili želite da ih prodajete direktno krajnjem korisniku… Naravno da to još uvek ne znate.

Šta Vam je potrebno za proizvodnju leptir mašni? Materijal (tkanina, konac, karton…). To su vaši rashodi. Stavite ih na papir. Budite precizni, kako ne biste kasnije završili u minusu.

Šta je zapravo Vašem kupcu potrebno? Butiku su potrebne leptir mašne koje su u skladu sa garderobom koju imaju u ponudi, kako bi kupac mogao da napravi kompletnu odevnu kombinaciju na licu mesta. Krajnjem korisniku je potrebna atraktivna mašna koja odgovara situaciji u kojoj je nosi. Dobro razmislite o tome kada se zapravo leptir mašne dodaju kombinaciji i koliko upadljive treba da budu. Istražite cene konkurencije i ispitajte potencijalne kupce koliko bi bili spremni da plate za vaš proizvod.

Dobijene cifre stavite na papir, odmah uz rashode i izračunajte koliko je potrebno da proizvedete i prodate kako biste bili na nuli, a zatim i zaradili. Ukoliko ideju i dalje smatrate izvodljivom, nastavite sa istraživanjem.

Kada ste se zabavili problematikom vašeg kupca i opredelili se za ciljnu grupu, odnosno za ciljnog kupca, zapitajte se kojim kanalima ćete doći do njega i na koje načine ćete komunicirati. Možda zvuči lako, ali to je zapravo najbitnije u celom istraživanju tržišta i tu je potrebno da iskoristite svu kreativnost koju posedujete.

Kada ste sve ovo uradili, spremni ste da se vratite onome sto je zapravo Vaša strast. Napravite dovoljan broj leptir mašni kako biste mogli da počnete sa procesom ponude i prodaje.

Zapamtite: ne kopirajte konkurenciju! To nije put do uspeha. Budite kreativni! Budite inovativni!

Prethodni tekst->Šta preduzetnik ima što ja nemam?

 


 

O autoru:

Jelena Dmitrović je diplomirani filozof, master preduzetnik. Spoj širine i kreativnosti s ljubavlju usmeren ka preduzetništvu.

Za konsultantske usluge možete je kontaktirati na: business_consultant@yahoo.com

Moje ime je Milica Milošević. Sebe smatram ambicioznom, istrajnom, inovativnom, maštovitom, humanom, ,,zaljubljenom’’ u kozmeziku. Iz tog razloga sam se upustila u svet bloga, kako bih sve više istraživala u toj oblasti, podelila svoje dosadašnje znanje i iskustvo sa drugima i nadograđivala sebe u toj sferi. Iz te ljubavi nastaje Lips and Heels

2 Comments

Ostavite komentar