LJORET DE MAR

Verovatno jedno od najpoznatijih letovališta u Španiji nalazi se na severu Španije u oblasti Katalonija na oko 80 kilometara od Barselone. Gotovo svaka ekskurzija obuhvata putovanje u ovo mesto i upoznavanje sa španskom kulturom, muzikom, hranom a pre svega španskim duhom koji je neverovatan. S’ obzirom da sam imala privilegiju da u ovom mestu boravim nekoliko puta, moram da priznam da je ovo jedno od najlepših mesta za letovanje jer ti pruža kompletno uživanje. Od lepih plaža i mora, preko dobre hrane i klubova do prelepih plaža i malih seoca u samoj okolini Ljoret de Mara. O Barseloni je suvišno i pisati…

Ljoret de Mar je mesto koje ima oko 40.000 stanovnika i poslednjih desetak godina je vrlo popularno letovalište kada su u pitanju mladi Evropljani tako da je ovde noćni život na zavidnom nivou zbog velikog broj klubova, restorana, koktel barova… Trenutno najpoznatija mesta za noćni izlazak su Carmen’s café, Disco Tropics, St Trop, Bumpers… Ulaz u klubove se obično kreće oko 10-15 Eura i uključuju jedno piće.

 

Naravno, ukoliko posetiš Španiju, moraš probati čuvenu paelju (paella) koja može biti sa piletinom ili sa morskim plodovima, zatim tapase (neka vrsta španskog “mezea”) koji se obično serviraju uz neko alkoholno piće… Tokom dana na plaži su nezaobilazni frapei koji su zapravo mrvljeni led u kombinaciji sa nekim voćnim sirupom i vrlo su osvežavajući a koštaju svega 1 Euro.

 

Inače, na glavnoj gradskoj plaži u Ljoret de Maru nema ležaljki ali se zato u blizini nalazi veliki broj lokala. Jedan od meni najinteresantnijih se nalazi na samom kraju plaže, u stenama  i sa njega se pruža vrlo lep pogled na ceo Ljoret de Mar. Sa druge strane plaže, nalazi se mala tvrđava Castell d’en Plaja koja predstavlja simbol Ljoret de Mara.

 

 

 

 

U blizini Ljoret de Mara, nalazi se veliki broj sličnih mesta poput Blanesa koji je administrativni centar ovog kraja, zatim jedno vrlo simpatično i mirno mesto pod imenom Tossa kao i brojne uvale i skrivene plaže…

 

 

 

 

Takođe, pored Ljoret da Mara, na najsavršenijem mestu, nalazi se predivna bašta pod nazivom “Jardin de Santa Clotilde” odnosno “Bašta Svete Klotilde”. Bašta se nalazi na ulazu u Ljoret de Mar i udaljena je oko 25 minuta hoda od centra Ljoreta ali možeš uzeti i autobus.

 

 

 

 

Ova bašta je definitivno jedno je od najlepših mesta koje sam ikada videla. Sama bašta se spušta kaskadama ka moru da bi se na kraju završila predivnim balkonom koji gleda na pučinu. Moje oduševljenje kada sam videla ovo mesto je teško opisati.

 

 

 

 

Napravljena je početkom 20. veka i predstavlja nacionalno blago Katalonije. Bašta obiluje velikim brojem renesanskih statua ali i velikim brojem čempresa, borova i predivnog cveća savršeno uklopljenog u ambijent koji čine da ovo mesto izgleda gotovo nestvarno. Na samom ulazu u baštu odnosno na najvišem nivou bašte, nalazi se i restoran gde možeš popiti kafu i uživati u pogledu.

 

 

 

 

Veliki broj staza ti omogućava da više od pola sata uživaš u ovoj bašti, istražiš svaki njen deo i napraviš prekrasne fotografije i  uspomene za ceo život. Ulaz u baštu košta 5 Eura a dobićeš i mapu radi lakšeg snalaženja jer bašta zapravo i nije tako mala.

 

Prethodni tekst->Welcome to Las Vegas!

 


 

Autor teksta: Olivera Žikić

sajt: Books & Travels

Moje ime je Milica Milošević. Sebe smatram ambicioznom, istrajnom, inovativnom, maštovitom, humanom, ,,zaljubljenom’’ u kozmeziku. Iz tog razloga sam se upustila u svet bloga, kako bih sve više istraživala u toj oblasti, podelila svoje dosadašnje znanje i iskustvo sa drugima i nadograđivala sebe u toj sferi. Iz te ljubavi nastaje Lips and Heels

No Comments

Ostavite komentar