Ljubav na prvi pogled – Egipat

,, Molim vas, budite putnik, a ne turista. Probajte nove stvari, upoznajte nove ljude, i gledajte iza onoga što je ispred vas. To su ključevi za razumevanje sveta u kome živimo.” (Endrju Zimer)

Egipat, zemlja smeštena na severoistoku  Afrike, spoj modernog i drevnog sveta, bogate istorije, specifične kulture i srdačnih ljudi.

O misterijama piramida, Luxoru, mumijama, Tutankamonu, bogovima, arhitekturi, izučavali smo još u školskim klupama. Sve te price o Egiptu, o njegovoj kulturi, istoriji, narodu navele su nas da svoj medeni mesec provedemo na pomenutoj destinaciji. Ipak, slušati o Egiptu i doživeti ga svim čulima predstavlja veliku razliku.

Ljubav na prvi pogled rodila se onog trena kada smo ugledali Egipat kroz prozor aviona. Duge plaže na kojima se naziru bazeni i raskošni hoteli, more koje se stapa sa horizontom predstavljali su sliku od koje zastaje dah.

Afrika. . .divljina, pustinja, prašina. . . spoj kontrasta. . .

Putujemo autobusom od aerodroma do hotela, i razgledamo čari Hurgade. Prepliću se kao šarene perle tezge uličnih prodavaca. Spoj siromaštva, ogolelih građevina  meša se sa najluksuznijim hotelima i njihovim zelenilom. Na trotoarima među svom tom gužvom, nazire se po koja kamila i njen gazda koji će za par egipatskih funti pružiti turistima ugođaj jahanja kamile. Pored izloga sa povrćem nazire se prodavnica svadbene opreme. Grad pun suprotnosti, poželeo nam je dobrodošlicu.

Hotel u kom smo odseli bio je i više nego zadovoljavajući. Dobili smo sobu sa čije terase se pružao pogled na čitav kompleks. Ogroman bazen prostirao se ispred hotela, a pokraj njega pregršt zelenila i fenjera. Organizacija hotela je bila savršena. Pre podne je bilo rezervisano za aqva aerobik, kako bi se dame malo rekreirale. Zalazak sunca , upaljeni fenjeri, lagana muzika i večera pokraj bazena. Često su izvođene predstave u okviru hotela kako bi kompletan doživljaj bio i više nego odličan. Zanimljiva je informacija da u Egiptu na javnim mestima pretežno rade muškarci, dok su žene zadužene za vaspitanje dece i posao kod kuće. Njihova kultura se znatno razlikuje od naše, pa u slučaju da na plaži sretnete neku Egipćanku , verovatno će njeno telo biti prekriveno odećom. Hrana u Egiptu je drugačija nego kod nas, ali je svakako raznolika. Na trpezi će se naći više vrsta voća, povrća, začinjene ribe, kolača sa džemom i čokoladom. Jela su obogaćena različitim začinima koja im daju poseban ukus.

 

Svaki hotel poseduje svoju privatnu plažu. U sklopu all inclusive ponude ležaljke se ne naplaćuju posebno, a na plaži možete pojesti po koju užinu ili se osvežiti hladnim pićem. Najpopularnije piće u Egiptu je čaj, pa shodno tome možete kupiti više vrsta čaja po povoljnim cenama kod egipatskih trgovaca. Afrika je sinonim za visoke temperature, ali zahvaljujući laganom vetru koji povremeno duva, ona je podnošljiva.  Plaže koje krase Crveno more su rajske, pa iz tog razloga, jedno ostrvo u blizini nosi taj naziv. Sitan pesak koji se mrvi pod nogama i stapa se sa tirkiznom bojom mora, pogodan je za uživanje svim svojim čulima.

Poseban utisak na mene ostavio je jedan izdvojeni deo plaže, koji podseća na neko poluostrvo , gde se palme njišu na vetru, a divni talasi zapljuskuju obalu. U tom delu se ljudi ne sunčaju, nema gužve i suncobrana. Postoji samo jedna klupa koja vam dopunjuje celokupni doživljaj.

Ono što svakako ostaje u sećanju i vredno je svakog pomena su posete znamenitostima ove zanimljive zemlje. Deset dana, koliko smo proveli u Egiptu, relativno je kratak period za obilazak svega što ova država ima da ponudi.

Ono što smo videli i svakako vam preporučujemo su: 

Piramide– Poseta piramidama je nezaboravno iskustvo. Ove velelepne građevine svoju tajnu nose sa sobom već vekovima. Misterija o njihovom nastanku i danas se ne može tvrditi sa sigurnošću, a shodno tome one su jedno od sedam svetskih čuda.

 

 

 

 

 

Sfinga-  Ova statua predstavlja jednu od najčuvenijih statua, ležeći lav sa ljudskom glavom, koja se nalazi u Gizi. Smatra se da se ona nalazi na tom mestu više od 4000 godina.

 

Kairo – Grad prašine, sivila, siromaštva koji se kao mozaik stapa sa luksuzom, istorijom, tajnama i pustinjom. Ovaj glavni grad je trinaesti po veličini na svetu. Posetite džamije, upoznajući njihovu religiju. Ono što je neizostavno u Kairu je njihov najveći muzej, u kome se nalaze ostaci staroegipatske kulture i civilizacije. Najveća atrakcija u njemu je između ostalog i blago pronađeno u Tutankamonovoj grobnici. Zanimljivo je da na ulicama Kaira možete videti i automobile marke Zastava 101 i 128, koji Egipćani sa zadovoljstvom voze. Veliki su poštovaoci Tita kao i stare Jugoslavije.

 

 

 

 

Plovidba Nilom- Kada već dođete u Kairo, nemojte da propustite vožnju Nilom. Osećaj će svakako biti jedinstven!

Doživljaji u pustinji– Posmatranje fatamorgane, poseta beduinskog sela, jahanje kamila kroz pustinju , vožnja četvorotočkašima dok sunce zalazi ostavljaju utiske koji se dugo pamte i prepričavaju.

 

 

 

 

U Egiptu možete još posetiti i Luxor kao i Rajsko ostrvo.

 

 

 

Putujte, istražujte, sanjajte. . .Neka vaši ciljevi budu mesta koja ispunjavaju dušu i ostvaruju snove. U kofer spakujte svoje želje, neka se na vašim putovanjima rađaju nove ideje.

 

Egiptu, do ponovnog viđenja.

 

 

 

Piše: Marija Krstić  Golubović – Uporna, tvrdoglava i svoja. U večitoj borbi za pravdom i boljim životom. Nepopravljivi optimista, koji snagu nalazi u osmehu jedne devojčice.

fb stranica: Make up Marija Golubović

Prethodni tekst-> Vrnjačka Banja

 

 

Moje ime je Milica Milošević. Sebe smatram ambicioznom, istrajnom, inovativnom, maštovitom, humanom, ,,zaljubljenom’’ u kozmeziku. Iz tog razloga sam se upustila u svet bloga, kako bih sve više istraživala u toj oblasti, podelila svoje dosadašnje znanje i iskustvo sa drugima i nadograđivala sebe u toj sferi. Iz te ljubavi nastaje Lips and Heels

1 Comment

Ostavite komentar