Mentalno zdravlje ili kako da se osećam dobro u svojoj koži

Poslednjih godina često se priča o mentalnom zdravlju. Mentalno zdravlje dugo je bilo zapostavljeno u odnosu na fizičko zdravlje. Primat je imala medicina i lekari koji leče fizičke bolesti, tako da se domen mentalnog zdravlja svodio na lečenje osoba sa psihijatrijskim poremećajima. Da ne govorimo o psihosomatskim bolestima, kod koijh je uzrok nesumnjivo psihološke prirode, ali su lečeni isključivo fizički simptomi. Danas smo mnogo svesniji, ali kao da i dalje ne vodimo dovoljno računa o svom psihološkom stanju. Koliko puta ste prešli svoje granice ostajući na poslu prekovremeno, radeći vikendom ili radeći nešto što nije Vaš posao, a posle se nervirali zbog toga? Koliko puta ste nevoljno učinili nekome uslugu, jer Vam je bilo neprijatno da odbijete? Koliko puta ste preležali dan u krevetu, jer ste bili neraspoloženi? Svakodnevni, hronični stresori više utiču na psihološko zdravlje nego intenzivno traumatsko iskustvo.

 

 

 

 

 

Kako brinemo o mentalnom zdravlju?

Pre svega, poznajući sebe i poštujući svoje granice.

 • Obezbeđujući sebi dovoljno sati sna, redovne obroke, dosta tečnosti i manje stimulanasa (kafe, energetskih napitaka i slično)

 

 • Svesnim donošenjem odluka o onome šta hoćete ili nećete.

 

 • Asertivnom, direktnom komunikacijom sa drugima.

 

 • Fizičkom aktivnošću. To može biti bilo šta što Vas pokreće od trčanja, preko plesa do joge i pešačenja u prirodi.

 

 • Bivanjem u sadašnjosti, bez žaljenja za prošlošću i bez straha od budućnosti.

 

 • Pozitivnim razmišljanjem. Iako u nekim životnim okolnostima deluje jako teško ostati pozitivan, ovo je nešto što se dugim i upornim ponavljanjem vežba.

 

 • Odmorom, meditacijom, relaksacijom. Izaberite bilo koji oblik opuštanja koji Vam prija- od tople kupke i omiljenog filma do meditacije i drugih tehnika opuštanja.

 

 • Druženjem sa dragim ljudima, i posledično- smehom. Smeh opušta čitavo telo i štiti od destruktivnog uticaja stresa. Čak i kada se veštački smešite, vaš organizam reaguje kao da ste zaista srećni i zadovoljni.

 

 • Bavljenjem hobijem i aktivnostima koje Vas ispunjavaju.

Setite se svakog dana svog mentalnog zdravlja i učinite barem nešto za sebe i tokom najužurbanijih dana. Zastanite, proverite kako ste. Primetite šta Vam je potrebno i to sebi priuštite. Malo brige o sebi u svakom danu rezultira mnogo boljim mentalnim zdravljem, zadovoljstvom i boljim raspoloženjem.

 

Autor teksta: Svetlana Prokić, diplomirani psiholog i geštalt psihoterapeut pod supervizijom. Živi i radi u Novom Sadu. Osnivač centra za psihološku podršku i edukaciju – „Psihobalans“. Još tekstova možete čitati na –>klik

 

 

 

 

 

 

 

Ukoliko imate neka pitanja, slobodno joj se obratite na psihobalans.ns@gmail.com

Moje ime je Milica Milošević. Sebe smatram ambicioznom, istrajnom, inovativnom, maštovitom, humanom, ,,zaljubljenom’’ u kozmeziku. Iz tog razloga sam se upustila u svet bloga, kako bih sve više istraživala u toj oblasti, podelila svoje dosadašnje znanje i iskustvo sa drugima i nadograđivala sebe u toj sferi. Iz te ljubavi nastaje Lips and Heels

2 Comments

 • Ooooommmm ili kako da se opustim? - Lips & Heels March 24, 2017 at 2:46 pm

  […] um i telo deluje sve što im date. Ako ste istrajni u sprovođenju ove mentalne higijene, to će imati efekta. Kao kada izbacite šećer iz ishrane, pojačate vitamine ili počnete sa […]

  Reply
 • Povezanost duše i tela - Lips & Heels May 19, 2017 at 10:33 am

  […] Psihološki činioci obično najpre utiču na funkcionisanje organa, i tada se javljaju određeni simptomi, ali se ne može dijagnostikovati nikakva bolest. Ovo je trenutak kada govorimo o psihosomatskom poremećaju i to je najbolji momenat da se obratite stručnjaku za mentalno zdravlje. […]

  Reply

Ostavite komentar