Najlepše planine na svetu

Posle najlepših vodopada i jezera na svetu, danas Vam predstavljamo neke od najlepših planina na svetu. Nadamo se da će Vam se svideti naša lista.

 

1. Materhorn ( Švajcarska )

Matterhorn, sa svojih 4.478 metara visine, jeste jedan od najviših vrhova u Alpima. Zbog svog jedinstvenog izgleda i istorije pokušaja penjanja na njegov vrh, Materhorn je jedna od najpoznatijih planina na celom svetu i jedan od zaštitnih znakova Švajcarske. Planina se nalazi između mesta Zermatt i Breuil-Cervinia, na samoj granici između Švajcarske i Italije. Poseban oblik Mtterhorna inspirirao je fabriku čokolade Tobler za njihovu svetski poznatu čokoladu Toblerone.

 

 

 

2. Damavand ( Iran )

 

Damavand je ugašeni stratovulkan na Alborzu koji, sa svojih 5.671m nadmorske visine, predstavlja najviši vrh Irana i najviši vulkanski vrh u Aziji. Nalazi se na severu zemlje, južno od Kaspijskog jezera i 109km severoistočno od Teherana. Vrh danas predstavlja veliku planinarsko-alpinističku atrakciju kako među Irancima, tako i među strancima. Posebnu atrakciju Damavanda čini jezero Lar smešteno u njegovom podnožiju kao, pogled koji često dopire do Kaspijskog jezera.

 

 

 

 

 

  1. Roraima ( Južna Amerika )

 

Planina Roraima leži na gvajanskom štitu u jugoistočnom uglu Venecuele, i važi za najviši vrh Gvajane. Planine u obliku stola se smatraju jednim od najstarijih geoloških formacija na Zemlji. Mnoge od biljaka i životinja  koje se nalaze na Roraimi ne postoje nigde drugde osim na toj visoravni. Ono što je najzanimljivije je da je ova planina prirodna granica  tri različite države: Venecuele, Brazila i Gvajane.

 

 

 

 

  1. K2 ( Pakistan – Kina )

 

K2 je planina na granici Pakistana i Kine u lancu Karakorum na Himalajima. Sa nadmorskom visinom od 8611 metara druga je najviša planina na planeti posle Mont Everesta. Najviši je vrh lanca Karakorum i ujedno najviši vrh u Pakistanu. Smatra se jednom od najtežih i najopasnijih planina za alpinističke discipline, te je poznata i kao Divlja planina. Planina K2 nije nikada bila osvojena zimi.

 

 

——————————————————————————————————————-

Srećan put i lep provod, žele Vam Lips&Heels i Destinacije i događaji

Autor teksta: Ivan Nastić

Moje ime je Milica Milošević. Sebe smatram ambicioznom, istrajnom, inovativnom, maštovitom, humanom, ,,zaljubljenom’’ u kozmeziku. Iz tog razloga sam se upustila u svet bloga, kako bih sve više istraživala u toj oblasti, podelila svoje dosadašnje znanje i iskustvo sa drugima i nadograđivala sebe u toj sferi. Iz te ljubavi nastaje Lips and Heels

No Comments

Ostavite komentar