Pisanje projekata- izvor (dodatne) zarade

Deo I

Da li ste ikada razmišljali o tome šta treba promeniti u vašoj lokalnoj sredini, šta se i na koji način može unaprediti? Imate ideje? Ne znate kako, šta…evo uputa.

Postoji niz donatora, iz zemlje i inostranstva, koji su spremni finansirati inovativna rešenja na temelju različitih problema. Neki od njih pružaju podršku pojedincima (stipendije, razni fondovi) i neformalne grupe(grupa građana koja ima zajedničke ciljeve, spremna je delovati zarad ostvarenja zadate misije ali nije registrovana u Agenciji za privredne registre), dok većina svoje grantove (suma novca na raspolaganju) daje institucijama, organizacijama, udruženjima (registrovani u APR-u). Ako niste član isntitucije ili organizacije, pravo je vreme da osnujete Udruženje i pisanjem projekata koje ćete uputiti donatorima dodjete do finansijskih sredstava za realizaciju vaših ciljeva, ali i finih honorara.

Šta vam je potrebno? Za početak, još dva člana koja bi osnovala Udruženje građana. Struktura udruženja zavisi od vas, možete imenovati predsednika, njegovog zamenika kao  i  sekretara, uz to možete imenovati blagajnika i imati ostale članove Upravnog odbora, u slučaju da imate više interesenata (mada i nakon registracije možete nastaviti sa učlanjivanjem novih članova).

Kako bi se registrovali u APR-u potrbno je sastaviti Statut udruženja- dokument koji bi opisivao ciljeve udruženja, strukturu, pravila i obaveze. Primer Statuta možete naći na internetu (ili me pitati za pomoć J), ali bitno je, za početak odrediti šta je to na šta će te se kao nevladin sektor fokusirati. Koje probleme u vašoj zajednici želite rešavati? Najiskrenije preporučujem da dijapazon oblasti delovanja udruženja bude što širi kako bi vam mnogi konkursi bili dostupni (npr. Rešili ste se baviti problemima mladih u vašoj opštini ali ako navedete da se bavite i problemima mladih Roma, omladine sa posebnim potrebama apsolutno možete konkurisati na konkursima za predloge projekata koji rešavaju probleme ugroženih grupa, i slično).

Pored Statuta, među neophodnim dokumentima morate sastaviti  Zapisnik sa osnivačke skupštine, kao i osnovne podatke- telefon, adresa. Za početak, ako već nemate prostoriju za rad udruženja, možete prijaviti adresu svog stana.

Kada dostavite ova dokumenta u APR (može poštom, lično u zgradi Agencije kao i njenim ispostavama) dobiće te Rešenje o registraciji kao i pečatiran Statut koji ste vi sastavili na adresu koju ste naznačili.

Neki naredni korak bio bi da napravite pečat (u statutu ste naveli kako on izgleda). Za izradu pečata vam je potrebno da u radnji koja to pravi ponesete Statut koji vam je poslala Agencija za privredne registre. Nakon pečata, treba deponovati potpise (sud,opština) predsednika i zamenika i sa svom  tom dokumentacijom otvoriti račun u banci. Sasvim je ok za sam start imati dinarski račun (lako je otvoriti i devizni u trenutku kada vam to bude bilo potrebno).

Ceo ovaj proces može trajati par nedelja i koštati vas (takse APR-a, izrada pečata) od 12 000 do 15 000 dinara.

U ovom delu teksta o pisanju projekata bavili smo se samom registracijom udruženja dok vas u narednom očekuju informacije o samom pisanju projektnih ideja kao i fondovima kojim se možete obratiti.

Mija

Prethodni tekst->Mašta i život


 

Moje ime je Milica Milošević. Sebe smatram ambicioznom, istrajnom, inovativnom, maštovitom, humanom, ,,zaljubljenom’’ u kozmeziku. Iz tog razloga sam se upustila u svet bloga, kako bih sve više istraživala u toj oblasti, podelila svoje dosadašnje znanje i iskustvo sa drugima i nadograđivala sebe u toj sferi. Iz te ljubavi nastaje Lips and Heels

No Comments

Ostavite komentar