Tetoviranje – umetnost na telu

U poslednjih nekoliko godina postalo je veoma moderno i in imati neki ukras na svom telu u vidu tetovaže. Tetovaža je veoma lepa i zanimljiva vrsta umetnosti, no ipak bi se trebalo dobro razmisliti o istoj. Ako se osvrnemo na neku bližu prošlost, tetovaže su bile tabu tema i malo ko se prepuštao rukama tatu majstora, međutim vremena se menjaju.

Ova vrsta umetnosti promenila je svoj pravac i iz crne boje postala ljubičasta. Šta to znači?

Nekada, kada su naše bake bile mlade nikome, pogotovo ženskoj populaciji, nije ni na pomisli bilo da poseti neki tattoo studio. Tetovaže su se u to vreme mogle videti na bajkerima, rokerima i pankerima. Pomisao na njih budila bi neke mračne misli dok se u današnjici sve preokrenulo i postalo mnogo veselije i svetlije. I sama sam veliki obožavalac ove vrste umetnosti,  stoga vas želim i upozoriti na neke činjenice.

 

Prvo pravilo tetoviranja

Ukoliko ste sigurni da želite nešto da ovekovečite na svojoj koži potrudite se da to nešto ima jako značenje, jer je to nešto što trebate ponosno nositi na svome telu tokom čitavog života. Tetovaže poput jednostavnih tribala mogu samo uticati na to da ona što pre izgubi sjaj u vašim očima i da dosadi. Ono što dozvolite da neko naslika ili napiše na vama morate da volite i divite se tome. Svaki put kada pogledam u svoje tetovaže osetim neku milost, jer mi je svaka neizmerno draga i u sebi krije jake poruke.

 

Kada treba izbegavati odlazak u tattoo studio

Znam da jedva čekate da na vama zasija jedna prava lepotica, koja je simbol nečeg vama dragog, ali kada su mnogo topli dani treba dobro razmisliti o toj ideji. Tetovaža treba dobro da se neguje dok skroz ne zaraste, a nekada visoke temoperature to i ne dozvoljavaju, pa je najbolje izbegavati tetoviranje u letnjem dobu godine.

Takođe, buduće mame mogle bi odložiti ulepšavanje svog tela posle porođaja ili pak sve dok se njihovo telo ne bude vratilo skroz u prvobitno stanje. Jednostavno je. Strije i celulit mogu u velikoj meri oštetiti, pa nekad čak i skroz uništiti izgled same tetovaže. Idealno mesto na kojem se koža najmanje menja je gornji deo leđa.

 

 

 

Nega tetovaže

Boja kojom je rađena tetovaža vremenom može da izbledi. Nekada jednostavno koža ne primi boju, a nekada i tokom loše nege. Jako sunce i solarijumi uvek štete i doprinose beljenju vaših tetovaža.  Međutim, s obzirom da živimo u vremenu kada se bez preplanulog tela ne može, obavezno je mazanje tetovaža sa faktorom 50. Isto tako kada je rad svež preporučuje se upotreba jekoderma ili pantenol kreme i obavezna zaštita od sunca. Ukoliko se ne vodi dovoljno računa o svežim radovima može doći do ozbiljnih infekcija, koje osim što se teško leče, mogu i estetski ostaviti tragove na vašoj tetovaži.

 

Najvažnije je…

Kod ove umetnosti najvažnije je naći proverenog tattoo majstora kojem ćete poveriti svoju kožu i koji će na najbolji način vaše ideje pretočiti u prvo remek delo, na koje ćete i vi i on biti ponosni.

 

 


 

Autor

 

Jovana Manojlović, iz Beograda, udata i mama dva dečaka. Rodjena sam 1986. godine. Ljubitelj životinja, knjiga i prirode. Komunikativna i uvek otvorena za svaki dogovor. Radila sam 5 godina kao tehnički sekretar i bavila se pisanjem i novinarstvom honorarno.

Kontakt: jovanamanojlovic1919@gmail.com

Moje ime je Milica Milošević. Sebe smatram ambicioznom, istrajnom, inovativnom, maštovitom, humanom, ,,zaljubljenom’’ u kozmeziku. Iz tog razloga sam se upustila u svet bloga, kako bih sve više istraživala u toj oblasti, podelila svoje dosadašnje znanje i iskustvo sa drugima i nadograđivala sebe u toj sferi. Iz te ljubavi nastaje Lips and Heels

No Comments

Ostavite komentar