Total Commander – Program za upravljanje fajlovima

Prošlog puta sam Vam pričao o programu za upravljanje fajlovima na Android uređajima. Sada želim da podelim sa Vama moje dugogodišnje iskustvo sa Total Commaner-om koji koristim za upravljanje fajlovima na Windows OS. Ovaj program poseduje dosta funkcionalnosti i pojednostavljuje kopiranje fajlova sa jedne lokacije na drugu. Windows u sebi ima ugrađen svoj program za ovo koji se zove Windows Explorer i koji radi odličan posao, a u pretrazi je veoma brz. Međutim, ja ipak godinama koristim Total Commander i nadam se da će se i Vama dopasti. Nekada se ovaj program zvao i Windows Commander, ali je njegovo imeno promenjeno 2002. godine i do sada se nije menjalo. Na sledećoj slici pogledajte kako izgleda ikonica ovog programa, a isti se besplatno može preuzeti sa stranice ->klik . 

 

Slika 1 – Ikonica Total Commander-a

 

 

Postoji i aplikacija za Android uređaje, ali su njene funkcionalnosti ograničene i zato sam dao preporuku za jednu drugu. Ovaj program je dostupan na mnogim jezicima sveta, a Srpski je jedan od njih. Na sledećoj slici možete videti kako izgleda ovaj program kada se pokrene.

 

Slika 2 – Početni ekran programa

 

 

Za bolji kvalitet slika, kliknite na onu koju želite da vidite jasnije.

 

Najbolja stvar ovog programa je što odmah dobijate dva prozora i zbog toga je najlakši za prebacivanje fajlova sa jedne lokacije na drugu. Naravno linija koja deli ova dva prozora se može pomerati kako biste ostavili prostora sebi na onoj strani koja Vam više znači. Stoga da ne biste otvarali dva posebna prozora i nepotrebno kliktali copy/paste dovoljno je da na jednoj strani otvorite izvornu lokaciju fajla, a sa druge strane destinacioni folder.

Desnim klikom obeležite fajl/folder koji želite da prebacite i kliknete na dugme na dnu sredine ekrana Copy (Kopiraj) i on će sve to što se obeležili prekopirati. Naravno možete obeležiti i više fajlova/foldera koje želite da prebacite (svaki se obeležava desnim klikom) i onda ih sve prebaciti na drugu stranu npr. sa opcijom Move (Pomeri).

Ova opcija Vam omogućava da nakon što fajlove pomerite u destinacioni folder oni se sa izvornog mesta po automatizmu obrišu, dok ih opcija Copy ostavlja na obe lokacije pa ih onda možete ručno obrisati tamo odakle želite.

Ima ljudi koji će tvrditi da je ovaj proces sporiji i sa time se mogu složiti, ali ovo je odličan program za početnike i sa njime se greške svode na minimum. Čak i mi iskusni korisnici računara često umemo da pogrešimo prilikom kopiranja fajlova pa je to isto razlog zašto ja mnogo češće koristim ovaj program nego Windows Explorer.

Pored ovoga možete lako i kreirati foldere tako što izaberete opciju New Folder ili pritisnete komandno dugme F7 na Vašoj tastaturi, upišete ime foldera i pritisnete Enter. Naravno morate prvo odabrati stranu na kojoj želite da radite i otvorite lokaciju na kojoj želite da napravite novi folder.

Na sledećoj slici je folder obeležen sa leve strane i treba da se Kopira ili Pomeri na desnu stranu tako što se bira ili F5 ili F6 na tastaturi. Svaki obeleženi folder/fajl uvek postaje crven. Uklanjanje selekcije vrši se ponovnim desnim klikom na isti folder/fajl.

 

 

Slika 3 – Obeležavanje fajlova/foldera

 

 

Strelica na gore sa uglastim zagradama i par tačaka koja se vidi sa desne strane služi da se izađe iz foldera tako što dva puta kliknete na nju levim tasterom. Pored ovoga na raspolaganju su Vam informacije o folderu poput veličine, datuma i vremena kreiranja, vrste ekstenzije za falove i još mnogo toga drugog.

Kada se ovaj program prvi put instalira ikonice su mnogo manje, ali ukoliko želite da budu veće kao kod mene u primeru to možete uraditi u podešavanjima. Moj je savet da pregledate detaljno podešavanja, jer ovaj program poseduje mnogo dobrih stvari koje Vam mogu biti korisne. Naravno da možete menjati boju teksta, veličinu, fontove i još mnogo toga drugog kako bi Vaš računar izgledao onako kako baš Vi želite. Ja sam to nekada koristio, ali što sam stariji crno-bela varijanta mi sasvim prija.

Ovaj program takođe poseduje i odlične mogućnosti za obeležavanje fajlova po grupama i po raznim nekim drugim kretrijumima. Njegova opcija za pretragu nalazi se u opciji Commands na samom vrhu programa i nakon što je izaberete možete tačno odrediti šta želite da pretražujete, na koji način i na kojoj lokaciji.

Detaljna uputstva možete pronaći na istoj stranici sa koje i preuzimate program, a ukoliko volite da eksperimentišete probajte sami da menjate podešavanja i da vidite šta sve program može i kako reaguje. 

Bitan detalj je da ovaj program nije dostupan za Linux operativni sistem. Planirana je verzija, ali zbog specifičnosti tog operativnog sistema odustali su od razvoja.

 

Prethodni tekst-> APLIKACIJA ZA UPRAVLJANJE FAJLOVIMA  

 


 

Autor teksta:

 

Moje ime je Miloš. Još od osnovne škole sam počeo da se zanimam za tehniku i računare. Kada sam kupio svoj prvi računar krenuo sam da izučavam razne stvari i do danas skupio bogato iskustvo u korišćenju računara, softvera pametih uređaja. Pored ovoga krenuo sam da se usavršavam i trenutno se obučavam da postanem Web developer.


Cilj mi je da podelim znanje koje imam, jer volim da pomažem drugima i da im olakšam život. Smatram da se korišćenjem modernih tehnologija to može postići, ali mnoge ljude to plaši. Stoga čitajte moje tekstove i edukujte se lako, a ja ću Vam pokazati kako.

Moje ime je Milica Milošević. Sebe smatram ambicioznom, istrajnom, inovativnom, maštovitom, humanom, ,,zaljubljenom’’ u kozmeziku. Iz tog razloga sam se upustila u svet bloga, kako bih sve više istraživala u toj oblasti, podelila svoje dosadašnje znanje i iskustvo sa drugima i nadograđivala sebe u toj sferi. Iz te ljubavi nastaje Lips and Heels

No Comments

Ostavite komentar