Virtuelni prostor za čuvanje fajlova

Nedostatak prostora na uređajima (računari, telefoni, tableti) je čest problem kod svih nas. Aplikacije postaju sve veće i zahtevnije, a proizvođači nam ne omogućavaju dovoljno prostora na uređajima koji su nešto jeftiniji, već se dosta prostora daje korisnicima koji kupuju vrlo skupe uređaje. Ovim smo sprečeni da na uređaju imamo velike količine fotografija, filmova i muzike. Sigurno ste mnogo puta čuli do sada da neko pominje servise poput Google Drive (Gugl drajv) ili Dropbox (Dropboks), međutim mnogi ne znaju čemu oni tačno služe.

Ovi i slični servisi bazirani su na cloud (klaud – oblak) tehnologiji. To Vam omogućava da svoje fajlove smestite na udaljeni server i da im pristupate sa bilo kog računara ili uređaja. Rade poput mejl naloga, samo što ovde niko Vama ne šalje podatke već Vi sami odlučujete šta ćete smestiti na taj udaljeni server. Kako su pametni uređaji sve prisutniji u našim životima, kompanije koje pružaju ovakav vid usluge takođe kreiraju i aplikacije preko kojih možete preuzimati ili pregledati Vaše fajlove. Sigurno se pitate u čemu je razlika kada imamo toliko različitih pružalaca ove usluge? Kada govorimo u nekom opštem smislu razlika gotovo da nema. Prilikom izbora uvek ćete birati provajdera u odnosu na to da li svoju uslugu naplaćuje ili ne, koliko prostora Vam je na raspolaganju i kakav je korisnički meni kako biste se što lakše snašli. Ukoliko Vam je važno da imate pristup svojim fajlovima preko telefona ili tableta, onda ćete svakako obratiti pažnju i na aplikaciju koju je kompanija napravila.

 

Neki od najpoznatijih pružalaca ove usluge su:

  • Google Drive
  • Dropbox
  • Microsoft OneDrive
  • Sync.com
  • pCloud
  • SpiderOak

 

Google Drive i Sync.com imaju na raspolaganju besplatne planove, odnosno određeni deo prostora Vam se daje na korišćenje besplatno dok ostali svoje usluge naplaćuju. Ja ću se ovom prilikom baviti Google Drive uslugom jer ja lično volim Google i njihove proizvode. Vi slobodno isprobajte i druge opcije, jer su svi podjednako dobri.

Kada napravite Google nalog ili mejl na raspolaganju su Vam veliki broj Google servisa, a među kojima je i Google Drive. Na raspolaganju Vam je 15 gigabajta prostora potpuno besplatno, ali negativna strana svega toga je što se taj prostor deli na sve Google service. Šta to praktično znači? Tih istih 15 gigabajta koristi i Vaš mejl nalog – tako da ukoliko Vam svi mejlovi zauzimaju 5 gigabajta prostora znači da ćete na Google Drive-u moći da smestite samo 10 gigabajta fajlova. Ukoliko Vam još neki servis zauzima prostora onda Vam ostaje još i manje, tako da o tome vodite računa. Gde možete proveriti koliko Vam je prostora ostalo? Kada uđete na Vaš mejl nalog i odete do kraja prve strane u Vašem inboxu na dnu je sitnim slovima ispisano koliko prostora Vam zauzimaju mejlovi.

Google Drive-u pristupate bilo preko direktne internet adrese, preko prečice za Google usluge u praznoj kartici na Chrome Browser-u ili ukoliko ste ulogovani na Google nalog i otvorite njihovu glavnu stranicu u gornjem desnom uglu imate ikonicu sa 9 tačkica koje formiraju tabelu i odatle izaberete trouglastu Google Drive ikonicu (slika 1). Ukoliko pristupate preko internet adrese, a niste prethodno ulogovani biće Vam prikazan meni za unos mejl adrese i šifre.

 

 

 

Slika 1 – Pristupanje Google Drive-u

 

Kada uđete po prvi put na Google Drive obično neće biti ničega osim ako Vam neki pametni uređaj nije već sačuvao neke od fotografija tamo (možete podesiti Vaš android uređaj da automatski prebacuje fotografije na Google Drive kako bi bile sačuvane ukoliko se nešto dogodi sa telefonom), ili ukoliko ste koristili Google Docs (programe za pisanje tekstova ili tabelarni prikaz) onda će i oni biti sačuvani na Drive-u ukoliko ih niste preneli na neku drugo lokaciju. Bilo da je Drive prazan ili ne on će funkcionisati bez ikakvih problema i nije potrebno da bilo šta drugo radite osim da obrišete nešto ako Vam više nije potrebno.

Kao i na računaru ili telefonu ovde Vam je takođe dostupno da fajlove organizujete po direktorijumima (folderima) ili da ih držite pojedinačno. Foldere i Google Docs fajlove pravite tako što kliknete na opciju New (Novo) u gornjem levom uglu ili desnim tasterom na sivoj pozadini i izaberete željenu opciju. Na sledećoj slici pogledajte kako to praktično izgleda:

 

 

Slika 2 – Unutrašnji prikaz diska

 

 

Kada napravite folder istom možete dodati ime, a kasnije možete ime i promeniti ili promeniti boju ikonice. Promena imena i boje foldera, kao i imena fajla vrši se tako što kliknete desnim tasterom na objekat koji želite da menjate. Odabirom opcija „Otpremi datoteke/direktorijum“ otvoriće Vam se prozor preko koga birate fajlove ili foldere sa Vašeg uređaja koje želite da postavite na ovaj virtuelni disk. Ukoliko želite da fajlove smestite u neki direktorijum koji ste prethodno kreirali na ovom disku dovoljno je da na njega kliknete dva puta levim tasterom i da nakon ulaza primenite iste opcije za dodavanje fajlova. Povratak na glavni prozor diska vršite dodirom opcije „Moj disk“ u gornjem levom uglu, a pri sredini ekrana takođe imate istu opciju koja će Vas odvesti na isto mesto ako kliknete na nju. Pored ovoga ona će Vam uvek pokazivati putanju na kojoj se nalazite pa i preko nje se možete kretati po folderima tako što ćete se vraćati jedan ili više koraka unazad.

Osim što ovaj prostor možete iskoristiti za rasterećenje nekog Vašeg uređaja koje su još prednosti ovih usluga? Prednosti su brojne – zamislite da ste na nekom odmoru i fotografišete razne stvari koje želite da podelite sa nekim od članova porodice, a sa druge strane ne želite da ih postavite na neku društvenu mrežu (ili možda ne volite i ne koristite društvene mreže). Možete napraviti folder u koji ćete smestiti sve fotografije sa foto aparata i omogućiti da samo taj član porodice gleda sadržaj tog foldera. Alternativno Vašu memorijsku karticu sa digitalnog aparata možete formatirati i nastaviti da fotografišete dalje, dok su Vam fajlovi na virtuelnom disku. U poslovne svrhe možete ga iskoristiti da napravite Google Sheet dokument i da link ka tom dokumentu pošaljete kolegama kako biste ga u isto vreme svi mogli popunjavati i raditi na njemu. Ukoliko instalirate aplikaciju fajlovi će Vam biti dostupni i na Vašem pametnom telefonu i onda ih možete čitati, menjati (ukoliko imate instaliranu odgovorajuću aplikaciju) ili poslati nekome na mejl. Ovo je posebno praktično kada trebate neke obrasce koje je potrebno da odštampate pa ih možete smestiti na disk i poslati ih mejlom kopirnici na štampu – posebno je bezbedno jer ne dajete svoj fleš sa fajlovima jer u kopirnicama često imaju viruse na računarima.

Folderi i fajlovi se dele tako što kliknete na određeni fajl/folder desnim tasterom i idete na opcije za deljenje. Odatlje birate da li osobe mogu samo da čitaju fajl ili mogu i da ga menjaju. U dnu prozora unosite mejl adrese na koje želite da stigne veza za deljenje.

Ukoliko Vam se dopala ideja virtuelnih prostora potrudite se i istražite malo dublje sve ovo. Pogledajte koje su Vam opcije na raspolaganju i napravite profil na nekom od besplatnih servisa i testirajte ga. Ja sam lično koristio Dropbox kao i OneDrive, a od Vas očekujem da probate još neki pa da mi u komentarima ostavite sugestije i pitanja.

 

Prethodni tekst->VODOOTPORNI BLUETOOTH ZVUČNIK

fb stranica: Edukuj se lako


 

Reč autora:

Moje ime je Miloš. Još od osnovne škole sam počeo da se zanimam za tehniku i računare. Kada sam kupio svoj prvi računar krenuo sam da izučavam razne stvari i do danas skupio bogato iskustvo u korišćenju računara, softvera i pametih uređaja. Pored ovoga krenuo sam da se usavršavam i trenutno se obučavam da postanem Web developer. Cilj mi je da podelim znanje koje imam, jer volim da pomažem drugima i da im olakšam život. Smatram da se korišćenjem modernih tehnologija to može postići, ali mnoge ljude to plaši. Stoga čitajte moje tekstove i edukujte se lako, a ja ću Vam pokazati kako.

 

 

Moje ime je Milica Milošević. Sebe smatram ambicioznom, istrajnom, inovativnom, maštovitom, humanom, ,,zaljubljenom’’ u kozmeziku. Iz tog razloga sam se upustila u svet bloga, kako bih sve više istraživala u toj oblasti, podelila svoje dosadašnje znanje i iskustvo sa drugima i nadograđivala sebe u toj sferi. Iz te ljubavi nastaje Lips and Heels

1 Comment

Ostavite komentar