Zašto nam se puder sija?

Prvo da Vam kažem da je ovo sve češća pojava danas. Viđam devojke na ulici sa neadekvatnom nijansom pudera na licu, viđam devojke koje imaju preteranu količinu pudera, ali ubedljivo najbrojnije su one koje sijaju. Pa sam na osnovu toga rešila da napišem jedan post koji će sve objasniti.

 

Devojke koje sjaje imaju masnu ili kominovanu kožu. Najverovatnije je da su izabrale pogrešan puder ili ga nisu fiksirale puderom u prahu ili kamenu. I to je ono glavno.

Da biste znale koji tip kože imate, morate prvo pročitati koji sve tipovi postoje.

Suva koža

Karakteristike za ovaj tip- osetljiva koža, sklona crvenilu i perutanju. Osećaj zatezanja je prisutan, kao i peckanje, čak i svrab, ukoliko se ne nanese krema. Ovakva koža nije toliko podložna bubuljicama, ni mitiserima, ali je zato vrlo podložna starenju zbog konstantnog manjka sebuma.

Sta je sebum? Sebum je ustvari zaštitni sloj na našoj koži.

Neka koža ga luči više, neka manje. On predstavlja izlučnu mast koja putem folikula dlaka ističe na površinu kože, a proizvode ga žlezde lojnice. Ipak, on ima važnu ulogu. Zajedno sa znojem štiti našu kožu od isušivanja tako što stvara hidratantni film.

Osobe koje imaju ovaj tip kože, definitivno bi trebalo da obrate pažnju na negu svoje kože i barem delimično regulišu ovaj manjak sebuma. Pogotovo zbog starenja, nemojte dozvoliti da vam koža bude skroz suva.

 

photo by: Ask Dr. Shah

 

 

Normalna koža

Ovaj tip kože je vrlo redak. Normalna koža ima savršeni balans sebuma. Koža je blistava, ali nije masna. Bubuljice i mitiseri nisu prisutni, ili jesu uz povremeni rast hormona i brzo nestaju. Nema zatezanja, ni crvenila. Koža je hidrirana. Izgleda sveže i zdravo.

 

 

photo by: The Venus Face

 

 

Masna koža

Preterano lučenje sebuma. Koža lica je u celosti masna tokom celog dana. Pogotovo ujutru, nakon buđenja. Mitiseri i proširene pore su prisutne. Bubuljice takođe. Prednost ovog tipa kože je što sporije stari. S ozbirom da je većinu dana hidrirana slojem sebuma. Kako bi kontrolisali sjaj, moramo odabrati adekvatne losione, kreme, pilinge, pa i šminku koja je namenjena isključivo ovom tipu kože.

 

photo by: www.q-depot.com

 

 

Kombinovana koža

Preterano lučenje sebuma u određenim regijama lica. Koje su obično čelo, nos i brada. I oni se drugačije zovu T zona. Nije definisano da je to uvek tako, lučenje može biti pojačano i u drugim regijama. Uglavnom jedan deo lica je masan, a drugi deo je suv ili normalan. Ovakva koža se naziva kombinovanom. I najčešća je greška da se baš ovakva kož tretira proizvodima za masnu kožu, a ustvari bi trebalo da se kombinuju dva proizvoda kao za dva tipa kože. Jer, u suprotnom tip kože će se promeniti u masni.

 

photo by: Dr. Leslie Baumann

 

 

Najvažnije od svega i poenta ovog posta je, da morate odabrati proizvode u skladu sa svojim tipom kože. Svaki pogrešan izbor rezultiraće promenama na licu koje neće biti prijatne. Bubuljice, osip, perutanje, mitiseri, puder koji zateže ili puder koji sjaji. Da biste shvatili koji tip kože imate, možete se obratiti dermatologu, u bilo kojoj državnoj opštoj bolnici besplatno ili možete pokušati da shvatite same. Morate imati u vidu da ćete tip kože odrediti onda kada na koži nemate ništa. Dakle očistite kožu nekim blagim sredstvom za umivanje ili baby sapunom i zatim pričekajte par sati, minimalno 2 sata da tip vaše kože dođe do izražaja. Da li će se pojaviti zatezanje ili preterano lučenje sebuma, tj masnoća ili ipak ništa od toga na vama je da primetite. Svaka koža je lepa na svoj način i svaki od ovih tipova ima svoje prednosti i mane, ukoliko se pravilno tretira svaka koža može da zablista i izgleda fantastično.

 

photo by: Indian Makeup and Beauty Blog

 

———————————————————————————————————————–

 

Autor teksta: Tijana Bošnjakov     

instagram->makeuptiana

fb stranice: Makeuptiana i Samo kazem

blog->klik

Moje ime je Milica Milošević. Sebe smatram ambicioznom, istrajnom, inovativnom, maštovitom, humanom, ,,zaljubljenom’’ u kozmeziku. Iz tog razloga sam se upustila u svet bloga, kako bih sve više istraživala u toj oblasti, podelila svoje dosadašnje znanje i iskustvo sa drugima i nadograđivala sebe u toj sferi. Iz te ljubavi nastaje Lips and Heels

1 Comment

Ostavite komentar