Thu. Feb 21st, 2019

O knjizi: ,,Crni lotos” – Mišel Bisi

Selo Živerni je bilo poznato po cvetnim vrtovima slikara impresioniste Kloda Monea. U potoku je pronađeno telo seoskog hirurg oftamologa Žeroma. Glava mu je smrskana kamenom, ubijen je nožem u srce i udavljen. U istragu su uključeni inspektor Serenaka i zamenik Skvio. U džepu mu je pronađena razglednica sa slikom Moneovih lokvanja u plavoj verziji i tekst- jedanaest godina. Srećan rođendan.

Žerom je sa ženom Patrisijom živeo u jednoj od najlepših kuća. Nisu imali decu, a strast mu je bilo slikarstvo i žene. San mu je bila lepa seoska učiteljica Stefani. Citat je pisao na razglednici iz pesme ,,Lokvanj” – Zločin sanjarenja nek’ se ustanovi.

 

Faneta živi sa majkom koja posprema u bogatim kućama. Devojčica lepo crta i sprema crtež za konkurs za mlade talente slikarstva. Slikala je lokvanje u duginim bojama i crtež sakrila ispod perionice. Sviđa joj se dečak Pol koji joj sa trešnje iz dvorišta mlina skida srebrne trake da stavi u kosu i da je štiti od bitangi. Američki slikar Džejms podučava Fanetu i nagovara je da konkuriše, ali Faneta ga nalazi mrtvog. Kada se vratila sa majkom da joj pokaže leš, nije ga bilo. Patrisija nalazi privatnog istražotelja koji je otkrio da je tu ubijen dečak, isto kao Žerom koji je imao skoro 11 godina, Alber Pozalba. Porodica je otišla iz mesta posle tragedije, ali je majka pronađena u staračkom domu (102 godine) . Pol je ustvari Alber i ubijen je zbog Faneti, ubio ga je Vinsent, ustvari Žak Dipon, muž Stefani. Žak je sve priznao Stefani, na samrti, i ona ga je isključila sa infuzije.

Čak je u policijju stigla koverta sa 5 fotografija Žeroma sa ljubavnicama (jedna od njih je i Stefani) .

 

Pol je krenuo da uzme Fanetin crtež, ali ga je gurnuo Vinsent- Žak. Svi zločini su iz strasti. Ubicu je pokazala na generacijskoj slici Albertova majka. Inspektor Serenak se zaljubio u Stefani i odlučili su da se nađu na ostvru Koprivi i pobegnu. Na mesto sastanka je došao Žak i zapretio puškom da napiše Stefani oproštajno pismo i nestane. Da bi mu dokazao da govori istinu ubio je psa Neptuna. Faneta je svojim drugovima davala imena po impresionistima Pol-Alber, Vinsent- Žak, Meri- Patrisija, debeli Kamij- Žerom. Žak je ljubomorno ubijao svakoga ko se zbližio sa njegovom ženom.

 

 

Posla smrti muža iz taksija je izašao Sernak starac koji je došao da je vodi. Njeni crni lokvanji su visili na zidu, a ispod se krio potpuno drugi život, pun svetlosti.

 

Klod Mone je naslikao 272 lokvanja.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Lips & Heels

online magazin

Pratite nas na društvenim mrežama

RSS RSS

%d bloggers like this: