Fri. Jan 18th, 2019

O knjizi: ,,Pod grimiznim nebom” – Mark Salivan

Biografsko- Istorijski roman sa stvarnim događajima iz života Pina Lele, između juna 1943. i maja 1945. godine.

Pino je sa 17 godina uživao u devojkama, muzici i hrani, a bio je visok momak, nezgrapan, neukrotive kose i pun akni na licu. Provodio se po Milanu sa najboljim drugom Karletom i mlađim bratom Mimom. Zaljubio se u udovicu Anu i pozvao je isto veče u bioskop. Pošao je sa bratom u bioskop jer Ana nije došla. Tada je počelo bombardovanje i Pino je čuo sirene, video bombe i dobio posekotinu. Majka i sestra su se sklonile van Milana i Mimo je otišao u kamp na Alpima, gde odlazi kasnije i Pino.

Na Alpima je sveštenik Re imao kapelu i školu – bilo je 40 dečaka) . Tu je Pino, Mimo i ostali obučeni dečaci postali vodiči Jevrejima do granice Italije i Švajcarske.

Posle šest meseci otac i zjak su ga pozvali da se vrati u Milano i prijavi na regrutaciju pre 18-e godin, da ga ne pošalju na ruski front.

Preko veze ga ubacuju u posebno krilo Nemačke armije- organizacija TOT koji se nisu borili već su gradili. Bio je na železničkoj stanici kada je bombardovana i tada su mu dva prsta desne ruke bila skoro odsečena, ali u bolnici su mu hirurzi sastavili prste i poslali ga kući na odmor.

Ispred radnje svoga oca i ujaka popravio je kola generalu Lajersu, tako je postao njegov vozač. Pino je 8.8.1944. godine postao špijun u Nemačkoj vrhovnoj komandi, a šifrovano ime mu je bilo Posmatrač.

 

Kod generaloe ljubavnice Doli služila je Ana, koja je postala dragocenost u njegovom životu. Znala je da je špijun, ali mu je pomogla da prenesu radio stanicu. Video je robove iz tunela, streljanje druga Tulija, doživeo da ga drug  Karleto proklinje za smrt oca, transporte Jevreja, krađu zlatnih poluga iz Italije, streljanja i uništavanja Jevreja, Mimo ga je prezirao, sve dok nije saznao da je špijun.

Na kraju rata Anu i Doli su ubili kao nemačke kurve. Anu su ošišali i napisali ,,kurva” . Nije mogao da joj pomogne i to ga je čitav život proganjalo. Nikada je nije zaboravio, bila je ljubav njegovog života. Doživeo je da sa Karletom pomogne generalu Lajersu da pobegne iz Italije sa zlatom u tašni.

 

Posle rata dvaput se ženio, imao petoro dece, bio je tener u skijanju i voleo je kola i trke. Govorio je da ako želimo dug život da ga shvatimo kao pesmu koju trebamo otpevati.

 

General je bio oslobođen iz Savezničkog zatvora jer je pomagao Jevrejima, štitio visoke katoličke dostojanstvenike, kardinala Šustera i kompaniju Fiat od potpunog razaranja, svedočio je protiv šefa Alberta Špera. On nikad nije izveden pred sud, živeo je na obnovljenom posedu. Izbegao je i poznato suđenje u Ninbergu, a toliko je zločina izvršio. Na rastaku je Pinu rekao da zna da je bio špijun.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Lips & Heels

online magazin

Pratite nas na društvenim mrežama

RSS RSS

%d bloggers like this: