Thu. Nov 22nd, 2018

THE HAUNTING OF HILL HOUSE – BRILJANTAN MINDGAME

Od malih nogu ljubitelj sam horora i same njegove suštine kao žanra u umetnosti. Način na koji se poigrava, propituje i izaziva ljudski um, a psihu drži u konstantnom stanju tenzije, dajući osećaj da ste na samoj granici, ili kao u cirkusu tankoj žici koja u potpunosti obuzima i kontroliše vaše biće, te u narednim trenucima sve zavisi od toga, šta god to bilo, a svi dosad poznati zakoni postaju ništavni.

 

 

 

Opisao sam dobar, istinski horor. Uopšte ili malo ga je zadnjih godina, ali smo ove godine konačno dobili “malo pravog straha” koji smo toliko dugo čekali. U ljudskoj prirodi je želeti ono što ne može objasniti, terajući da ide dalje I otvori ona “crvena vrata” (spoiler alert), koliko god ga to prestravljalo.

 

Nakon serije “Terror” i filmskog hita “A Quiet Place”, stiglo je možda I najiščekivanije ostvarenje. Itekako ga ispunivši!

 

Bazirana na romanu iz 1959 (Shirley Jackson, američka spisateljica posvećena hororu i misteriji), ova serija još jednom potvrđuje produkcijsku dominaciju Netflix-a sa njenim najboljim delima.

 

Osim što neće dozvoliti nijedan (nijedan!) trenutak odsustva narastajuće napetosti, svaki minut The Haunting of Hill House iziskuje trud, borbu sa samim sobom i ubrzani tok misli. A to je najbolji znak da je u pitanje nešto izvanredno.

 

I zato što ne pruža “bloody” niti “jumpscare” verziju iskustva, već nešto daleko sofisticiranije, više, a opet tako zastrašujuće i blisko, ovo jeste s razlogom nezvanično najbolji horor ove godine, a usudiću se serije i TV Show uopšte.

 

Još jedan dokaz da se vraćanje “izvoru” I klasičnom iskustvu strave dovoljno govori o načinu na koji vredi poštovati i iznova doživljavati svo filmsko, književno i generalno kulturno nasleđe kome su prethodne decenije ostavile modernom dobu. Neke se vrednosti olako zaboravljaju, ali kvalitet uvek ispliva i na kraju pokaže zašto je kvalitet.

 

 

Sama radnja nije nešto što je lako opisati u par rečenica, a pošto je njeno rasplitanje, psihološko spajanje sa likovima, njihovim sudbinama i događajima povezanim s kućom iz naslova posebna poslastica serije, ostavićemo to svim privilegovanima koji sebi posvete vreme “The Haunting of Hill House”.

 

 

Koga je porodica Crain ostavila u starom domu, šta je iza tih sećanja ostalo, šta ih još prati, a šta se preti vratiti i da li će im konačni obračun sa zlom doneti mir? Otkrićete sami.

 

Ne! Ne u tom smislu sami. To nikako. Koliko god ovo bilo pre svega fantastična simfonija karaktera, priče i atmosfere, nemojte ni za sekund spustiti svoj gard u neprestanoj borbi sa onim što ćete videti, samim sobom i sopstvenim granicama shvatanja natprirodnog. Jer, natprirodno je samo ono što još nije postalo prirodno… a znamo li šta je to?

 

 

Jedno je sigurno, žestoko, uzbuđujuće, jezivo ali na kraju neverovatno dobro iskustvo ono je što će učiniti da ne zažalite nijedan kadar koji će vas i vaša predubeđenja trgnuti pravo iz mesta.

 

I garantujemo joj najvišu ocenu!

 

 

 

 

 

 

________________________

 

 

Autor: Miloš Jović 

“Marketing menadžer u sektoru turizma. Osnivač i autor više portala, bavi se pisanjem, istorijom i filozofijom.”

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Lips & Heels

online magazin

Pratite nas na društvenim mrežama

RSS RSS

%d bloggers like this: