Thu. Feb 21st, 2019

Počinjem da treniram!

Praznici su prošli i shvatili da smo malo preterali sa hranom, kolačima, pićem…leto se bliži a naše telo ne izgleda kako želimo. Kada sve to uzmemo u obzir, sledi odluka – POČINJEM DA TRENIRAM! Pre nego što se ”bacimo” na treniranje, treba da razumemo kako neke stvari zapravo funkcionišu.

 

Situacija u kojoj se trenutno nalazimo nije došla preko noći, isto tako se neće ni rešiti. Trening je odličan ali se ne možemo samo na njega osloniti kada je naš rezultat u pitanju. Koje su najčešće zablude kada su treninzi i ishrana u pitanju:

1. Treningom ću ”kompenzovati” svoje greške u ishrani. Mnogo je lakše da unos kalorija kontrolišemo ishranom nego treningom. Recimo kesica čipsa od 100g u proseku ima oko 500 kalorija kao i razni keksići sa čokoladnim prelivom ili čokolada. U proseku nam je potrebno sat vremena treniranja da bi to potrošili. Da li se isplati da sat vremena ”mučenja” upropastimo jednom čokoladom? 

  

2. Za uspešno mršavljenje je potrebno intenzivno treniranje i preskakanje obroka. Drugim rečima – izgladnjujemo i iscrpljujemo naše telo. Na taj način će doći do gubljenja kilograma ali na račun naše mišićne mase. U tom slučaju se naš metabolizam usporava i kada krenete ”normalno da jedete”, nemojte da vas iznenadi jo-jo efekat. Dugoročno gledano ovo nije pametno rešenje.

3. Nakon treninga mogu da jedem šta želim. Često možemo da vidimo da nakon treninga ljudi svrate usput do nekog fast food-a na hamburger i porciju pomrita ili nekog gaziranog soka. Imajte u vidu da jedan takav obrok ima preko 1000 kalorija.

4. Nakon treninga ne jedem. Ovo je jedna od najčešćih grešaka koje pravimo. Baš naprotiv, s obzirom da smo aktivirali naše mišiće i potrošili energiju, preko nam je potrebna regeneracija nakon treninga koja će se apsorbovati u roku od 15-ak minuta. Na taj način ćemo nahraniti naše mišiće i povratiti izgubljenu energiju. U suprotnom, dolazi do kontra efekta – opadanje mišićne mase i umora nakon treninga.

5. Najbolje delotvoran trening je na ”prazan” želudac. Treba uzeti u obzir da je naše telo potpuno ”prazno” kada se probudimo jer sve hranljive materije i vodu koju smo uneli dan pre, je potrošilo na regeneraciju tokom noći. Zato je bitno, ako se odlučimo da imamo trening u jutarnjim časovima, imamo lagan doručak koji će nahraniti naše telo a neće pasti ”teško” na želudac.

Za dugoročan rezultat je zapravo zaslužnija ishrana a ne trening. U proseku treniramo 3, 4 puta nedeljno ali zato jedemo svaki dan i to više puta dnevno. Trening (fizička aktivnost) je nešto što bi trebalo biti sastavni deo našeg života. Ukoliko niste u mogućnosti da trenirate u nekom fitnes centru, uvek možete napraviti trening u kućnoj varijanti, sići par stanica pre ili izbaciti lift iz upotrebe. I tako male promene će delovati pozitivno na vaše telo i zdravlje uz korigovanje ishrane.         

  

Ukoliko imate neka pitanja, slobodno joj se obratite na marina.dreamgym@gmail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Lips & Heels

online magazin

Pratite nas na društvenim mrežama

RSS RSS

%d bloggers like this: