Fri. Jan 18th, 2019

Da li i vi slavite Svetog Nikolu ili idete u goste?

           Zaustavili su se brodovi na tren i lađari su spustili svoja sidra da se moreplovci pomole svom zaštitniku. Utihnulo je, umirilo se uzburkano more. Putnik je krenuo na put sa molitvom u srcu ovom svetitelju. Žena nerotkinja je kroz suze celivala ikonu. Nije izgovorila molitvu ali veruje da će joj svetac ispuniti želju. Bolesno dete kome je zastala riblja kost u grlu ozdravilo blagoslovom sveca. Onaj nekada hromi starac je prohodao,  gluvi sada čuju crkvena zvona, bolesni su ozdravili- spasao ih je Sveti Nikola. Slepi čovek, drhtavom rukom se oslanja na svoju ćerku i moli za vid, za svetlost. Veruje da će i njemu kao i Stefanu Dečanskom povratiti vid.

 

 

        Sivilo ovog zimskog, hladnog jutra okovanog ledom, ispisanih zimskih bajki injem na staklima,  razbija zvuk crkvenog zvona sa stare crkve…Poziva ljude na jutrenje, liturgiju u čast ovom čudotvorcu. Onom koji je još za života smatran svetiteljom i koji je činio čuda.  Reč je o vaseljenskom svecu tj. onome koga podjednako poštuje i zapadni i istočni svet. Legenda kaže da je Sveti Nikola za života bio veliki dobročinitelj koji je sve svoje bogatstvo i imanje razdelio siromašnima, a on sam je, vođen čudesnim glasom, krenuo da u narodu da širi veru, pravdu i milosrđe. Već samom svojom pojavom je donosio utehu, mir i dobru volju među ljude, a skroman kakav je bio, novac nije davao ljudima u ruke, već im je stavljao u džep da bi se iznenadili kada ga nađu. Upravo zbog ovih detalja se veruje da je legenda o Deda Mrazu proistekla baš na osnovu života Svetog Nikole.

 

       Na sve strane muškarci, žene vezanih marama i ešarpa pokrivaju kosu, deca…žure ka gradskoj crkvi…Gužva! Čini se da  je crkva mala da primi sve koji bi da celivaju ikona Svetog Nikole. Prekrste se, klanjaju, ljube ikonu u ruku sveca i pomole za zdravlje svoje, a i bližnjih.,, Polovina slavi, a polovina ide u goste”-  poštuje se najmnogobrojnija slava sveca koji je rodjen u maloj Aziji u gradu Patari, a mošti su prenešene u Bari gde se i danas nalaze i   koji se slavi 19. decmbra. Bila je i krsna slava kneza Miloša.

 

      Pregršt kolača koje prinosimo za zdravlje naših ukućana,  umešenih od osveštene vodice, bogatstvo umetnosti poput najvećih vajara. Drvenim pečatom utisnuto IS HS NI KA…,, Isus pobeđuje na sredini, a i sve četiri strane na krajevima pletenice u obliku krsta.  Od brašna i soli izrađeni golubovi, knjige, grožđe. I svaki od tih simbola nosi neki značaj-ptica-zdravlje, veselje, kniga-uspeh u školi, na poslu, cveće-lepota, čistota duše.  …Mnogo flaša crvenog vina koje predstavlja Isusovu krv i žito koje spremamao za spomen srodnika koji su slavili i koji su nam preneli slavu….Sveća…Sve što je bitno doneti na molitvi i liturgiji i taj dan posvetiti Bogu, sa najlepšim željama u srcu da i u miru i zdravlju prisustvujemo sečenju kolača.

 

      Domaćice žure svojim  kućama koje mirišu na tamjan. Upaljen je ranog jutra kako bi istim oterali zle sile iz kuće.

 

Kraj ikone na istočnoj strani zida  kandilo. Na stolu slavska sveća treperi i formira šare nepravilnih geometrijiskih oblika. Goreće celog dana, a onda ćemo je ugasiti tako što ćemo na istu kašičicom sipati malo crnog vina. Postavljen sto.  Ukućani obučeni svečano, u prolazu krajičkom oka  posmatraju svoj odraz u ogledalu. Sve je spremno za prve goste koji samo što nisu stigli.

 

 

_________________________________

 

 

Autor:

Tatjana Stanišić…rodjena 1977 godine u Knjaževcu(istočna Srbija) gde i sada živim. Srednju ekonomsku školu sam završila u Zaječaru, a usled nedostatka finansijskih sredstava bivam primorana da radim. Zaposlila sam se i to ne u svojoj struci i nakon deset godina upisala Višu ekonomsku školu u Leskovcu i završila je. Trenutno sam nezaposlena.
Vlasnik mnogih dipoloma i nagrada na književnim konkursima poezije i proze.

Uglavnom čitam knjige popularne psihologije..Vodjena principima  poznatih autora, krećem na put samospoznaje i trudim se da ovo postane što bolje mesto za život. Volim da čitam  i u knjigama često nalazim beg od stvarnosti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Lips & Heels

online magazin

Pratite nas na društvenim mrežama

RSS RSS

%d bloggers like this: