Fri. Jan 18th, 2019

I ove godine izostanak povratne informacije sa konkursa loše uticao na brend poslodavaca

Kao i prethodnih godina, i tokom 2018. kandidati koji konkurišu za poslove su putem sajta poslovi.infostud.com dali svoj sud o načinu na koji su poslodavci organizovali proces selekcije i regrutacije u svojim kopanijama. U okviru istraživanja „Oceni put do posla“  popunjeno je nešto više od 32.000 upitnika putem kojih je ocenjeno preko 15.000 konkursa za posao i 5.000 pojedinačnih poslodavaca.

 

 

Tom prilikom je ocenama od 1 do 5 bodovan način na koji je kompanija zakazala intervju, kvalitet dobijenih informacija o radnom mestu, brzina završetka procesa selekcije, kao i obaveštavanje o ishodu konkursa. Za razliku od prethodnih godina, ove godine anketirani kandidati su dali odgovor i na pitanja da li su su pozvani na test ili intervju, kao i da li su tom prilikom dobili posao za  raspisanu poziciju.

 

Od ukupnog broja anketiranih skoro 75% kandidata nisu dobili povratnu informaciju od poslodavca,  i takav pristup su ocenili sa negativnom ocenom 1.8. Izostanak povratne informacije, po kandidatima, u velikoj meri utiče na sam imidž kompanije, te je 68% anketiranih reklo da se ne bi ponovo prijavili na oglas poslodavcaa preko 72% kandidata ne bi preporučili bliskim osobama da konkurišu na oglase tog poslodavca.

 

Iako je zbog izostanka povratne informacije o ishodu konkursa i prošle godine preko 60% ispitanika reklo da se ne bi ponovo prijavili na oglas poslodavca i da to jako loše utiče na percepciju i brend samog poslodavca, kandidati su i ove godine u velikoj meri istakli svoje nezadovoljstvo merom u kojoj se to čini. Tako je izostanak poratne informacije i ove godine i dalje najslabije ocenjen u procesu selekcije i regrutacije sa prosečnom ocenom 1.9.

 

U toku procesa selekcije i regrutacije kompanije su najbolje ocenjene za način na koje su zakazale test i intervju sa ocenom 3.9, a potom i za dobijene  informacije o radnom mestu (opis posla, radni uslovi, visina zarade) ocenom 3.6. Brzina završetka procesa selekcije se našla na trećem mestu sa ocenom 3.5.

 

Kompanije van IT sektora, čiji su proces selekcije i regrutacije kandidati najbolje ocenili su P.S. Fashion, Neoplanta i Fortrade., sa druge strane najbolje ocenjene IT kompanije su CC Bill, Ubisoft i Hyperoptic.

 

HR agencije koje su dobile najviše ocene su: TIM Centar, Feron. i Manpower group.

 

Spisak najbolje ocenjenih kompanija za proces selekcije detaljno pogledajte na LINKU.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Lips & Heels

online magazin

Pratite nas na društvenim mrežama

RSS RSS

%d bloggers like this: