Wed. Jan 16th, 2019

MODERNIZACIJA STAMBENIH OBJEKATA – TABOO TEMA?

Na teritoriji Srbije i u najvećem delu bivše Jugoslavije, gradi se puno i svakog dana sve više. A to bi bilo sve samo ne diskutabilna vest da se čitav Balkan zbog loših životnih uslova svakodnevno ne prazni pa se čini da sve te stanove “neimari” prave za memlu i golubove. Pitanje koje vredi postaviti je zašto je to tako i u kakvom su uopšte stanju ti novi stanovi, a da ne govorimo o starim zdanjima?

 

Ono što već imamo možda se vredi pohvaliti izgledom, ali kako vreme i tehnologija odmiču, ne i funkcionalnošću. Verovatno bi logično rešenje bilo pre svega rešiti pitanje fasada, liftova, “nezvanih gostiju” u mnogima od zgrada, pa svakako i samu tehnološku modernizaciju koja će kako stanovnicima urbanih, tako i ruralnih područja (uključujući sve vrste nekretnina) znatno olakšati i unaprediti uslove života, te samim tim stvoriti produktivniju zajednicu. Troškovi države biće utoliko manji po starom principu “bolje sprečiti nego lečiti”, što se može u svakom pogledu uzeti za obzir kad su u pitanju građevinski poduhvati, ali poseban znak za pozitivan pomak biće, naravno, uvođenje optičke mreže na teritoriji čitave države.

 

 

Optička mreža (više o njoj ovdene samo što je znatno jednostavnija i kvalitetnija za korišćenje svakog domaćinstva, takođe bi i znatno povećala broj korisnika samih telekomunikacionih i internet usluga kojih i dalje, u informatičkom dobu, nije na zadovoljavajućem nivou. Imajući u vidu da neke države čak i na 100% svoje teritorije imaju pristupni signal, neshvatljiva je sporost, zakasnelost i nezainteresovanost za područja van užeg gradskog centra prestonice. Već malo dalje dolazi do promena ili prekida u domenu klasične, a u nekoj susednoj opštini (uzimamo za primer Beograd) o optičkoj mreži da i ne govorimo.

 

Treba napomenuti i da je osim razumnije cene potrebna i sveobuhvatna edukacija potencijalnih korisnika kada su u pitanju pogodnosti instalacije optičke mreže u njihovim domovima. Stoga ne bi dolazilo do straha, nepoverenja i odbijanja mnogih koji se s istom prvi put susretnu a što, u današnjoj eri “profesionalnih upravnika” donosi ogromnu štetu čitavim porodičnim domovima koji su onemogućeni u prilici da unaprede svoje poslovno-društvene prilike koje donosi jedan takav sistem u svakom domu ove zemlje.

 

Cena nekretnina nije u padu, a s druge strane pitanja problema stanara od sanitarnih do komunikacionih nešto su što u 21.veku mora biti prioritet, s obzirom da je potreba za tehnološkim razvojem svakodnevna a kada su u pitanju naši objekti, uključujući javne ustanove, kaskanje za ostatkom sveta u tom pogledu donosi teškoće i nepravilnosti u radu čitavog sistema usluga i dužnosti.

 

 

 

 

 

 

U interesu građana nije da bude talac bilo čijeg monopola, već da slobodno i nezavisno bira kakvu budućnost želi, a s obzirom da je ona umnogome u eri informacionih tehnologija, šansa za lični razvoj na tom polju nešto je što mora postati preduslov u svakoj državi koja teži ka individualnom i celokupnom društvenom napretku. U tom pogledu neprihvatljiv je odnos prema vangradskim naseljima koji se još uvek nalaze u nekom “limbu” između vekova bez izgledne mogućnosti da sebi pruže sve pozitivne aspekte moderne tehnologije, a prekid wi-fi ili mobilnog signala ili potpuno nepostajanje istih dodatno oduzima izglede da seoske sredine u narednom period dožive značajan boljitak u broju stanovništva. A s obzirom da se određen broj mladih polako ipak odlučuje na takav potez, najmanje što bi im trebalo pružiti jeste ostanak u kontaktu sa svetom u cilju razvijanja ličnog biznisa čak i na nekretninama kilometrima udaljene od grada.

 

___________

 

Autor teksta: Belano apartmani

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Lips & Heels

online magazin

Pratite nas na društvenim mrežama

RSS RSS

%d bloggers like this: