Fri. Feb 22nd, 2019

Prethodnu godinu obeležio deficit kadrova i porast radnih mesta u Srbiji

Prema podacima sajta poslovi.infostud.com u toku 2018. godine objavljeno je 42.059 oglasa za posao, na koje je konkurisalo 213.221 kandidata. Analiza tržišta rada za prethodnu godinu pokazala je da je najveći broj oglasa raspisan u oblastima trgovina/prodaja, IT, mašinstvo i eletrotehnika, administracija i transport. Kao i prethodnih godina  i u 2018. godini najviše su se tražili prodavci, komercijaliste, vozači, magacioneri, operateri u korisničkoj podršci i administrativni radnici. Što se tiče IT pozicija, najtraženiji su bili Java Developer, JavaScript Developer, .NET Developer i C#/C++ Developer.

 

Primetno je da je broj oglasa za posao u porastu za 35% spram 2017. ali samim tim prosečni broj konkurisanja je u padu, i spam 2017. kada je on iznosio 74, u 2018. prosečni broj konkurisanja po oglasu je iznosio 59.

 

Poslodavci su i tokom 2018. u gotovo 60% oglasa tražili kandidate sa srednjom stručnom spremom. Sa druge strane više od polovine kandidata imalo je visoku stručnu spremu.

 

Skoro 30% kandidata ima 10 i više godina radnog iskustva, dok svaki peti kandidat ima od 1 do 3 godine. Najmanji broj kandidata čine oni sa do godinu dana radnog iskustva i onih koji iskustvo uopšte nemaju sa po 7%.

 

Na skoro 7% objavljenih oglasa poslodavci su označili da se na njih mogu prijaviti i osobe sa invaliditetom, a objavljeno je i preko  10.000 oglasa u kojima je preduslov za konkurisanje za radnu poziciju bilo poznavanje traženog jezika. Najčešće je to bio engleski jezik, potom nemački i mađarski.

 

Radna mesta iz IT sfere na kojima je ponuda poslova bila veća od interesovanja kandidata su: JAVA Programer, C#/C++ Developer,.NET Developer, Embedded Software Developer, i JavaScript Developer. Najviše su traženi programeri srednjeg senioriteta (skoro 60%), dok je u manjoj meri bilo potrebe za junior i senior programerima (oko 20%).

 

Van IT oblasti, najviše šansi za zaposlenje u prethodnoj godini su imali: frizeri, kuvari, mesari, magacioneri i vozači.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Lips & Heels

online magazin

Pratite nas na društvenim mrežama

RSS RSS

%d bloggers like this: