Fri. Feb 22nd, 2019

Atelje Ana Stojanović: Krojač svoje sudbine

„Atelje Ana Stojanović” se tokom prethodnih godina izgrađivao i izrastao u brend koji prepoznaju osobe koje vole da izgledaju nežno, damski, ali i takođe odevnom kombinacijom žele da iskažu svoj stav. Vlasnica brenda koja je 11 godina radila u marketingu i bavila se PR–om u našim kompanijama, shvatila je da bez ostvarenja svojih snova život nije onaj pravi. Napustila je posao i posvetila se kreiranju prvo ženskih tašni, a zatim je prešla na izradu odeće za decu i odrasle.

 

 

 

U njenom asortimanu nalaze se odevni komadi izrađeni u romantičnim, nežnim, pastelnim bojama, a od materijala koristi viskozu, čipku, svilu, likru…Ana se od malena upoznala sa modnim svetom u salonu njene bake koja je bila vlasnica jednog od prvih salona venčanica na Vračaru. Jednog dana shvatila je da se u životu može lepo osećati samo ako se bavi onim što voli, zato je uzela porodične mašine i počela da kroji svoju sudbinu.

 

 

Kako i kada si započela da stvaraš haljine i ostale odevne predmete?

Put našeg ateljea je zapravo počeo sa izradom ženskih tašni, a kako je obim posla vremenom rastao, proširili smo asortiman na odeću namenjenu ženama i deci i nastavili tim putemč. A tašne su polako izašle iz naše proizvodnje, no nije isključeno da ćemo ih jednog dana opet uvrstiti u naše kolekcije.

 

 

 

 

 

 

Po čemu su tvoji modeli specifični?

Moje mišjenje je da šta god voleli da nosimo, moramo uvek zadržati dozu ženstvenosti i stila koji je neprolazan. Trudim se da modeli odišu elegancijom, bili namenjeni deci ili odraslima. U stvaranju odeće poštujem neka pravila kojih se i sama pridržavam, a to je uglavnom da ukoliko istaknemo jedan deo našeg tela, drugi pokrijemo ili ako na modelu imamo jedan ekstravagantan detalj, ostalo ima notu jednostavnosti.

 

 

Koje materijale si odlučila da koristiš i koje ti oni prednosti pružaju u modnom izražavanju?

Što se tekstila tiče, pridržavam se jednostavnih osnovnih boja sa izletima u cvetne i prugaste dezene na primer. Veliku ljubav mi predstavljaju ručno rađene trake od bisera i kristala, perli i čipke i ukoliko njih zastupamo na nekom dezenu onda on sam po sebi traži jednostavnost. No imamo izlete sa animal printom i jačim bojama, a kada je sam sastav u pitanju, tu su  saten svila, viskoza, ali i čvršći kao što su likra i prirodna platna i čipke, što zaista mašti daje na volju da proizvede najrazličitije odevne predmete.

 

 

 

 

 

 

Boje su nežne, pastelne i veoma romantične, a modeli su rađeni sa perjem koje daje dozu ekstravagancije. Zašto si se odlučila za te boje i kako biraš boje za svoje kreacije?

To je upravo ta ženska crta, pastelne boje, nežne, romantične … pružaju nam osećaj ženstvenosti i elegancije, a to je stil koji kao žena lično želim da negujem i time se vodim i kada stvaram za druge. Što se tiče nojevog perja, zavisno od boje samog perja kao i tekstila i forme na koju se prilagođava, nešto tako ekstravagantno u isto vreme može biti i izuzetno nežno i lepršavo, što je posebno značajno kada su u pitanju devojčice.

 

 

Kako ljudu reaguju na odeću koju praviš i ko su dame koje vole da nose tvoje modele?

O nama najviše govori možda broj ljudi koji je prošao kroz naš atelje, kao i oni koji nas prate putem društvenih mreža i sa kojima svakodnevno komuniciramo, a kojih zaista ima po celom svetu. Na društvenoj mreži facebook naša stranica broji više od 60.000 pratilaca, dok na instagramu njih koji nas prate ima više od 10.000 i upravo su njihovi komentari i slike koje sa nama dele veliki podstrek za dalje napredovanje. Naše odevne komade mislim da zaista biraju nežne dame koje ujedno žele da izgledaju moćno i znaju da to mogu, i ako ne otkrivaju previše na svom telu.

 

 

 

 

 

 

Šta je po tebi važno u modi i kako ti vidiš modernu ženu?

U modnom svetu je svašta dopušteno, to je umetnost i daje nam veliku slobodu stvaranja. No, ja se ipak pridržavam postulata da je „manje uvek više“. Ono što će uvek biti u modi, za nas žene, jeste naš stav. Stav prema sebi, svetu koji nas okružuje pa tako i stav prema odeći. Uvek će biti u modi žena sigurna u sebe, svesna sebe i nezavisna od tuđih mišljenja. Na najlepšu ženu možete staviti loš komad odeće koji će ona znati da iznese, ali i najlepši odevni predmet ako stavite na nesigurnu ženu on će izgubiti svoju lepotu.

 

 

 

 

 

 

Šta u budućnosti možemo očekivati od tebe? Spremaš li nešto novo?

Nadam se da možete očekivati puno toga. Vredno radimo na kolekcijama, naš atelje je još uvek mali, ali ono što u njemu uspevamo da proizvedemo je satkano od puno truda, ljubavi i posvećenosti.

 

 

___________________________________________________________________________________________________________________________________

 

Autor: Milka Hobetko

Ostvarila sam ono što sam želela. Postala sam novinar. Uz to volim i knjige, filmove, serije, šetnje, ukusnu hranu i domaće slatkiše (uživam i da ih sama spremam). Oduševljena sam ručnim radovima koji su nepregledno prostranstvo ličnih kreacija. U to se uveravam svakodnevnim pronalaskom nekih novih stvaralaca, kao i koliko dobro sve to može da ispadne. I sama heklam torbice i trudim se da stvorim nešto jedinstveno i korisno, kao što to radim i u pisanju.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Lips & Heels

online magazin

Pratite nas na društvenim mrežama

RSS RSS

%d bloggers like this: