Fri. Feb 22nd, 2019

Biti sada i ovde

Sigurno ste čuli za termin “mindfulness”. Mindfulness je stanje u kome se nalazimo kada smo u potpunosti sada i ovde, svesni svog postojanja u ovom trenutku, onoga što radimo ili onoga što se nalazi oko nas. Mindfullness praktikujemo kada smo svesni zvukova, mirisa, koračanja, svog disanja i drugih procesa u telu. Podrazumeva potpuno fokusiranje na jednu stvar, što je velika retkost u današnjem brzom tempu kada se ceni obavljanje više stvari istovremeno.

 

Kada smo sada i ovde, gotovo nijedan problem ne postoji. Naše probleme predstavljaju žaljenja vezana za prošlost i strepnje vezane za budućnost.

 

Kada smo sada i ovde, retko smo u nekoj izuzetno opasnoj ili neprijatnoj situaciji.

 

Redovnim vežbanjem mindfulness-a, poboljšavamo svoje mentalno i fizičko zdravlje. Unapređujemo koncentraciju, produktivnost i zadovoljstvo životom. Poboljšavamo cirkulaciju, krvni pritisak, smanjujemo rizik od kardiovaskularnih bolesti i smanjujemo simptome već nastalih. Redovnim upražnjavanjem ove prakse dolazi do promena u područjima mozga povezanim sa donošenjem odluka, pažnjom i empatijom, kao i regulacijom emocija. Kako da vežbamo mindfulness? Tako što ćemo težiti da budemo svesni onoga što radimo u svakom momentu i vežbati da vraćamo pažnju na izabrani proces.

 

Da budemo svesni svog disanja, svakog gutljaja kafe koji otpijemo, svakog svog koraka u šetnji ili zvukova i boja oko nas. Nije bitno šta je sadržaj vežbanja, važno je izabrati jednu stvar na koju ćemo se fokusirati i ne dozvoljavati mislima da nas ometaju u tome. Po meni, najvažnija instrukcija, o kojoj ne govore mnogi učitelji relaksacionih tehnika, jeste da ne osuđujemo sebe kada nam vežba ne uspeva. Normalno je da nam dolaze razne misli, jer, mozak je tu da misli, to je njegov posao. Mi smo tu da nežno, bez osuđivanja i kritike, vratimo svoju pažnju na ono što želimo i to je suština ovakvog vežbanja.

Probajte odmah. Strpljivo, polako, shvatite to kao izazov. Najpre će pažnja verovatno trajati tek nekoliko sekundi, ali redovnim praktikovanjem uspeva nam da sve duže i duže budemo sada i ovde i uživamo u divnoj svakodnevnici i svemu što nam ona donosi.

 


 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Lips & Heels

online magazin

Pratite nas na društvenim mrežama

RSS RSS

%d bloggers like this: