Fri. Jan 18th, 2019

Da li i vi imate ovakvu prijateljicu?

Nikada podmetnuta noga, uvek samo pružena ruka koja je pomogla da posle svakog pada ustanem. Ruka koja je brisala prašinu sa umrljanih pantalona, podizala iz blata, mulja, uvreda, loših reči. Ona drhtava,  ali ipak dovoljno jaka da odbrani poput najboljeg golmana sve one servirane priče zlih ljudi koji me nisu poznavali, a sudili o meni. Ta ista ruka je vadila noževe iz mojih leđa. Od kamenja koje su bacali na mene, gradila staze kojima sam nemoćna, klonula, drhtavih nogu koračala. Oslanjala sam se na njeno rame.  Poput goluždravog ptića me je privijala ispod svog kaputa. Zaštita, oslonac, snaga-sve to u jednoj koščatoj ruci.

 

Bila je glas razuma koji je meni uvek nedostajao. Opominjala da ovako osetljiva ne idem sa srcem na dlanu. Nema, gluva, koračala sam i padala…Govorila je: ,, Ustaj-moraš“.  Bodrila me piskutavim glasom da moram dalje jer život nije ravna linija, već staza posuta trnjem sa usponima i brežuljcima mnogim. Mora se trnjem da bi se došlo do ruža, do princa. Samopouzdano je tvrdila da ću i ja biti nečija ruža koju će poput malog Princa voleti i kad ostarim, uvenem. Davala mi snage da nastavim, da koračam, da se suočim, da ne odustajem jer samo oni koji su odustali su oni koji nisu ni uspeli.

Često je bila moje oko, ono treće-spremno, sposobno da predvidi šta me čeka iza ugla, da intuitivno oseti da neprilike vrebaju. Živi zid je ona bila o koji su se odbijale sve odapete strele, upereni prsti, sve one klevete.

Suncobran je ona da štiti od ultraljubičastih zraka, kišobran da pruži zaštitu od kiše, sunđer koji upija sve one suze koje se se slivaju iz dva zelena jezera, oklop koji štiti, školjka spremna da sačuva biser-mene.

Flaster da rana manje krvari. Antidepresiv da umiri, uteši, lek protiv bolova. Imala je strpljenja, snage, volje da razume mene, da sasluša,  raščlani sve probleme, učini ih sitnijim, manje bitnim. Naučila me da ne dajem na značaju, da ne obraćam pažnju.

Skidala je sloj sa sloj briga sa mojih leđa, odbacivala teret koji sam nosila sa sobom, nehajno, lagano kao kad skidate sloj po sloj kore sa hrasta.

Molila je vetar da sve moje probleme odnese u nepovrat na svojim krilima,  da grane sunce i ogreje moju promrzlu dušu,  palila iskre ljubavi da gore u očima mojim, da suze usahnu, da se njihovi putevi osuše…Crtala je osmeh na mom licu, krivudavu, drhtavu liniju tužnog smajlija je samo jednim potezom  pretvarala u liniju koja spaja sve i otvara sva zaključana vrata. Kucala je dok joj ne otvare… Pozivala ptice da otpevaju najlepše pesme, da me razvesele. Učila me da budem kao leptir…da živim, radujem se svakom cvetu i letim od jednog do drugog. Prilike ima za sve da se stvori čarolija.

Sva moć je bila u meni, a ja sam samo trebala da pustim korak…Nemoćna sam bila bez ruku, ramena, očiju, glasa razuma,  suncobrana, kišobrana, lekova i svega onog što moja prijateljica jeste. Da nije bilo nje takve kakva jeste…ni mene ovakve sigurno ne bi bilo. Zahvaljujući njoj sam ovo što jesam.  Zbog nje sam ustala, a zbog sebe koračam sigurnija nego ikad u inat svima onima koji bi da me vide na dnu.

 

    Dno je samo odskočna daska. Sa dna jedino u visinu mogu
______________________________________________________________________________________________________
Autor:

Tatjana Stanišić…rodjena 1977 godine u Knjaževcu(istočna Srbija) gde i sada živim. Srednju ekonomsku školu sam završila u Zaječaru, a usled nedostatka finansijskih sredstava bivam primorana da radim. Zaposlila sam se i to ne u svojoj struci i nakon deset godina upisala Višu ekonomsku školu u Leskovcu i završila je. Trenutno sam nezaposlena.
Vlasnik mnogih dipoloma i nagrada na književnim konkursima poezije i proze.

Uglavnom čitam knjige popularne psihologije..Vodjena principima  poznatih autora, krećem na put samospoznaje i trudim se da ovo postane što bolje mesto za život. Volim da čitam  i u knjigama često nalazim beg od stvarnosti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Lips & Heels

online magazin

Pratite nas na društvenim mrežama

RSS RSS

%d bloggers like this: