Fri. Feb 22nd, 2019

Letnje rezolucije

Da li ste se vratili sa letovanja i osećate setu i blagu melanholiju? Možda i neku čudnu vrstu umora i imate osećaj da vam je potreban još jedan odmor, sabiranje utisaka i adaptacija na povratak kući? Ako vam je ovo poznato niste usamljeni. Većina ljudi nakon odmora oseća blago sniženo raspoloženje i ima teškoće da se brzo vrati svojim obavezama i svakodnevnici.

Zašto je to tako?

 

Složićete se da putovanja imaju posebnu draž i energiju. Koliko smo samo raspolozeni i opušteni, spremni za avanturu i zabavu, dok probleme i brige obično ostavimo kod kuće. Imamo energije da hodamo ceo dan kada obilazimo neki drugi grad, divimo se svakom predelu, uživamo u ukusnoj hrani i trudimo se što više da „upijemo“ novu atmosferu i osećaj koji prati celokupan doživljaj. Neprospavana noć nam tada ne predstavlja nikakav problem, umor se gotovo i ne oseća a ona fraza „mrzi me“ jednostavno ne postoji. Energija zaista sve pokreće.

 

Razmišljajući o tome i pričajući sa ljudima iz svog okruženja zaključila sam da postoji više razloga zašto nam je teže da uživamo i budemo opušteniji i spremniji za avanturu onda kada smo kod kuće. Najučestaliji je nedostatak slobodnog vremena odnosno pretrpanost obavezama, poslovnih i privatnih. Odmah iza njega je to što se ne trudimo da sagledamo zanimljivosti koje nas okružuju. Mesto gde živimo i okruženje uzimamo poprilično zdravo za gotovo. Verujem da su vrlo retki od nas obišli sve znamenitosti u okrugu u kome žive. Treće, radije ćemo se odmarati kada imamo višak slobodnog vremena nego se prepustiti nekoj akivnosti. Odmor je važan i preko potreban ali možda kauč i televizor možemo da zamenimo hladovinom pored reke?

 

Evo nekoliko ideja koje mogu da promene situaciju:

-Najmanje jednom nedeljno priredite sebi dan za pamćenje. To može bilo šta u čemu uživate i što ne radite često. Odlazak na dobru svirku, piknik, maraton… izbora je mnogo.

 

-Kada hodate, pokušajte da se osećate kao turista u svom gradu. Obratite pažnju na zgrade, fasade, kafiće, ljude koji prolaze. Velike su šanse da ćete otkriti nešto novo iako ste mnogo puta prosli tim putem.

 

-Budite ljubazni i radoznali. Nepoznatoj osobi se osmehnite, uputite kompliment ili ponudite pomoć. Energija koju možete dobiti nazad pratiće vas celog dana.

 

-Budite okruženi pravim ljudima i redovno se družite. Ima istine u onome „nije bitno gde si, nego s’ kim si“. U dobrom duštvu je zabavno i rađaju se dobre ideje. Neka vam druženje bude jedan od prioriteta.

 

-Zaboravite na to koliko imate godina, da li je sredina nedelje ili ustajete rano. Buditite manje ozbiljni ☺ Verujem da se neće nista desiti čak ni ako odete neispavani i blago mamurni na posao. A šanse da se odlično zabavite i nasuprot činjenicama imate i više energije sutradan nego obično, jesu velike.

 

Pokrenuti se nije uvek lako, ali nakon prvog koraka, ostali idu lakše.

 

____________

 

Autor: Nataša Oparnica Vračar

Formalno master psiholog i psihoterapeut pod supervizijom, neformalno zaljubljenik u jogu, prirodu i razne lepe stvari.

Psihološko savetovanje i psihoterapija-Nataša Oparnica

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Lips & Heels

online magazin

Pratite nas na društvenim mrežama

RSS RSS

%d bloggers like this: