Thu. Feb 21st, 2019

Mir u duši

Koliko smo puta čuli rečenicu.,, Bolje biti u miru nego u pravu“? Da li smo se odista uverili u istinitost ovih reči?

 

Danas na svetski dan mira, razmišljam o tom jedinstvenom osećaju od koga sve potiče, o tom zrnu naše duše iz koje klija seme uspeha na svim poljima. Nisam poput manekenki koje se zalažu za mir u svetu i to onaj bez pušaka, mitraljeza i bombi. Moj moto je pronaći mir u duši, srcu. Dobro je razgovarati u miru ali ga je mnogo bolje osetiti.

 

Moje misli su usmerene ka onom miru koji izvire iz srca, o centru emocija koje su pod uticajem naših misli, usklađenosti njih, reči i dela. Ako znamo da:,, Mirno srce Boga moli, a nemirno suze roni“, težićemo da pronađemo mir u središtu naše duše , a ne da jurimo za njim  negde drugde, čekamo da neko dođe, da nešto dobijemo, ostvarimo pa kažemo da smo u miru. Ne, nećemo ga pronaći na rubu šume, u vikendici kraj kamina, ako ga prvo ne pronađemo u sebi. Ne nalazi se u manastiru, nije odsustvo buke, ni rata, već osnovna ljudska težnja. Neće nam pomoći ni jedna meditacija jer ona je svesno opiranje trenutnim mislima. Ono što smo mi, nosimo sa sobom gde god krenemo. Boreći se protiv nemira, uzburkanih misli samo ćemo još više uzburkati to nemirno more.

 

  Reagujući na čulne nadražaje, obraćajući pažnju na spoljašnje faktore, dovodimo plimu i oseku u svojoj duši, proizvodimo talase i očekujemo prihvatanja okoline, čežnemo za mirom i harmonijom sve više se udaljavajući od izvora mira koji je u nama. Rešenje jeste u prihvatanju sebe i svega onog što nam se dešava. Sve dok se opriremo, nećemo imati mir, nećemo biti zadovoljni. Ne dozvolimo da naše misli lutaju, jer sve dok nešto procenjujemo, analiziramo, lišavamo sebe mira u nama, u svoj život donosimo nemir. Preskupa je cena života bez mira.

 

Upalimo to unutrašnje svetlo u nama, taj mir. Obasjajmo svet, darujmo druge mirom i pustimo da se poput zaraze mir širi i obuzima sve. Ne težimo drugačijem životu, ne zavidimo, negujmo zahvalnost za sve ono što imamo. Kad smo smireni svi će težiti da priđu nama, neće zazirati od nas. Tražiće nas…

 

_________________________

 

Autor:

Tatjana Stanišić…rodjena 1977 godine u Knjaževcu(istočna Srbija) gde i sada živim. Srednju ekonomsku školu sam završila u Zaječaru, a usled nedostatka finansijskih sredstava bivam primorana da radim. Zaposlila sam se i to ne u svojoj struci i nakon deset godina upisala Višu ekonomsku školu u Leskovcu i završila je. Trenutno sam nezaposlena.
Vlasnik mnogih dipoloma i nagrada na književnim konkursima poezije i proze.

Uglavnom čitam knjige popularne psihologije..Vodjena principima  poznatih autora, krećem na put samospoznaje i trudim se da ovo postane što bolje mesto za život. Volim da čitam  i u knjigama često nalazim beg od stvarnosti.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Lips & Heels

online magazin

Pratite nas na društvenim mrežama

RSS RSS

%d bloggers like this: