Fri. Feb 22nd, 2019
unnamed 7

Par saveta kako da se oslobodite nervoze tokom ispitnog roka

Ispitni rok zaista ume da bude prilično naporan i stresan. Ovo će vam potvrditi svaki student. Pokušaću da vam približim na koji način bi mogli da se opustite i organizujete tako da ne mislite previše da li ćete baš tog ispitnog roka ispuniti očekivanja roditelja ili ostvariti zacrtano.

Prijavite onoliko ispita koliko ste spremni da spremite. Ne opterećujte se da li ste u tom roku dali 2,3,4 ili koliko već ispita. Nemojte sebe da forsirate tako što ćete prijaviti sve jer je vaša koleginica uradila isto ili jer ćete tako pokazati vašim roditeljima da vi to možete. Imajte na umu da ste VI ta osoba koja će da uči i da bude fokusirana samo na knjigu tokom ispitnog roka, ukoliko natrpate sebi brdo predmeta, koje MORATE iz nekog razloga da spremite. Dobro se organizujte tako što ćete na osnovu rasporeda ispita da procenite koliko vremena imate za koji predmet. Takođe, od velike je važnosti da birate razne predmete. Recimo svi mi imamo jezik kao predmet, pa možete da prijavite taj i teoriju poput filozofije ili sociologije. Znači, važno je da bude različita tematika. Nikako ne birajte dva bubačka predmeta.        

 Uvek sam za sigurniju varijantu. Birajte predmete za koje ste sigurni da ćete lagano da prođete u kombinaciji sa težim, za koje ćete morati da se pomučite. Na taj način imate siguricu da ćete proči neke ispite. Videćete kakva je situacija sa težim i kako profesor pita barem, ali nemojte da dozvolite da vas uhvati panika ukoliko niste prošli baš te teške. Važno je da sve vreme ispite spremate. Budite uvereni da ćete položiti, bar u poslednjem roku. Samo ga spremajte sve vreme i za svaki ispitni rok.  

 

unnamed 7

 

Vi ste ti koji studirate, index je u vašim rukama. Roditelji često umeju da nas zaplaše, misleći da nas fakultet ne zanima. Većina studenata ne sme da kaže da nije položila ispit. Uvek imajte na umu da oni to rade u strahu da nećete završiti. To nije jer vama ne žele dobro. Ukoliko studirate u nekom drugom gradu, verujem da ste čuli i ono da će da vas vrate kući ukoliko nastavite tako. Kroz to svi prolaze. Pokušajte da se isključite u tom momentu jer će vama biti teže da se opustite i da se motivišete da nastavite dalje sa učenjem. Samo razmišljajte tako da ste svakim položenim ispitom bliži kraju fakulteta, da ćete nakon toga biti samostalni i da možete od svoje plate da priuštite sebi šta god, a da ne morate da tražite od roditelja.        

Deaktivirajte facebook i obrišite aplikacije koje vam oduzimaju previše vremena, barem tokom ispitnog roka. Možete zadržati tipa jednu, poput vibera. Meni ovo zaista pomaže prilikom spremanja ispita. Umesto toga, radije biram popularnu psihologiju ili slušam motivacione govornike. Dosta ste opušteniji, niste izloženi nervozi, ne zagledate u telefon stalno. Previše vremena trošimo na ,,samo da vidim” . Facebook i sve te aplikacije koje obrišete na neko vreme možete da vratite kada se ispitni rok završi, ništa neće biti izgubljeno. Još ako na sve to dodamo i da smo položili onoliko ispita koliko smo želeli, onda smo odradili uspešan posao.  

Kupujte šarene sveske. Za najteže predmete uvek biram neke lepe sveske, sa motivacionim citatima, ili omiljenim printom. Nemojte nikako neke sive, bezlične i mračne boje. Potrudite se da vam sve bude koliko je moguće primamljivo i uredno, da bi mogli da se snađete u bilo kom momentu.  

 

unnamed 6 5

 

 

Odredite sebi koliko ćete vremena posvetiti knjizi, kao i u kom periodu ćete učiti. Meni najviše odgovara period od 6-12. Tada mi je najmirnije u kući, nema buke i mogu lepo da se koncentrišem na ono što učim. Do sada se pokazalo kao sjajno rešenje jer sam stvarno lepo spremala ispite. Nakon 12 sati imate vremena da se posvetite čemu god želite tokom dana. Uveče možete jednom da pročitate, pre spavanja i sigurna sam da ćete razvaliti taj ispit, kako mi studenti umemo da kažemo.  

Budite okruženi pozitivnim ljudima. Meni je ovo zaista važno. Sklanjam se od tremaroša, jer upijam njihovu energiju. Volim da budem u društvu onih koji se nasmeju, našale i zaista mi to bude korisno. Srećom, imam koleginice koje su iste kao ja. Odemo na ispit misleći da smo dale sve od sebe, što stvarno i jesmo. Šta će nam sada trema? Od treme ne možete da sklopite rečenicu nekad, blokirate. Trema može da vas zbuni totalno da vam se čini kao da ne znate ništa. Nemojte nikako da budete okruženi ljudima koji se tresu pred ispit, jer ćete i vi sigurno da se plašite. Takva je situacija i kod mene. Ne volim da vidim kako se knjige listaju i prepričavaju lekcije ili, još gore, kada se izađe iz učionice pa krenu da pričaju šta su napisale i da li je tako trebalo.  

Puno sreće u januarskom ispitnom roku, želi vam magazin Lips&Heels 🙂 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Lips & Heels

online magazin

Pratite nas na društvenim mrežama

RSS RSS

%d bloggers like this: