Wed. Jan 16th, 2019

(ZA)voli sebe

Kako je moj rođendan krajem godine, nekako mi je i logično što sam sklona retrospektivi. Preispitivanju, ne kajanju, ne žaljenju, već upoređivanju onoga što sam prošla i onoga što sam postala. Kažu da se čovek menja u skladu sa doživljenim, da ga sredina i okruženje menjaju. Laž. Rekla bih da su to osobe koje nisu svesne sebe, koje nemaju stav, karakter i slično, one koje ne poštuju svoju ličnost pre svega jer ne trebaš se menjati ni zbog koga, ni zbog čega. Kako bi bila fer prema sebi, trebaš ostati dosledna osećanjima, unutrašnjem glasu i sebi.

 

Kada prihvatiš sebe, prihvatiće te i drugi. Kada oprostiš sebi što si bila nefer prema sebi kako bi valjala drugima, oslobodićeš se tereta i osmeh će ti biti iskreniji, blistaviji. Ne mogu reći da nisam prošla kroz haotične situacije koje sam morala da prevazilazim. Bila je to prava borba, učenje. Bilo je bukvalno ustati ili odustati, na svim poljima.

 

Naučila sam da volim sebe i samoću (kada sam bila sama) . Naučila sam da udovoljavam sebi kao da pored sebe imam muškarca koji me je razmazio do daske.

 

Naučila sam da se radujem tuđim uspesima i kada meni nije bilo do života, ali bukvalno.

 

Naučila sam da procenim ljude vrlo brzo i da se ne bojim da će iz mog života otići jer ide onaj kome nisam dovoljna ja, ovakva kakva jesam.

 

Naučila sam da je prijateljstvo potrebno negovati obostrano, kao i ljubav. Da volim svoje mane koje nisu svima okej i to je u redu, nali ne treba suditi sebi zbog toga, niti da menjate isto. Postoji osoba kojoj je ta mana prihvatljiva, sigurno. Pa toliko je osoba na planeti.

 

Naučila sam da se ne stidim poštenog posla, sve i da nije tako glamurozan ( u smislu odevanja) . Nisu sva radna mesta takva da možete ići skockane. I to je okej, ali to ne znači da nemate prava da budete skockane van posla. Nikako ne dozvolite da vas nešto ili neko menja! Vašu prirodu 🙂 .

 

Naučila sam da cenim život, svaki trenutak i sve ljude koji su sada tu, sa mnom.

 

Naučila sam da razumem da odrastanje zahteva odricanja i da nema baš toliko vremena za ispijanje kafa, ali je telefonski poziv poželjan sve i da si udaljen kilometrima od prijateljice.

 

Tačno mogu da procenim da li me neko sluša dok pričam, da li mu je moje mišljenje važno, kao i to da savet ne delim svima. Ne traži svaka osoba savet od vas. Sve i da vam kuka neprestano, ta osoba očekuje da je razumete i da klimate glavom. Ali, moj savet plus za takve osobe jeste da uvedete terapije u vidu ispijanja piva 😀 . Zar nije bolje da odvojite barem jedan dan u nedelji da odete na pivo i opustite se maksimalno, ne gledajući na sat i ne trošeći vreme na kuknjavu? Verujte mi, pomaže! Čak je i poželjno u ovo stresno doba u kom živimo.

 

Oslobodiš se onog momenta kada oprostiš sebi, oslobodiš se tereta onda kada prestaneš da se vraćaš na staro i zamišljaš šta bi bilo kad bi bilo. Budi sigurna da si baš tu gde trebaš biti i sada, ovog momenta, gradi buduće dane. Stvaraj lepšu budućnost oslobođena, ne strahujući da ćeš doživeti pad jer sam sigurna da si svoje lekcije savladala. Ti momenti su tu da te nauče da prihvatiš sebe i shvatiš šta ti je neophodno u životu, a bez čega možeš, iako se čini da bi umrla bez toga istog trenutka. Život je prijateljski nastrojen i budi sigurna da ti sprema nešto bolje, sve i da ne štima ono za šta si bila sigurna da će uspeti. Oslobodi se i prepusti. To duguješ sebi.

 

_____________________________

 

Autor teksta:

 

Milica Milošević

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Lips & Heels

online magazin

Pratite nas na društvenim mrežama

RSS RSS

%d bloggers like this: