Fri. Feb 22nd, 2019

Veliki porast broja oglasa – najtraženiji trgovci, IT stručnjaci i mašinci

Dosadašnja analiza objavljenih konkursa u 2018. godine pokazuje da je došlo do ozbiljnog porasta broja oglasa na sajtu Poslovi.infostud.com. U prvih pet meseci 2017. godine na sajtu je bilo 10196 aktivnih oglasa, dok je po isteku meseca maja u 2018. bilo objavljeno 13792 što je povećanje za oko 35%.

 

Povećanje je moguće pratite na nivou svakog meseca, pa je u u maju 2017. na sajtu bilo 1760 aktivnih oglasa, dok je u prošlom mesecu ove godine taj broj iznosio rekordnih 2500 što je povećanje za 42% u odnosu na isti period lane.

 

 

 

Najčešće objavljivani oglasi

 

 

Kategorije poslova u kojima su oglasi najčešće objavljivani u prvoj polovini 2018 godine su: trgovina i prodaja, IT, mašinstvo, nešto manje u oblasti ekonomija, administracija.

 

 

 

 

 

 

Što se elektrotehnike tiče tražili su se elektroinženjeri, električari, elektromonteri, a kategoriji ekonomija često su raspisivani oglasi za: referente računovodstva, analitičare, menadžere za kontrolu kvaliteta, knjigovođe itd.

 

Teško do kuvara, poslastičara i pekara

 

 

Kada govorimo o tzv. deficitarnim pozicijama tj. oglasima  na koje je stizalo daleko manje prijava od prosečnog broja, prednjače kategorije priprema hrane i  ugostiteljstvo.

 

Što se tiče konkretnih pozicija, u prvoj polovini ove godine najteže je bilo zaposliti: šefa kuhinje, kuvara,recepcionara, poslastičara, konobara, šankera, pekara,itd.

 

Tražili su se radnici i iz oblasti mašinstva: autolakirer/farbar, metalurški tehničar, serviser, izrađivač alata, metaloglodač, autolimar, limar, ali odziv na oglase je bio u proseku ispod 10 prijava.

 

Iako se IT oblast vrlo brzo razvija i objavljuje se najveći broj konkursa, na oglase se prijavljuje daleko manji broj kandidata u odnosu na prosečan broj prijava po konkursu, koji je 2017. iznosio oko 76 kandidata. Iz tog razloga se i ova obalst smatra jednom od najdeficitarnijih.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Lips & Heels

online magazin

Pratite nas na društvenim mrežama

RSS RSS

%d bloggers like this: